Όλοι γνωρίζουμε ότι νικητής σε μια πολεμική αναμέτρηση είναι εκείνος ο οποίος ο οποίος θα κατορθώσει να επιβληθεί στον εχθρό στο πεδίο της μάχης.
Για να φθάσει σε αυτό το σημείο μάλιστα, ο νικητής θα πρέπει να κάνει όσο το δυνατόν λιγότερα και μικρής σημασίας λάθη σε σχέση με τον ηττημένο, εφαρμόζοντας τις βασικές αρχές πολέμου.
Πέραν των ανωτέρω επισημαίνουμε ότι βασικό συστατικό για την επίτευξη της νίκης είναι η παραπλάνηση και η εξαπάτηση του αντιπάλου.
Τα ξύλινα Ρωσικά drone παραπλανούν και αδυνατίζουν την Ουκρανική αεράμυνα
Αυτό επιχειρεί η Ρωσία, προκειμένου να αδυνατίσει την Ουκρανική αεράμυνα διασπώντας την προσοχή της και πετυχαίνοντας την κατανάλωση υπερπολύτιμων αντιαεροπορικών πυραύλων της , κατασκευάζοντας ξύλινα drones και εκτοξεύοντας τα στον Ουκρανικό ουρανό, όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, τα εξής:
"Πριν από τον πόλεμο, πίστευαν ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε τροποποιημένα αεροπλάνα An-2 για παρόμοιους σκοπούς, αλλά φαίνεται ότι βρέθηκε μια πιο απλή επιλογή
Η υπηρεσία Τύπου της Διοίκησης των Συνδυασμένων Δυνάμεων ανέφερε στις 4 Μαΐου 2023, ο στρατός της Ουκρανίας κατέρριψε ένα άγνωστο ρωσικό drone, το οποίο πιθανότατα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αναγνώριση.
Ταυτόχρονα, η δομή του ίδιου του UAV φαίνεται όσο το δυνατόν πιο απλή, αφού δεν υπάρχει επένδυση αμαξώματος, η δομή είναι κατασκευασμένη από ξύλο και πλαστικό, η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελείται από δύο κινητήρες χαμηλής ισχύος (πιθανώς παρόμοια με ανεμόπτερα).
Τις τελευταίες ημέρες, διαδίδονται ισχυρισμοί στα ουκρανικά κοινωνικά δίκτυα ότι ο ρωσικός στρατός έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί ενεργά τέτοιου είδους drones, πιθανώς για να αποσπάσει την προσοχή της αεράμυνας της Ουκρανίας.
Μπορεί να υποδηλώνει ότι οι Ρώσοι μπορεί να έχουν ένα «τυποποιημένο» έργο για τη μαζική παραγωγή τέτοιων UAV.
Δεν είναι ακόμη γνωστό πώς ελέγχονται τέτοια drones και ποια λειτουργικότητα μπορούν πραγματικά να επιτελέσουν. Ίσως, σε λίγο καιρό, οι ειδικοί θα μπορέσουν να δώσουν μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα.
Λοιπά μέσα εξαπάτησης της Ουκρανικής αεράμυνας
Πριν από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας, πιστευόταν ότι οι Ρώσοι θα προσπαθούσαν να αντιγράψουν τις τακτικές του «Καραμπάχ», μετατρέποντας το An-2 σε drones για δόλωμα στην αεράμυνα της Ουκρανίας.
Αλλά την άνοιξη του 2022, αποδείχτηκε ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούσαν ένα πολύ πιο πρωτόγονο αεροσκάφος για παρόμοιες εργασίες, που ήταν το E95M με κινητήρα βενζίνης και διάρκεια πτήσης έως και 30 λεπτά, που μπορεί να προσομοιώσει την πτήση ενός πυραύλου κρουζ.
Το κόστος του E95M σε προπολεμικές τιμές ήταν μόνο 50 χιλιάδες δολάρια.
Προφανώς, έγινε ένα «βήμα παραπέρα» για να δημιουργηθεί ένα ακόμη πιο απλοποιημένο φθηνό drone."
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η Ρωσία πετυχαίνει με φθηνά ξύλινα drone και άλλα εξίσου φθηνά μέσα, να εξαπατήσει και να αδυνατίσει την Ουκρανική αεράμυνα, προκαλώντας υπερκατανάλωση των πολύτιμων αντιαεροπορικών πυραύλων της.
Το Ελληνικό σχέδιο παραπλανήσεως
Το υπόψιν Ρωσικό σχέδιο δίνει τροφή για σκέψεις προκειμένου η χώρα μας να εφαρμόσει ανάλογο σχέδιο σε βάρος της Τουρκίας σε περίπτωση στρατιωτικής σύρραξης σε Έβρο και νησιά.
Οι Τούρκοι δεν θα μπορούν να ενεργήσουν σε βάρος των νησιών μας στο Αιγαίο, εάν νωρίτερα δεν έχουν επικρατήσει αεροναυτικά στο Αρχιπέλαγος και δεν έχουν καταστρέψει σε μεγάλο βαθμό τα κύρια οπλικά μας συστήματα όπως αντιαεροπορικά, ΠΕΠ, αυτοκινούμενο και ρυμουλκούμενο πυροβολικό, άρματα, ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ, αντιαρματικά, τα οποία βρίσκονται σε αυτά.
Αντιλαμβανόμαστε επίσης από τα παραπάνω ότι η επιβιωσιμότητα των κύριων οπλικών συστημάτων στα νησιά μας, είναι απόλυτης προτεραιότητας προκειμένου να επικρατήσουμε στον εχθρό ο οποίος θα επιχειρήσει ταυτόχρονα αποβατικές και αεροκίνητες επιχειρήσει σε αυτά, με αρχικό σκοπό τη δημιουργία προγεφυρώματος Π/Γ και αεροπρογεφυρωμάτων ΑΠ/Γ, τα οποία να συνενώσει στη συνέχεια και να καταλάβει το κύριο νησί ή κύρια νησιά μας στη συνέχεια.
Ταυτόχρονα δύναται να επιχειρήσει και την κατάληψη είτε δια θαλάσσης, μόνο με φουσκωτά σκάφη λόγω εγγύτητας με τα μικρασιατικά παράλια, είτε με αεροκίνητες δυνάμεις, άλλων μικρότερων νησιών μας ή και βραχονησίδων στο Αιγαίο.
Φουσκωτά ομοιώματα φιλίων κύριων οπλικών συστημάτων όπως αντιαεροπορικά, ΠΕΠ, αυτοκινούμενο και ρυμουλκούμενο πυροβολικό, άρματα, ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ, αντιαρματικά και όλμοι είναι εκείνα τα οποία θα προκαλέσουν τρομερή σύγχυση στον εχθρό αναφορικά με την μαχητική μας ισχύ σε τόπο και χρόνο.
Αυτό που θα έχει πολύ μεγαλύτερη αξία και επίδραση στις επιχειρήσεις, θα είναι εάν τα φουσκωτά αυτά ομοιώματα κινούνται και βρίσκονται αναμεμειγμένα διάσπαρτα μαζί με τα πραγματικά οπλικά συστήματα στον ίδιο τόπο και χρόνο.
Αναφορικά με την κίνηση των ομοιωμάτων των οπλικών συστημάτων μας, αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί στα πρότυπα αυτόνομων οχημάτων που κινούνται με αισθητήρες, όπως ακριβώς γίνεται λεωφορεία στην πόλη των Τρικάλων τα οποία κινούνται αυτόνομα και χωρίς οδηγό.
Κλείνοντας θα λέγαμε ότι απαιτείται τάχιστα η κατασκευή τέτοιων ομοιωμάτων, καθώς και η πρόβλεψη ύπαρξης ανά Μονάδα και Σχηματισμό προσωπικού που θα ασχολείται με την προετοιμασία του ,τάξη του στο έδαφος, και κίνησή του, καθώς και με την απενεργοποίηση του και την μεταφορά του σε άλλο εδαφικό σημείο.
Τέλος το κόστος εφαρμογής ενός τέτοιου σχεδίου είναι τέλος ασύγκριτα χαμηλότερο, σε σχέση με το επιδιωκόμενο και πιθανότατο αποτέλεσμα, αφού θα διασφαλίσει για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τώρα, την επιβιωσιμότητα και την λειτουργία στο πεδίο της μάχης κύριων οπλικών μας συστημάτων.