Πορτογαλικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, που σταθμεύουν στην περιοχή της Βαλτικής ως μέρος της άμυνας του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ, έχουν αναχαιτίσει 20 ρωσικά αεροπλάνα μέσα σε ένα μήνα. Αυτά τα ρωσικά αεροσκάφη διαπιστώθηκε ότι παραβιάζουν τους «κανονισμούς εναέριας κυκλοφορίας», ωθώντας τα πορτογαλικά αεροσκάφη να αναλάβουν δράση.
Η πορτογαλική Πολεμική Αεροπορία έχει δηλώσει ότι από την 1η Απριλίου έχουν πραγματοποιήσει πολλαπλές αναχαιτίσεις ρωσικών αεροπλάνων στην περιοχή της Βαλτικής. Αυτές οι αναχαιτίσεις αφορούσαν διάφορους τύπους αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων μεταγωγικών, μαχητικών αεροσκαφών και αεροπλάνων συλλογής πληροφοριών.
Σε ένα tweet της 6ης Μαΐου, η πορτογαλική Πολεμική Αεροπορία αποκάλυψε: «Τα πορτογαλικά μαχητικά F-16M, που επιχειρούν από την αεροπορική βάση Σιαουλιάι, Λιθουανία, έχουν ήδη αναχαιτίσει σχεδόν 20 αεροσκάφη από τη Ρωσική Ομοσπονδία από τότε που ανέλαβαν την αποστολή «Baltic Air Policing 2023» την 1η Απριλίου». Επιπλέον, η Πολεμική Αεροπορία δημοσίευσε μια φωτογραφία που δείχνει ένα F-16 της Πορτογαλικής Πολεμικής Αεροπορίας να αναχαιτίζει δύο Su-27P της Ρωσικής Ναυτικής Αεροπορίας και ένα Il-20M των Ρωσικών Αεροπορικών Δυνάμεων.
Ξεκινώντας την 1η Απριλίου, η Πολεμική Αεροπορία της Πορτογαλίας ανέλαβε την ευθύνη της αστυνόμευσης του εναέριου χώρου της Βαλτικής ως το κύριο έθνος στην «αποστολή Baltic Air Policing». Στην αποστολή συμμετέχουν 85 στρατιωτικοί και τέσσερα F-16 που σταθμεύουν στην αεροπορική βάση Σιαουλιάι στη Λιθουανία για τους επόμενους τρεις μήνες.
Ως απάντηση στις παραβιάσεις των κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ, τα μαχητικά αεροσκάφη αναπτύσσονται αμέσως κάθε φορά που ένα αεροσκάφος δεν τηρεί τα καθιερωμένα πρωτόκολλα. Αυτοί οι κανονισμοί επιβάλλουν την αποκάλυψη σχεδίων πτήσεων, τη δημιουργία επικοινωνίας με τις αρχές ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και τη μετάδοση ενός σήματος αναμεταδότη.
Επί του παρόντος, η Πορτογαλία έχει αναπτύξει συνολικά 650 στρατιωτικό προσωπικό σε διάφορες αποστολές του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Αυτές οι αποστολές συνεπάγονται διαφορετικούς ρόλους και τοποθεσίες στην περιοχή. Μεταξύ των αναπτύξεων, η Πορτογαλία έχει τοποθετήσει το πλήρωμα μιας φρεγάτας στη Βαλτική Θάλασσα, ενώ 146 πεζοναύτες σταθμεύουν στη Λιθουανία. Επιπλέον, ένα αεροπλάνο θαλάσσιας περιπολίας P3 λειτουργεί από 39 στρατιωτικό προσωπικό στην Ιταλία και μια ομάδα 230 στρατιωτών από τον στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία σταθμεύει στη Ρουμανία.
Αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας
Οι πρόσφατες αναχαιτίσεις ρωσικών αεροσκαφών από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της πορτογαλικής Πολεμικής Αεροπορίας, αντικατοπτρίζουν τις συνεχιζόμενες εντάσεις σχετικά με τον έλεγχο του εναέριου χώρου στην περιοχή, οι οποίες έχουν γίνει πιο έντονες μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό στις 5 Μαΐου, ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος αναχαίτισε πολωνικό αεροπλάνο που εκτελούσε αποστολή περιπολίας για την υπηρεσία συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Όπως ανέφερε η συνοριακή δύναμη της Πολωνίας στις 7 Μαΐου, το ρωσικό αεροσκάφος Sukhoi Su-35 που εμπλέκεται στο περιστατικό δεν δημιούργησε ραδιοεπικοινωνία πριν από τη συμμετοχή σε αυτό που περιγράφηκε ως «επιθετικούς και επικίνδυνους ελιγμούς».
Το ρωσικό αεροπλάνο φέρεται να προσέγγισε το αεροσκάφος σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, αδιαφορώντας για την απαραίτητη απόσταση ασφαλείας που θα έπρεπε να τηρηθεί. Η συνοριακή δύναμη της Πολωνίας εξήγησε ότι το ρωσικό αεροσκάφος φέρεται να διέσχισε το μονοπάτι του πολωνικού αεροσκάφους σε επικίνδυνα κοντινή απόσταση «γύρω στα πέντε μέτρα» και μάλιστα πέταξε ακριβώς μπροστά από τη μύτη του αεροσκάφους.
Οι επικίνδυνοι ελιγμοί που εκτέλεσε το Su-35 προκάλεσαν αρχικά απώλεια ύψους για το πολωνικό αεροσκάφος. Ωστόσο, το πολωνικό πλήρωμα κατάφερε να προσγειώσει το αεροσκάφος του με ασφάλεια στο αεροδρόμιο Mihail Kogălniceanu στη Ρουμανία στις 13:50. Ως απάντηση στο περιστατικό, το κέντρο προειδοποίησε μαχητικά αεροσκάφη της Ρουμανικής Πολεμικής Αεροπορίας και της Ισπανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ενώ αυτά τα αεροσκάφη δεν αναπτύχθηκαν, παρέμειναν σε ετοιμότητα και ήταν έτοιμα να επέμβουν εάν η κατάσταση κλιμακωθεί και η παρουσία τους καταστεί αναγκαία.
Το αεροσκάφος είχε αναπτυχθεί στη Ρουμανία από τις 19 Απριλίου ως μέρος μιας κοινής επιχείρησης που οργανώθηκε από τη Ρουμανία και συντονίστηκε από τον Frontex, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνόρων και Ακτοφυλακής. Η επιχείρηση περιλαμβάνει τη συμμετοχή της Ισπανίας, της Σουηδίας και άλλων χωρών.
Μιλώντας στην πολωνική τηλεόραση, ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πιότρ Μύλλερ χαρακτήρισε το περιστατικό ως «σχεδιασμένη πρόκληση από τη Ρωσία». Η δήλωση υποδηλώνει ότι η Πολωνία θεωρεί τη ρωσική αναχαίτιση ως μια εσκεμμένη και προμελετημένη πράξη που έχει σκοπό να προκαλέσει και ενδεχομένως να κλιμακώσει τις εντάσεις.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι το πρώτο περιστατικό με ρωσικά αεροσκάφη που κρίνεται επικίνδυνο ή απειλητικό από άλλες χώρες. Τον Μάρτιο, ένα ρωσικό μαχητικό ψέκασε με καύσιμο αεροσκάφος ένα drone των ΗΠΑ Reaper, αναγκάζοντας το drone να συντριβεί στη Μαύρη Θάλασσα.