Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Από την Κύπρο θα παρακολουθούν οι Βρετανοί-Τους ρωσικούς και κινεζικούς δορυφόρους στο διάστημα

Το ραντάρ στο Τρόοδος, το μάτι των Βρετανών, αλλά  και του ΝΑΤΟ σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, αλλά και την Ανατολική Ευρώπη - και τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία απέκτησε ιδιαίτερη στρατιωτική (αλλά και κατασκοπευτική) ισχύ.

Μπορεί να ανιχνεύσει αντικείμενα σε τροχιά με μέγεθος μόλις 1,5 μέτρο. Η προβλεπόμενη χρήση του είναι η επιτήρηση ζώνης GEO. Το Βρετανικό Εθνικό Διαστημικό Κέντρο (BNSC) το χρηματοδότησε ως πειραματικό σύστημα επιτήρησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ΗΒ ζήτησε από την εγχώρια βιομηχανία νέα δυνατότητα επίγειου αισθητήρα ευαισθητοποίησης του διαστημικού τομέα για να τοποθετηθεί σε στρατιωτική βάση της Κύπρου, αντικαθιστώντας τον ήδη υπάρχοντα ηλεκτρο-οπτικό αισθητήρα Starbrook.

Ο λόγος όλων αυτών είναι ο σοβαρός κίνδυνος που έχει η Βρετανία, από ρωσικούς πυραύλους, και υπερηχητικά μη επανδρωμένα οχήματα που κινούνται στην στρατόσφαιρα.

Επίσης στον τομέα αυτών, και η Κίνα έχει κάνει τεράστια άλματα συγκροτώντας την πρώτη μοίρα υπερηχητικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μετά την Ρωσία.

Μόλις τεθεί σε λειτουργία, ο νέος αισθητήρας που θα φιλοξενείται σε μια στρατιωτική βάση του Ηνωμένου Βασιλείου στο νησί της Μεσογείου, θα έχει δυνατότητα παρακολούθησης μόνιμων διαστημικών αντικειμένων (RSO) και «δυνητικά χαρακτηρισμό ή λειτουργίες παρακολούθησης της ευρύτερης περιοχής για το τροχιακό καθεστώς GEO», σύμφωνα με οποιαδήποτε αίτημα πληροφοριών (Request for Information).

Το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε από τους προμηθευτές της βιομηχανίας να προτείνουν επίγειες λύσεις ηλεκτρο-οπτικών αισθητήρων (EO) ικανές να παρέχουν Space Domain Awareness (SDA) για διαστημικά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου σε Geosynchronous Earth Orbit (GEO).

Μόλις τεθεί σε λειτουργία, ο νέος αισθητήρας θα φιλοξενείται σε μια στρατιωτική βάση του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, με δυνατότητα παρακολούθησης διαστημικών αντικειμένων (RSO) και «δυνητικά χαρακτηρισμό ή λειτουργίες παρακολούθησης γειτονιάς για το τροχιακό καθεστώς GEO», σύμφωνα με ένα αίτημα πληροφοριών (RFI).

«Ο ηλεκτρο-οπτικός αισθητήρας Starbrook ( που θα αντικατασταθεί) ήταν ένας επίγειος αισθητήρας τοπογραφίας ευρέος οπτικού πεδίου, σχεδιασμένος για να παρατηρεί αντικείμενα σε υψηλότερες τροχιές της Γης», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο αισθητήρας Starbrook εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο το 2006.

Θα τοποθετηθεί ένας παθητικός αισθητήρας EO με βάση ώστε το σύστημα να μπορεί να λειτουργήσει εξ αποστάσεως.

Θα στεγάζεται επίσης σε έναν «υπάρχοντα θόλο» ικανό να περιστρέφεται με ταχύτητα τουλάχιστον 10 μοιρών ανά δευτερόλεπτο, σύμφωνα με το RFI.

«Αυτό το έργο αντιπροσωπεύει τα αρχικά στάδια μιας προσπάθειας της Διαστημικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου για την παροχή διαστημικών δεδομένων τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς, σύμφωνα με την Εθνική Διαστημική Στρατηγική», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πότε θα λειτουργήσει η δυνατότητα, καθώς αυτό το έργο βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια του πεδίου εφαρμογής του», τόνισε ο ίδιος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο βασίζεται επί του παρόντος από την βάση της RAF στο Γιορκσάιρ της Αγγλίας, ως τον κύριο στρατιωτικό διαστημικό αισθητήρα και τη βάση ραντάρ της.

Η βάση λειτουργεί από το 1963 και προσφέρει έγκαιρη προειδοποίηση πυραύλων και ικανότητα επιτήρησης του διαστήματος.

Ωστόσο, η ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων αποτελεί βασικό μέρος της αμυντικής διαστημικής στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου, που δημοσιεύτηκε το 2022.

Η Διαστημική Διοίκηση του Ηνωμένου Βασιλείου, που εδρεύει στο RAF High Wycombe στο Buckinghamshire στη νοτιοανατολική Αγγλία, ιδρύθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2021 και ηγείται σε εθνικές στρατιωτικές διαστημικές επιχειρήσεις, προγράμματα απόκτησης και δημιουργία δυνάμεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...