Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Βγάζει ''στο σφυρί τα ασημικά''! Η Ουκρανία δημοπρατεί ρωσικά περιουσιακά στοιχεία – Συμπεριλαμβάνεται το Demurinsky ο μεγαλύτερος παραγωγός τιτανίου στον κόσμο

Η Task Force «Freeze and Seize» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , που συστάθηκε για να διασφαλίσει τον συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ για την εφαρμογή κυρώσεων κατά των καταγεγραμμένων Ρώσων και Λευκορώσων ολιγαρχών, έχει  εντείνει τη δράση της σε διεθνές επίπεδο.

Θα εργαστεί παράλληλα με τη νεοσύστατη Task Force «Ρωσικές ελίτ, πληρεξούσιοι και ολιγάρχες (REPO)», στο πλαίσιο της οποίας η ΕΕ λειτουργεί μαζί με τις χώρες της G7, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και η Αυστραλία.

https://www.youtube.com/watch?v=Dynd3KmbzE4

Η συνεργασία μεταξύ της ευρωπαϊκής ειδικής ομάδας «Freeze and Seize» και της διεθνούς Task Force «REPO», είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των κυρώσεων που επιβάλλονται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί στενά και να συντονιστεί με τους εταίρους της, για να εξασφαλίσει αποτελεσματική συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αλλά και από την πλευρά της η Ουκρανία, ως  μέρος της οικονομικής της απάντησης στη ρωσική εισβολή,  έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.

Η Ουκρανία ελπίζει να αρχίσει να πουλάει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν κατασχεθεί φέτος, μέσω δημοπρασιών ιδιωτικοποιήσεων για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση των προσπαθειών ανασυγκρότησης, δήλωσε ο επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας.

Ως μέρος της οικονομικής του απάντησης στη ρωσική εισβολή, το Κίεβο επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία και άνοιξε δικαστικές υποθέσεις για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του ρωσικού κράτους στην Ουκρανία και επιχειρηματιών κοντά στο Κρεμλίνο .

«Οι ρωσικές επιχειρήσεις σε ορισμένους κλάδους ήταν σημαντικός παράγοντας της αγοράς, κάποιοι λένε ότι είχαν τεράστιο μερίδιο αγοράς. Αλλά κανείς δεν έχει υπολογίσει την ακριβή αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του ταμείου ακινήτων, Ρουστέμ Ουμέροφ και συμπλήρωσε:

«Στόχος μας είναι να τα πάρουμε όλα υπό κρατική ιδιοκτησία, να τα προετοιμάσουμε και να τα πουλήσουμε. Θέλουμε αυτές οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν για το κράτος της Ουκρανίας, για τους Ουκρανούς πολίτες».

Ο εντοπισμός όλων των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία είναι μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία, με τη συμμετοχή διαφόρων κυβερνητικών και οργάνων επιβολής του νόμου. Φέτος το fund θέλει να πουλήσει έως και 102 περιουσιακά στοιχεία, κυρίως ακίνητα και αυτοκίνητα.

«Μπορούν να μεταφερθούν στο ταμείο κρατικής περιουσίας μόνο όταν έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση για κατασχεθέντα και κρατικοποιημένα περιουσιακά στοιχεία. Τώρα είναι απαραίτητο να μεταβιβαστούν, ώστε το κράτος να μπορεί να πουλήσει το δικαίωμα ιδιοκτησίας σε νέο ιδιοκτήτη χωρίς καμία δικαστική επιπλοκή στην διαδικασία», είπε ο Ουμέροφ.

«Εργαζόμαστε σε αυτό τώρα. Το ονομάζουμε προετοιμασία για ιδιωτικοποίηση. Ζήτησα από τους συναδέλφους μου να το κάνουν το δεύτερο τρίμηνο, και στο τέλος του δεύτερου- αρχή του τρίτου τριμήνου, θα είμαστε ήδη έτοιμοι να πουλήσουμε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία».

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι επίσης, εξέδωσε διατάγματα για την επιβολή κυρώσεων σε εκατοντάδες Ρώσους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων ολιγαρχών των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία κατατάσσονται μεταξύ των μεγαλύτερων στην Ουκρανία, για φερόμενες σχέσεις με τη ρωσική εισβολή τον περασμένο Φεβρουάριο.

Αυτά τα διατάγματα εξουσιοδοτούν την Ουκρανία να υποβάλει αγωγές για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε Ρώσους υπό κυρώσεις. Ωστόσο, η διαδικασία απαιτεί την έγκριση διαφόρων κυβερνητικών φορέων και συχνά αντιμετωπίζει την αντίθεση από ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων, που προσπαθούν να βρουν νομικά κενά για να διατηρήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

«Όταν αρχίζουν να μας πολεμούν στα δικαστήρια, καταχωρούν τόσες πολλές νομικές οντότητες ώστε να μπερδευτούμε», αναφέρει  ο Ουμέροφ.

Ως παράδειγμα της δουλειάς του ταμείου, ήταν το εργοστάσιο εξόρυξης και επεξεργασίας Demurinsky, ο μεγαλύτερος παραγωγός τιτανίου στον κόσμο για την αεροδιαστημική βιομηχανία, το οποίο κατασχέθηκε από έναν Ρώσο επιχειρηματία τον Φεβρουάριο.

Η παραγωγή στην εταιρεία, η οποία απασχολεί 284 άτομα, έχει αποκατασταθεί μερικώς και το ταμείο ελπίζει να την πουλήσει φέτος.

Επιπροσθέτως για πρώτη φορά, ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ  Μέρικ Γκάρλαντ  μετέφερε τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία από έναν Ρώσο ολιγάρχη  στην Ουκρανία για μελλοντικές προσπάθειες ανοικοδόμησης στη χώρα που έχει πλήξει ο πόλεμος.

Οι Financial Times  αναφέρουν ότι η μεταφορά έγινε νωρίτερα φέτος. Ο Γκάρλαντ είπε ότι έρχονται περισσότερες μεταφορές αυτού του είδους.

«Αν και αυτό αντιπροσωπεύει την πρώτη μεταφορά των Ηνωμένων Πολιτειών των καταπεσμένων ρωσικών κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, δεν θα είναι η τελευταία», είπε.

Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα μπορούσε να κοστίσει τουλάχιστον  411 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα δέκα χρόνια , ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεση του Μαρτίου. Τα στοιχεία θα πρέπει να θεωρηθούν ως «ελάχιστο, καθώς οι ανάγκες θα συνεχίσουν να αυξάνονται όσο ο πόλεμος συνεχίζεται», ανέφερε η έκθεση.

Φαίνεται ότι ήδη καταρτίζονται μεταπολεμικά σχέδια και οι δυτικές τραπεζικές ελίτ κυκλώνουν ήδη την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα της Ανατολικής Ευρώπης για επενδύσεις ανασυγκρότησης πολλών δισεκατομμυρίων.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ