Η πασίγνωστη αμυντική σελίδα EurAsian Times μετέδωσε την ανακοίνωση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων αναφορικά με την καταστροφή ενός από τα «καλύτερα συστήματα άμυνας» των Ρώσων, το οποίο χρησιμοποιείται για να προστατέψει την Μόσχα από ουρανικές επιθέσεις με drones και πυραύλους. Αυτό το σύστημα είναι το Pantsir-S1.
Η είδηση περί καταστροφής του έγινε γνωστή από την 45η Μεμονωμένη Ταξιαρχία Πυροβολικού των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στο Facebook, σύμφωνα με την Ukrinform.
«Μείον ένα Pantsir-S1. Στην κατεύθυνση του Μπαχμούτ. Εναέρια αναγνώριση από την 45η Μεμονωμένη Ταξιαρχία Πυροβολικού ανίχνευσε το Pantsir-S1, ενώ σε συνεργασία με μία πυραυλική μονάδα και με την εναέρια αναγνώριση του 132ου Μεμονωμένου Τάγματος Αναγνώρισης, το σύστημα μετατράπηκε σε παλιοσίδερα» γράφει η αναφορά.
Το σύστημα άμυνας τύπου Pantsir αποτελεί ένα κρίσιμο στοιχείο του αμυντικού οπλοστασίου της Ρωσίας. Το σύστημα Pantsir-S1 έχει επίσης παραταχθεί για την άμυνα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και της πρωτεύουσας, της Μόσχας.
Το Pantsir-S1 μπορεί να ανιχνεύσει στόχους σε εμβέλεια έως 32 και 36 χιλιομέτρων, ωστόσο όταν οι στόχοι έχουν διατομή ραντάρ 2 τετραγωνικών μέτρων τότε η εμβέλεια μειώνεται στα 24 με 28 χιλιόμετρα. Επιπρόσθετα, τα ραντάρ μπορούν να παρακολουθούν πυραύλους επιφάνειας-αέρος και το στοχευμένο αντικείμενο όσο βρίσκονται εν κινήσει.
Αδειάζουν τα Ρωσικά Πυραυλικά Αποθέματα
Εν όψει μίας μαζικής επίθεσης με πυραύλους και drones της Ρωσίας έναντι ουκρανικών πόλεων την περασμένη εβδομάδα, νέες αναφορές υποδεικνύουν πως το Κρεμλίνο ταχύτατα εξαντλεί τα αποθέματα προηγμένων και φονικών πυραύλων του. Αυτό ανέφερε η EurAsian Times, συνεχίζοντας την ίδια δημοσίευση.
Ο Αντρέι Γιούσοφ, ένας εκπρόσωπος της κύριας υπηρεσίας πληροφοριών (GUR) του ουκρανικού υπουργείου άμυνας, ανακοίνωσε στις 10 Μαΐου πως τα αποθέματα πυραύλων Kinzhal και Kalibr της Ρωσίας βρίσκονταν σε κρίσιμο επίπεδο και πως δεν υπάρχει πιθανότητα ταχείας αύξησης της παραγωγής νέων πυραυλικών όπλων υψηλής ακριβείας.
«Δεν υπάρχει πιθανότητα ταχείας αύξησης της παραγωγής νέων πυραυλικών όπλων υψηλής ακριβείας. Οι Ρώσοι συνεχώς αναζητούν παρακάμψεις για τις κυρώσεις» δήλωσε ο Γιούσοφ στον αέρα κρατικού καναλιού.
Ο ίδιος τόνισε επίσης πως ο ρωσικός ρυθμός παραγωγής αυτών των προηγμένων πυραύλων μειώθηκε σημαντικά. Σημείωσε πως η Ρωσία αντιμετωπίζει παραγωγικές προκλήσεις εξαιτίας της Ουκρανίας και των κυρώσεων που της έχουν υποβληθεί.
«Υπάρχει δυνατότητα παραγωγής, μιλάμε ωστόσο για δεκάδες πυραύλους κάθε μήνα» εξήγησε ο Γιούσοφ. «Ακόμη και εάν κάνουν πολύμηνα διαλείμματα μεταξύ των αεροπορικών επιδρομών, τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, πάλι δεν θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τους πυραύλους που ξόδεψαν στον πόλεμο» τόνισε.
Εκτός από τις αναφορές δυτικών και ουκρανικών μέσων δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι τα ρωσικά αποθέματα στερεύουν από τέτοιου είδους πυραύλους.