Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Θα αντιμετωπίσει το MiG-35 δυτικά μαχητικά; Μαζική παραγωγή με ραντάρ AESA που “βρίσκει” το F-22 στα 80 μίλια

Τις τελευταίες εβδομάδες, η μαζική παραγωγή του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους MiG-35 αναφέρεται όλο και περισσότερο στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για εικασία, αλλά για μια επίσημα ανακοινωθείσα επανεκκίνηση της σειριακής παραγωγής του  ρωσικού μαχητικού.

Σύμφωνα με Ρώσους ειδικούς, η εγχώρια αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας φοβάται σοβαρά ότι σε περίπτωση σύγκρουσης μεγάλης κλίμακας, δεν θα υπάρχουν αρκετά μαχητικά αεροσκάφη. Για αυτόν τον λόγο η United Aircraft  Corporation (UAC) αποφάσισε να ξαναρχίσει τη μαζική παραγωγή.

Το ρωσικό μαχητικό MiG-35 είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση, καθώς χαρακτηρίζεται ως μαχητικό «4++» γενιάς ενώ αρκετοί θεωρούν ότι, «ξεπερνά τα αντίπαλα μαχητικά αεροσκάφη αντίστοιχης γενιάς», κάτι όμως που η πορεία της παραγωγής και της ανάπτυξης του δεν το έχει επιβεβαιώσει.

Εφιστάται  η προσοχή στο γεγονός ότι, μόνο 6 μονάδες MiG-35 βρίσκονται σε υπηρεσία με τις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις. Δεν έχουν προγραμματιστεί παραδόσεις για το τρέχον έτος (2023). Σύμφωνα με πηγές στα ρωσικά ΜΜΕ, τέτοιες παραδόσεις προγραμματίζονται για το 2024. Δεν υπάρχει ακόμη καμία πληροφορία για το πόσα MiG-35 θα ήθελε να αποκτήσει η Ρωσία.

Θα αντιμετωπίσει το MiG-35 δυτικά μαχητικά;

Το MiG-35 έχει στην πραγματικότητα πολλά πλεονεκτήματα.

Πρώτον, είναι εύκολο να προσαρμοστεί οποιοδήποτε από τα πιο πρόσφατα όπλα σε εκσυγχρονισμένα ελαφρά μαχητικά, καθώς η εφαρμοσμένη αρχή της «ανοιχτής αρχιτεκτονικής» επιτρέπει την τροποποίηση σύγχρονων όπλων στο συντομότερο δυνατό χρόνο.

Δεύτερον, το επιθετικό αεροσκάφος θα είναι εξοπλισμένο με μια ενεργή ηλεκτρονικά σαρωμένη συστοιχία (AESA) Zhuk-AM. Γιατί είναι σημαντικό;  Όσο πιο γρήγορα εντοπιστεί ο εχθρός, τόσο πιο γρήγορα θα καταστραφεί.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ο σταθμός είναι ικανός να ανιχνεύσει οποιονδήποτε στόχο  σε με αποτελεσματική έκταση περίπου 5 m² σε απόσταση περίπου 225 km. Αυτό σημαίνει ότι, ένας στόχος τύπου F-22 με EPR 0,5 m² θα εντοπιστεί από τα ρωσικά ραντάρ ήδη σε απόσταση 80 μιλίων (126 km) από το αεροπλάνο.

Τα παλαιότερα μαχητικά F-15, F-16, F-18  θα εμφανιστούν στο ραντάρ από απόσταση 200 km. Σε γενικές γραμμές, η λειτουργικότητα του Zhuk-AM είναι παρόμοια με τις δυνατότητες του ραντάρ F-16.

Το MiG-35 είναι το πιο προηγμένο ρωσικό μαχητικό

Αυτή δεν είναι μόνο μια ρωσική άποψη. Πολλοί δυτικοί ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι, το MiG-35 είναι το πιο προηγμένο ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος που η Ρωσία κατάφερε όμως να σταματήσει να παράγει. 

Το MiG-35 μπορεί να παρακολουθεί έως και 30 στόχους και να εμπλέκει έξι στόχους ταυτόχρονα. Το MiG-35 έχει περιγραφεί από την αμερικανική έκδοση 19fortyfive.com ως «εγκεφαλική δύναμη». Δηλαδή, το αεροσκάφος μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί και να λειτουργεί αυτόνομα με άλλες αεροπορικές πλατφόρμες και μαχητικά της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας. Κάτι εφικτό για τα σημερινά μαχητικά πέμπτης γενιάς (το MiG-35 είναι 4++ γενιάς).

Η έμφαση στις δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου, οι εξελιγμένοι αισθητήρες και τα όπλα υψηλής ακρίβειας καθιστούν το MiG-35 δυνητικά θανατηφόρο, ειδικά σε μεγάλες αποστάσεις.

Το MiG-35 μπορεί να φτάσει σε τελική ταχύτητα 2,25 Mach. Μπορεί να πετάξει σε υψόμετρα έως και 65.000 πόδια και το πλαίσιο του αεροσκάφους είναι σχεδιασμένο, να αντέχει 9G στα θετικά όρια και 3G m στα αρνητικά όρια. Το MiG-35 τροφοδοτείται από δύο κινητήρες turbofan Klimov RD-33MK με μετακαυστήρα.

Αν το MiG-35 βρισκόταν στην Ουκρανία σήμερα

Αυτό που υπογραμμίζουν οι πιλότοι (δοκιμαστές) είναι η μεγαλύτερη δύναμη πυρός του MiG-35, το οποίο διαθέτει εννέα «hardpoints» δηλαδή θέσεις εκτόξευσης πυραύλων, ενώ την ίδια στιγμή το μαχητικό αεροσκάφος είναι συμβατό με ένα πλήρες φάσμα κατευθυνόμενων βομβών, αλλά και με άλλων προηγμένων οπλικών και πυραυλικών συστημάτων.

Το MiG-35 θα ήταν μια μεγάλη επιτυχία στην Ουκρανία. Αυτό το μαχητικό είναι απόλυτα κατάλληλο, για να στοχεύει  άρματα μάχης, πλοία και βαρύ πυροβολικό. Είναι οπλισμένο με κατευθυνόμενες και μη κατευθυνόμενες βόμβες, πυραύλους αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους και ένα εξαιρετικά φονικό πυροβόλο των 30 χιλιοστών. Το MiG-35 διαθέτει ενσωματωμένο θύλακα ηλεκτρονικού  πολέμου, καθιστώντας το εξαιρετικά κατάλληλο για επίθεση στα εχθρικά συστήματα αεράμυνας.

Οι δυτικοί εμπειρογνώμονες του δίνουν βαθμολογία «Α» για την ικανότητα ελιγμών. Αυτό το μαχητικό είναι εξαιρετικά ευέλικτο. Εκτελεί αποστολές σε υπερκρίσιμες γωνίες επίθεσης, χωρίς κανένα πρόβλημα σε αυξημένο επίπεδο παρατεταμένων και διαθέσιμων φορτίων g και υψηλό βαθμό γωνίας εκτροπής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ