Ένοπλες Συρράξεις

Βρετανικοί πύραυλοι κρουζ Storm Shadow στην Ουκρανία: Ποιο μαχητικό φορτώνει αυτό το όπλο; Προγραμματισμός πυραύλων

Η είδηση ​​ότι, η Ουκρανία πρόκειται να λάβει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow που παρέχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει αναμφίβολα πυροδοτήσει πλήθος σχολίων. Και πάλι, το Λονδίνο είναι μπροστά από την Ουάσιγκτον. Το ATACMS μπορεί να είναι μια κόκκινη γραμμή για τις ΗΠΑ, αλλά το Storm Shadow σαφώς δεν είναι για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο προμήθευσε τελικά την Ουκρανία, με πολλαπλούς πυραύλους Κρουζ Storm Shadow, δίνοντας στις ουκρανικές δυνάμεις μια νέα ικανότητα κρούσης μεγάλης εμβέλειας πριν από μια πολυαναμενόμενη αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Βέβαια  πολλοί είναι αυτοί που συνεχίζουν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις «προειδοποιήσεις» του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, σχετικά με τη χρήση πυρηνικών.

Μετά το γεγονός αυτό, το ερωτηματικό είναι αν θα κάνει η Ρωσία χρήση πυρηνικών όπλων και  πώς ο πλανήτης θα αντιδρούσε μετά από μια τέτοια εξέλιξη.

Ποιο μαχητικό αεροσκάφος  όμως από το διαθέσιμο απόθεμα της Ουκρανίας είναι ικανό να χρησιμοποιήσει αυτό το όπλο (Storm Shadow); Θα πρέπει να αξιολογηθεί με δύο δείκτες, το βάρος του πυραύλου και τη συμβατότητα. Εάν εξομαλύνουμε τον πρώτο δείκτη, τα MiG-29 και Su-25 της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας δεν θα μπορούν να φέρουν αυτό το όπλο. Το μέγιστο βάρος ωφέλιμου φορτίου δεν τους επιτρέπει.

Ο πύραυλος ζυγίζει σχεδόν 2.900 κιλά. Αυτό που έχουμε παρατηρήσει είναι ότι τα MiG-29 και Su-25 μεταφέρουν συνήθως 1.100 λίβρες ωφέλιμο φορτίο. Αυτά τα δύο μαχητικά αεροσκάφη καταργούνται σταδιακά, αλλά τα Su-24 και Su-27 παραμένουν. Μπορούν να φέρουν έναν πύραυλο Storm Shadow. Το καθένα μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο έως 3.300 λίβρες.

Προγραμματισμός πυραύλων

Μπορούν όμως αυτά τα μαχητικά να λειτουργήσουν τον πύραυλο; Καταρχήν, οι ειδικοί λένε ότι η ενσωμάτωση είναι δυνατή αλλά δύσκολη. Το πώς τα απαρχαιωμένα αεροηλεκτρονικά και οι αισθητήρες του Su-24 και του Su-27 θα αλληλεπιδράσουν με τον πύραυλο, παραμένει ένα μυστήριο. Στην πραγματικότητα, έχουμε ήδη δει μια επιτυχημένη ενσωμάτωση. Ο αμερικανικός πύραυλος κατά της ακτινοβολίας HARM, ενσωματώθηκε με επιτυχία στο MiG-29 στα μέσα του περασμένου έτους.

Φυσικά, αν δεν μπορεί να γίνει η σύνδεση του αεροσκάφους με το βλήμα, υπάρχει μια δεύτερη επιλογή προγραμματισμού. Είναι στο έδαφος. Ναι, ο πύραυλος του επιτρέπει να προγραμματιστεί στο έδαφος. Δηλαδή ο στόχος μπορεί να τεθεί πριν απογειωθεί το αεροσκάφος. Αυτό σημαίνει ότι, τα αεροπλάνα θα είναι απλώς οι φορείς του όπλου. Στον αέρα μετά την εκτόξευση, δεν μπορούν να κατευθύνουν τον πύραυλο, ούτε να αλλάξουν την τροχιά του ή τη στιγμή της έκρηξης.

Διακοπή

Το Storm Shadow δεν είναι «άτρωτο» στην αναχαίτιση. Ειδικά μετά την εκτόξευση, πραγματικά δεν υπάρχει προγραμματισμός από το πιλοτήριο του μαχητικού. Όμως ο πύραυλος έχει τα πλεονεκτήματά του. Σύμφωνα με τους Βρετανούς, το Storm Shadow έχει αναπτυχθεί για να αντιμετωπίσει σθεναρά τον ηλεκτρονικό πόλεμο (EW). Δηλαδή ο πύραυλος έχει «ασυλία» EW. Αυτά είναι άσχημα νέα για τον ρωσικό στρατό, διότι από τις αρχές του 2023, Ρώσοι και δυτικοί ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι ο ρωσικός στρατός όχι μόνο έχει προχωρήσει στην παρεμπόδιση των εχθρικών όπλων, αλλά τα χρησιμοποιεί επιδέξια.

Οι Ρώσοι θα αντιμετωπίσουν επίσης ένα άλλο πρόβλημα καθώς ο πύραυλος εκτός από μικρός, έχει χαμηλή ορατότητα ραντάρ. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι, ο ρωσικός στρατός έχει αναπτύξει ένα ραντάρ Niobium στην Ουκρανία. Μπορεί να ανιχνεύσει τα πάντα, από μεγάλα αεροσκάφη μέχρι μικρά drones.

Σύμφωνα με ισχυρισμούς μεταξύ Ρώσων ειδικών, το ραντάρ είναι ικανό να ανιχνεύει drones κατασκευασμένα από σύνθετα υλικά. Θα μπορούσε το ραντάρ Niobium  να αναχαιτίσει το Storm Shadow; Θεωρητικά, είναι δυνατό επειδή το ραντάρ είναι ένα σύνθετο από τρία ραντάρ AESA στις ζώνες VHF, UHF και S/X. Στην πράξη … θα δούμε.

Ωστόσο, τα Su-24 και Su-27 έχουν πρόβλημα

Γνωρίζοντας όλα αυτά, πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε και προς τις δύο κατευθύνσεις, για να κατανοήσουμε τη δράση και την αντιμετώπιση. Γενικά, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία θα λάβει όπλα για βαθιά χτυπήματα στο πίσω μέρος του εχθρού. Το όπλο είναι πολύ ακριβές, με χαμηλή υπογραφή ραντάρ, ισχυρή κεφαλή και ανοσία στο EW.

Όχι μόνο το ραντάρ Niobium αλλά και το Su-35 στον αέρα θα μπορούσε να είναι πρόβλημα για τους Ουκρανούς. Και αν οι δυνατότητες ραντάρ εξακολουθούν να είναι αμφιλεγόμενοι ισχυρισμοί, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη. Γράψαμε για τη γνώμη  Ουκρανών πιλότων ότι το Su-35 και ότι οι ρωσικές τακτικές αποτελούν πολύ μεγάλο πρόβλημα για τα ουκρανικά μαχητικά.

Τα ουκρανικά αεροπλάνα θα αντιμετωπίσουν το Su-35, το οποίο από μακριά  με τη βοήθεια του R-37M θα επιτεθεί στον  Storm Shadow πέρα ​​από την οπτική εμβέλεια. Και αυτές οι επιθέσεις ήταν επιτυχείς, σύμφωνα με τις παραδοχές της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ας μην ξεχνάμε ότι το πιθανότερο είναι ότι, εκείνη την ώρα θα υπάρχει ένα MiG-31 με πύραυλο αέρος-εδάφους ψηλά στον ουρανό. Πρόκειται για διπλή απειλή, γιατί η θέση της ουκρανικής αεράμυνας στην περιοχή θα απειληθεί εξαιρετικά.

Σχετικά με τον πύραυλο Storm Shadow

Ο πύραυλος ζυγίζει 2.900  κιλά και έχει μήκος λίγο πάνω από 5 μέτρα. Η διάμετρός του είναι 50 cm, και η κεφαλή 450 κιλών είναι τύπου BROACH (Bomb Royal Ordnance Augmented Charge). Μετά την εκτόξευση, ο πύραυλος τροφοδοτείται από έναν κινητήρα Turbomeca Microturbo TRI 60-30. Η μέγιστη εμβέλεια του Storm Shadow φτάνει τα 560 km, αλλά η παραλλαγή τους φτάνει τα 250 km.

Ανάλογα με το ύψος πτήσης, ο πύραυλος μπορεί να φτάσει σε μέγιστη ταχύτητα 1.000 km/h 0,8–0,95 Mach. Τα συστήματα καθοδήγησής του περιλαμβάνουν το Inertial, το GPS και το TERPROM. Καθοδήγηση τερματικού με χρήση απεικόνισης υπέρυθρων DSMAC.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την ουκρανική κυβέρνηση ότι, αυτοί οι πύραυλοι θα χρησιμοποιηθούν μόνο εντός ουκρανικού κυρίαρχου εδάφους και όχι εντός της Ρωσίας.

Πολιτικά, αυτό είναι ένα μήνυμα προς την Ουάσιγκτον. Εάν η Ουκρανία καταφέρει να συμμορφωθεί με τον όρο της Βρετανίας, το Κίεβο θα έχει έναν συνεργάτη στο πρόσωπο του Λονδίνου για τις επόμενες προμήθειες ATACMS για το σύστημα HIMARS.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...