Είναι γνωστό ότι κατά την διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι εμπόλεμοι δοκιμάζουν νέα οπλικά συστήματα και μέσα προκειμένου να αξιολογήσουν τις επιδόσεις τους και να προβούν σε ανάλογες βελτιώσεις εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.
Η Ρωσία είναι γνωστό ότι διαθέτει δύο προηγμένα αεροσκάφη ,το Su-57 Felon και το Su-75 Checkmate, που θεωρούνται μαχητικά έκτης γενιάς και έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις.
Η ενδεχόμενη χρήση από τους Ρώσους στην Ουκρανία των μαχητικών Su-57 Felon και Su-75 Checkmate
"Ανώτατος αξιωματούχος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας ισχυρίστηκε ότι δεν έχουν καταγράψει καμία σημαντική περίπτωση του ρωσικού στρατού να αναπτύσσει τα παραπάνω υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη στο ουκρανικό έδαφος, σύμφωνα με άρθρο έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
Ο Σμήναρχος Yuriy Ihnat, εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, αποκάλυψε αυτές τις πληροφορίες σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο μέσων ενημέρωσης Ukraine-Ukrinform, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ.
Υποστήριξε ότι παρόλο που τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι αυτά τα αεροσκάφη έχουν χρησιμοποιηθεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία δεν εντόπισε καμία ανάπτυξη αυτών των αεροσκαφών σε επιχειρήσεις εναντίον της Ουκρανίας. Ωστόσο διατύπωσε την πιθανότητα ο ρωσικός στρατός να χρησιμοποίησε τα Su-57 και Su-75 από απόσταση.
Τόνισε επίσης ότι η Ρωσική Ομοσπονδία διαθέτει διάφορα προηγμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα, όπως Su-30SM, Su-35, Su-34, Su-25 και Ka-52, που χρησιμοποιούνται κυρίως σε επιχειρήσεις πρώτης γραμμής. Αυτά τα αεροσκάφη είναι ανώτερα τεχνολογικά και υπερτερούν αριθμητικά των αντίστοιχων Ουκρανικών.
Η διαφορά αντίληψης για τις αεροπορικές επιχειρήσεις μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας
Ως σημαντικός κατασκευαστής πολεμικών αεροσκαφών, οι ΗΠΑ δίνουν προτεραιότητα στις προηγμένες τεχνολογίες που επικεντρώνονται στον εντοπισμό και την εμπλοκή των εχθρών προτού μπορέσουν αυτοί να ανταποκριθούν.
Η εστίαση είναι στην έννοια του «αυτός που βλέπει πρώτος τον εχθρό και αυτός που χρησιμοποιεί πρώτος τα όπλα του είναι εκείνος που θα καταστρέψει τον εχθρό», πρόσθεσε ο Ihnat.
Αυτή η προσέγγιση, σύμφωνα με τον ίδιο, διαφέρει από την εστίαση της Ρωσίας στην επίδειξη των επιδόσεων των αεροσκαφών σε αεροπορικές εκθέσεις και αντ' αυτού δίνει έμφαση στη χρήση τεχνολογίας αιχμής για την επίτευξη αποφασιστικού πλεονεκτήματος στη μάχη.
Είναι το Su-75 αυτή τη στιγμή σε λειτουργία με τον ρωσικό στρατό;
Αν και ο Ihnat ισχυρίστηκε ότι τα Su-57 και Su-75 είναι αεροσκάφη έκτης γενιάς, στην πραγματικότητα ταξινομούνται ως αεροσκάφη πέμπτης γενιάς. Επί του παρόντος, η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία έχει το αεροσκάφος Su-57 πέμπτης γενιάς, ενώ το Su-75 βρίσκεται ακόμη στη φάση του σχεδιασμού.
Ενώ τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης είχαν προηγουμένως ισχυριστεί την ανάπτυξη των μαχητικών αεροσκαφών Su-57 σε επιχειρήσεις που στοχεύουν ουκρανικές θέσεις, δεν υπάρχουν αναφορές από κρατικά μέσα ενημέρωσης για εμπλοκή του Su-75 στη συνεχιζόμενη σύγκρουση.
Η συνεχιζόμενη σύγκρουση αναφέρεται ότι καθυστέρησε το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη του Su-75, γνωστό και ως Checkmate. Επίσης η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να δυσκολέψει τον ρωσικό αεροδιαστημικό τομέα να αναπτύξει ομαλά το έργο του Su-75.
Όσον αφορά το Su-57, οι Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι το Felon λειτούργησε αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.
Σε προηγούμενη συνέντευξη στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι το Su-57 Felon είχε εξαιρετική απόδοση κατά τη διάρκεια της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας. Ο Σόιγκου καυχήθηκε για την ικανότητα του Su-57 να αμύνεται ενάντια στην εχθρική αεράμυνα και τον οπλισμό του.
Η χρήση του Su-57 ξεκίνησε στην Συρία σύμφωνα με τους Ρώσους
Το 2018, η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι το Su-57 συμμετείχε στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας για λογαριασμό του καθεστώτος Άσαντ, σηματοδοτώντας την πρώτη του πολεμική ανάπτυξη, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, υπήρξαν ισχυρισμοί τον Μάιο του 2022 από τη Ρωσία ότι το Su-57 είχε μετάσχει στη μάχη εντός των πρώτων δύο έως τριών εβδομάδων από την εισβολή. Τότε τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές, ανέφεραν ότι τα Ρωσικά Su-57, εκτόξευσαν πυραύλους σε στόχους στην Ουκρανία από αποστάσεις ασφαλείας.
Η Ρωσία πιστεύεται επί του παρόντος ότι διαθέτει λιγότερα από 10 Su-57 στην αεροπορία της, γεγονός που την καθιστά προσεκτική όσον αφορά την ανάπτυξη του αεροσκάφους στη μάχη και διακινδυνεύοντας την απώλεια τους. Ως αποτέλεσμα, η χώρα μπορεί να αποφύγει να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση του Su-57 ενώ εξακολουθεί να διεκδικεί τις επιτυχίες του στη μάχη.
Πολλοί δυτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι με σχέδια για την απόκτηση 76 ακόμη αεροσκαφών έως το 2028, η Ρωσία θα μπορούσε να συνεχίσει να βασίζεται στην προπαγάνδα και σε μη επαληθεύσιμους ισχυρισμούς, παρά στην πραγματική ανάπτυξη του Su-57 στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Εκτίμηση
Συγκεντρώνει αυξημένη πιθανότητα οι Ρώσοι να δοκίμασαν εκ του ασφαλούς, δηλαδή εκτός βεληνεκούς της Ουκρανικής αεράμυνας τα SU-57 τους, πραγματοποιώντας βολές κατά Ουκρανικών εναέριων ή χερσαίων στόχων.
Αυτό θα τους χρησίμευε στο να αξιολογήσουν έστω και περιορισμένα τις δυνατότητές του σε συνθήκες μάχης, χωρίς να διακινδυνεύσουν κατάρριψή του.
Επιπλέον τα όποια συμπεράσματα θα έβγαζαν οι Ρώσοι ειδικοί θα χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή των υπόλοιπων SU-57 και του Su-75, το οποίο μάλλον δεν είναι ακόμη σε στάδιο παραγωγής.