F-22 Raptor
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Έρχεται αναμέτρηση F-22 των ΗΠΑ με ρωσικά Su-35- Η Ουάσιγκτον αναπτύσσει το «καλύτερο πολεμικό της αεροπλάνο» κοντά στα σύνορα

Από την αρχή των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπήρξε μια αξιοσημείωτη αύξηση στις εναέριες συγκρούσεις μεταξύ ρωσικών και δυτικών στρατιωτικών αεροσκαφών. Ένα δραματικό παιχνίδι γάτας και ποντικιού έχει ξεδιπλωθεί στους ουρανούς πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, φέρνοντας δυτικά αεροσκάφη επιτήρησης εναντίον ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών.

Οι εμπλοκές ξεκίνησαν όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014 και η Ουκρανία στηρίχτηκε όλο και περισσότερο στις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών για να αντιμετωπίσει τη ρωσική απειλή. Ακόμη και από τις πολεμικές επιχειρήσεις, οι «συναντήσεις» είχαν ενταθεί.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος πλησίασε επικίνδυνα ένα πολωνικό αεροσκάφος πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Η εκπρόσωπος της πολωνικής συνοριακής φρουράς Άννα Μιχάλσκα αποκάλυψε ότι ένα ρωσικό αεροσκάφος Su-35 συμμετείχε σε «επιθετικούς και επικίνδυνους ελιγμούς», πετώντας σε απόσταση περίπου 15 ποδιών από το πολωνικό αεροπλάνο. Αυτές οι ενέργειες είχαν ως αποτέλεσμα μια στιγμιαία απώλεια ελέγχου του πολωνικού πληρώματος. Μια σειρά παρόμοιων συναντήσεων έχουν συμβεί από τη Βαλτική μέχρι τη Συρία, με Αμερικανούς πιλότους, ειδικότερα, να δοκιμάζουν πολλά σχεδόν χτυπήματα με ρωσικά αεροσκάφη.

Το πρόσφατο περιστατικό με το πολωνικό αεροσκάφος ευθυγραμμίζεται με ένα μοτίβο ενεργειών από Ρώσους πιλότους στη Μαύρη Θάλασσα και σε άλλες περιοχές, τις οποίες αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει ως «επικίνδυνες». Πολλοί Ουκρανοί ειδικοί συνεχίζουν να αποκαλούν το Su-35 το πιο επικίνδυνο μαχητικό στο ρωσικό οπλοστάσιο που το Κίεβο απλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει.

Τον Μάρτιο, ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 ψέκασε καύσιμο και σκόπιμα χτύπησε ένα αμερικανικό drone MQ-9 Reaper που πετούσε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, με αποτέλεσμα την αναγκαστική συντριβή του UAV. Αυτό το περιστατικό σηματοδότησε την πρώτη τεκμηριωμένη περίπτωση άμεσης φυσικής επαφής μεταξύ των ρωσικών και αμερικανικών αεροσκαφών από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν F-22 Raptors για να αποτρέψουν τη Ρωσία

Για να αντιμετωπίσει τις απρόβλεπτες ενέργειες των ρωσικών αεροσκαφών κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του, το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει μια επαναλαμβανόμενη αποστολή αεροπορικής αστυνόμευσης.

Στο πλαίσιο αυτής της αποστολής, τα συμμαχικά αεροσκάφη κινητοποιούνται κάθε φορά που προκύπτουν ενδείξεις ότι ρωσικά αεροπλάνα εμπλέκονται σε αντισυμβατικές συμπεριφορές.

Σε μια πρόσφατη εξέλιξη, μια ομάδα μαχητικών F-22 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ αναπτύχθηκε στην Εσθονία στις 8 Μαΐου για να υποστηρίξει τις συνεχιζόμενες αεροπορικές επιχειρήσεις αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Στις αρχές Απριλίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν επίσης 12 F-22 Raptors στην αεροπορική βάση Powidz της Πολωνίας για να προστατεύσουν την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Η ανάπτυξη είναι μέρος μιας αποστολής που συμπληρώνει τις συνδυασμένες αεροπορικές και πυραυλικές αμυντικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Μέσω της ταχείας ανάπτυξης και της συνεργασίας με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στην Ευρώπη υπογραμμίζει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των δυνάμεων του συνασπισμού σε όλο το ευρωπαϊκό θέατρο και τη δέσμευσή τους να υπερασπιστούν τα εδάφη του ΝΑΤΟ.

Τα κράτη της Βαλτικής, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία κατέχουν στρατηγική θέση κατά μήκος ενός ουσιαστικού εναέριου, χερσαίου και θαλάσσιου διαδρόμου, απαιτώντας συντονισμένη προσπάθεια μεταξύ των συμμάχων για την υποστήριξη και διασφάλιση της διεθνούς ελευθερίας κινήσεων σε ολόκληρη την περιοχή.

Η διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ τόνισε επίσης ότι οι ισπανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν αναπτύξει ένα σύστημα αεράμυνας NASAMS (Εθνικό Προηγμένο Σύστημα Πυραύλων Επιφανείας-Αέρος) στη Λετονία. Αυτή η κίνηση ενισχύει τις δυνατότητες αεράμυνας της περιοχής της Βαλτικής.

Επιπλέον, βρετανικά μαχητικά Typhoon βρίσκονται επί του παρόντος στην Εσθονία, διεξάγοντας ενεργά εναέριες περιπολίες για την προστασία του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ