Ένοπλες Συρράξεις

Βαθιά διείσδυση: Το Su-57 Felon στέλνει έως και τέσσερα S-70 UCAV σε απόσταση 1.500 km

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποτελέσει το έναυσμα για εφαρμογή στο πεδίο της μάχης της συνδυαστικής χρήσης διαφόρων οπλικών συστημάτων, στη βάση της διαλειτουργικότητάς τους (interoperability),  προκειμένου να αυξηθεί η φονικότητα και η αποτελεσματικότητά τους σε τόπο και χρόνο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανάδειξη τυχόν αδυναμιών αλλά και πλεονεκτημάτων υπαρχόντων οπλικών συστημάτων και μέσων, γεγονός που οδήγησε στην άμεση ενεργοποίηση των  αμυντικών βιομηχανιών Δύσης και Ρωσίας για δημιουργία είτε νέων οπλικών συστημάτων, είτε για επαύξηση της παραγωγής εκείνων που απέδωσαν πάρα πολύ καλά στα πεδία των μαχών.

Το ρωσικό μαχητικό stealth Su-57 Felon θα είναι σε θέση να αποστέλλει και να ελέγχει τέσσερα μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη (UCAV). Αυτά το UCAV θα είναι το μοντέλο S-70 Okhotnik και η απόσταση στην οποία το Su-57 θα έχει τον έλεγχο πάνω τους θα είναι έως και 1.500 km. Αυτό σημαίνει ότι, το  Felon θα διεισδύσει βαθιά σε περιοχές που ελέγχονται από την εχθρική αεροπορία ή την αεράμυνα. Ταυτόχρονα, το S-57 θα παραμείνει σε ασφαλή ζώνη από πραγματικές πολεμικές επιχειρήσεις.

Τον περασμένο Απρίλιο η Rostec, ανακοίνωσε σχετικά με την ανάπτυξη ενός νέου συστήματος επικοινωνίας για το Su-57, που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Η Rostec λέει ότι η επικοινωνία θα γίνεται σε πολύ υψηλές συχνότητες. Η τεχνητή νοημοσύνη του συστήματος θα κωδικοποιεί τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ των συμμετεχόντων της ομάδας μάχης.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, το μαχητικό Su-57 έχει ήδη συμμετάσχει στην « ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου, το Su-57 χτύπησε στόχους πέρα ​​από την οπτική εμβέλεια. Παρόμοιες πληροφορίες μοιράστηκαν και οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, με το Λονδίνο να επιβεβαιώνει «την ανάπτυξη πέντε μαχητικών αεροσκαφών σε ρωσική περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία».

Γεγονός είναι ότι, τα Su-57 και S-70 έχουν ήδη δοκιμαστεί μαζί. Αυτή η συνδυασμένη πτήση πραγματοποιήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου 2019. Για αυτήν την πτήση, η Μόσχα ισχυρίζεται ότι το Su-57 «διοικούσε» την πτήση του S-70. Εκείνη την εποχή, εμφανίστηκαν ισχυρισμοί στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι, στο μέλλον το Su-57 θα έλεγχε μεταξύ δύο και τεσσάρων drones αυτού του τύπου.

Τέσσερα S-70 UCAV υπό τον έλεγχο του Su-57 σημαίνει ότι, το ρωσικό μαχητικό θα λειτουργήσει περισσότερα drones από τα NGAD και F-35. Στις ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι έως και δύο drones θα μπορούν να ελέγχουν καθένα από τα αναφερόμενα μαχητικά.

Υπενθυμίζουμε ότι, εκτός από τη Ρωσία, τις ίδιες δυνατότητες επιδεικνύει και η Κίνα. Για παράδειγμα, το 2022, το Πεκίνο έβγαλε στον αέρα ένα διθέσιο stealth μαχητικό της δεύτερης γενιάς J-20 μαζί με τρία μαχητικά drones GJ-11. Το GJ-11 μπορεί να ονομαστεί το αντίστοιχο του ρωσικού S-70.

Υπάρχουν εικασίες ότι, η Ρωσία επωφελείται από τις προόδους της Κίνας στην τεχνητή νοημοσύνη. Για το λόγο αυτό, πιστεύεται ότι η Μόσχα μπορεί πράγματι να έχει σημειώσει πρόοδο με το νέο της σύστημα επικοινωνίας AI. Γνωρίζουμε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία εξαντλεί πολλούς πόρους από τη ρωσική οικονομία. Ωστόσο, η Ρωσία και η Κίνα υπέγραψαν μόλις πριν από ένα μήνα ιστορική συνεργασία σε όλους τους τομείς, αλλά κυρίως στη στρατιωτική πρόοδο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει  ότι η Ρωσία χρειάζεται περισσότερα σύγχρονα μαχητικά.  Η Ρωσία έχει αεροπορική υπεροχή στον αέρα στην Ουκρανία, όχι λόγω της μαχητικής ικανότητας των μαχητικών της, αλλά λόγω της έλλειψης ποσοτικής και ποιοτικής αεράμυνας στην Ουκρανία. Η ικανότητα του Su-57 να ελέγχει εξ αποστάσεως τέσσερα επιθετικά drones σε απόσταση έως και 1.500 km, είναι ίσως το πρώτο βήμα προς την καλύτερη ρωσική πολεμική αεροπορία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη Rostec, το νέο σύστημα επικοινωνίας AI του Su-57 θα επιτρέψει τη συμβατότητα με τα συστήματα επικοινωνίας των επίγειων πλατφορμών και των αρχηγείων.

Αυτό σημαίνει τη μετατροπή του Su-57 όχι μόνο σε πλατφόρμα μάχης αλλά και σε κύρια βάση συντονισμού στρατιωτικών επιχειρήσεων. Επειδή τέσσερα S-70 σε απόσταση έως και 1.500 km θα δώσουν πολύ πιο ακριβή, εκ των προτέρων, στοιχεία ​​στα μαχητικά στον αέρα και στο πυροβολικό και την αναγνώριση στο έδαφος.

Απομένει στη Ρωσία να βρει τρόπο να αυξήσει την παραγωγή Su-57. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να βλάψει τα προηγούμενα σχέδια για την παραγωγή του Su-57. Σύμφωνα με αυτά, έως το 2028, 76 μαχητικά Su-57 θα πρέπει να εισέλθουν στον κατάλογο των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων (VKS).

Η Ρωσία διαθέτει αυτή τη στιγμή 21 μαχητικά Su-57 Felon. Ωστόσο, 10 από αυτά είναι πρωτότυπα και δοκιμές, οπότε στην πραγματικότητα, η Μόσχα μπορεί να βγάλει στον αέρα 11 επιχειρησιακά έτοιμα μαχητικά. Όσο για την παραγωγή του S-70 Okhotnik, η οποία επίσης καθυστερεί, η Μόσχα βρίσκεται σε επίπεδο πρωτοτύπου. Ωστόσο, και τα δύο είναι πρωτότυπα που λειτουργούν και έχουν δοκιμαστεί σε πτήση. Επίσης, οι δοκιμές τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος συνεχίζονται για το S-70.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...