Ο Ισραηλινός Στρατός έπληξε έναν αριθμό στόχων που ανήκουν στο κίνημα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ) σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η Επιχείρηση Ασπίδα και Βέλος συνεχίζεται.
Επίσης ανέφερε ότι τουλάχιστον 368 από τα βλήματα πέρασαν τη γραμμή διαχωρισμού, ενώ 110 έπεσαν στη Γάζα. Τα συστήματα αεράμυνας «Iron Dome» και «David's Sling» αναχαίτισαν 154 από τους πυραύλους, σημειώνοντας ποσοστό αναχαίτισης βλημάτων 95% που κατευθύνονταν προς κατοικημένες περιοχές, ενώ λίγοι προσγειώθηκαν σε αστικές περιοχές, προκαλώντας ζημιές. Οι υπόλοιποι προσγειώθηκαν σε ανοιχτούς χώρους χωρίς να προκληθούν ζημιές.
Οι Ταξιαρχίες Al-Quds, η στρατιωτική πτέρυγα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ που εδρεύει στη Λωρίδα της Γάζας, λέγεται ότι χρησιμοποιούν τον μη κατευθυνόμενο πύραυλο Badr-3 για να επιτεθούν στο Ισραήλ.
Αν και το IDF δεν το επιβεβαίωσε επίσημα, το Badr-3 μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο άνω των 250 κιλών και να επιφέρει θανατηφόρο πλήγμα σε κάθε στόχο.
Επιπλέον, το Badr-3 είναι ικανό να προκαλέσει εκτεταμένη καταστροφή. Πιστεύεται ότι, σχεδιάστηκε από το Ιράν ειδικά για μαχητικές ομάδες «πληρεξουσίων», συμπεριλαμβανομένων των ενόπλων πολιτοφυλακών με έδρα την Παλαιστίνη, που φέρεται να παράγουν τον πύραυλο σε τοπικό επίπεδο.
Γεννάται όμως ένα ερωτηματικό, καθώς το σύστημα αεράμυνας που εκτόξευσε τον αναχαιτιστή για να καταρρίψει τον πύραυλο Badr-3 υπήρξε «μήλο της έριδος».
Ο Rafael, ο κατασκευαστής συστήματος μεσαίου βεληνεκούς του «David's Sling» που χρησιμοποιείται από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), ανακοίνωσε πρόσφατα την πρώτη επιχειρησιακή αναχαίτιση χρησιμοποιώντας αυτό το όπλο, σύμφωνα με πληροφορίες και εναντίον ενός πυραύλου που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας.
Ο πύραυλος «David's Sling» χρησιμοποιεί την αρχή «hit-to-kill» και βασίζεται στο ότι, ο αναχαιτιστής χτυπά τον στόχο για να τον καταρρίψει. Αντίθετα, ένας πύραυλος Tamir που εκτοξεύεται από έναν αναχαιτιστή «Iron Dome», χρησιμοποιεί συνήθως έναν πυροσωλήνα εγγύτητας, ο οποίος επιτρέπει στην κινητική του κεφαλή να εκραγεί κοντά στον στόχο.
Αν και το IDF χρησιμοποίησε τόσο το «Iron Dome» όσο και το «David's Sling» στο πρόσφατο κύμα επιθέσεων, υπάρχουν αναφορές ότι το «Iron Dome» δυσλειτουργούσε περισσότερες από μία φορές την περασμένη εβδομάδα, οδηγώντας σε ανεπιτυχή αναχαίτιση και απώλεια ζωών στο Ισραήλ.
Τι συμβαίνει με το Iron Dome;
Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, ένας Ισραηλινός σκοτώθηκε και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν ένας πύραυλος αναχαίτισης «Iron Dome» υπέστη «τεχνικό σφάλμα» και έχασε έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας και προσγειώθηκε στο Ρεχοβότ.
«Υπήρχε ένα τεχνικό σφάλμα, ο αναχαιτιστής εκτοξεύτηκε και δεν χτύπησε τον πύραυλο», είπε ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του στρατού. Σημείωσε ότι η δυσλειτουργία θα διερευνηθεί περαιτέρω.
Πριν από αυτό το συγκεκριμένο περιστατικό, το «Iron Dome» είχε ένα διαφορετικό πρόβλημα που το εμπόδισε να λειτουργήσει κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης επίθεσης, απο την Ισλαμική Τζιχάντ νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Ένας αριθμός ρουκετών έπεσε σε κατοικημένες περιοχές λόγω της δυσλειτουργίας του , ένας από τους οποίους έπληξε εργοτάξιο στην πόλη Σντερότ και τραυμάτισε τρεις αλλοδαπούς.
Η δυσλειτουργία του «Iron Dome», έγινε δεκτή με χαρά από τους αντιπάλους του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, που κατηγορήθηκε ότι προμήθευε πυρομαχικά σε αυτές τις μαχητικές ομάδες με έδρα την Παλαιστίνη.
Σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, το «Iron Dome» του Ισραήλ είχε «αποτυχίες». Το Ισραήλ επέλεξε επομένως να χρησιμοποιήσει ένα «νέο σύστημα αεράμυνας» και «ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε το σύστημα «σφεντόνας του Dawood» (David's Sling), για πρώτη φορά το 2018, για να αναχαιτίσει δύο πυραύλους μικρού βεληνεκούς Toshka που εκτοξεύτηκαν από τη Συρία, αν και αυτοί οι πύραυλοι είχαν πέσει πριν φτάσουν στο εν λόγω σύστημα.
Από την The Jerusalem Post με έδρα το Ισραήλ, αναφέρθηκε ότι το Ιράν έχει εμμονή και γοητεία με τα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας.