Δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες αμφιβάλλουν ότι, ο ουκρανικός στρατός θα μπορέσει να διασπάσει την άμυνα σε βάθος που κατασκευάστηκε από τα ρωσικά στρατεύματα. Η μόνη ελπίδα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας είναι τα σύγχρονα δυτικά τεθωρακισμένα, «ανώτερα» από τα ρωσικά, τα οποία όμως είναι σχετικά λίγα.
Το «φωτεινό σημείο» που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, είναι η παρουσία δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης, καθώς και μονάδες που έχουν εκπαιδευτεί σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Στη Δύση ελπίζουν ότι αυτή η τεχνική, ελεγχόμενη από εκπαιδευμένα πληρώματα, θα μπορέσει να νικήσει τους Ρώσους, φυσικά με τη βοήθεια της δυτικής υπηρεσίας πληροφοριών.
Ταυτόχρονα, πολλοί στην Δύση πιστεύουν ότι ακόμη και μια πρόοδος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ως μέρος μιας αντεπίθεσης δεν θα αναγκάσει τους Ρώσους να υποχωρήσουν, αλλά θα οδηγήσει μόνο σε νέα κινητοποίηση και τη συνέχιση της σύγκρουσης.
Σε πείσμα όλων των προαναφερθέντων, μια ομάδα ουκρανών στρατιωτών έως και 30 ατόμων, αποβιβάστηκε στην αριστερή όχθη του Δνείπερου και κατέλαβε ένα προγεφύρωμα, για περαιτέρω επιθέσεις βαθιά στην περιοχή Χερσώνα. Σύμφωνα με τον ρώσο στρατιωτικό ανταποκριτή Ρομανόφ, ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ακτογραμμή και είναι πιθανό να ετοιμάζεται να ενισχύσει περαιτέρω τις θέσεις του.
Η θέση του ουκρανικού στρατιωτικού ερείσματος, βρίσκεται μεταξύ του οικισμού Αλιούσκι και της ακτής του Δνείπερου, ωστόσο, προφανώς, λόγω της μορφολογίας του εδάφους, δεν είναι δυνατό να εκτοπιστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας από τη θέση τους.
Με βάση πληροφορίες, οι θέσεις του ουκρανικού στρατού στην αριστερή όχθη του Δνείπερου βρίσκονται σε σχετική εγγύτητα με τις θέσεις του ρωσικού στρατού.
Μέχρι τώρα, οι πληροφορίες σχετικά με την παρουσία του ουκρανικού στρατού στην αριστερή όχθη της περιοχής Χερσώνα, ήταν πολύ αμφιλεγόμενες, ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα σχόλια σχετικά με αυτό από το Υπουργείο Άμυνας.
Οι Ρώσοι αλλάζουν τακτική στην πρώτη γραμμή
Οι ρωσικές δυνάμεις αναλύουν τα αποτελέσματα των ενεργειών τους, εξάγουν συμπεράσματα και βελτιώνουν τις τακτικές τους στην πρώτη γραμμή.
Σύμφωνα με τον διοικητή των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων, συνταγματάρχη Αλεξάντερ Σίρσκι, οι Ρώσοι έχουν σχηματίσει ξεχωριστές μονάδες επίθεσης σχεδιασμένες να αποκαθιστούν χαμένες θέσεις. «Κάθε ταξιαρχία μηχανοκίνητων ενισχύεται από μονάδες αρμάτων μάχης, φλογοβόλων, όλμων και αντιαρματικών», ανέφερε.
Δηλαδή για να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων επίθεσης, ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί ενεργά μονάδες αρμάτων μάχης και πυροβολικού (συμπεριλαμβανομένων από κλειστές θέσεις βολής) για να προκαλέσει μεγάλη ζημιά από πυρά στα ουκρανικά στρατεύματά, καταστρέφει τις θέσεις και στη συνέχεια βάζει τις μονάδες επίθεσης του να προχωρήσουν μπροστά.
«Επισημαίνεται ότι, χρησιμοποιούν πάντα UAV κατά τις επιχειρήσεις επίθεσης, για να βοηθήσουν τα στρατεύματά τους να προσαρμόσουν τα πυρά του πυροβολικού, ενώ ο διοικητής της ομάδας διαχειρίζεται το κατώτερο προσωπικό», αναφέρει ο Σίρσκι.
Drone καμικάζι με εμβέλεια επίθεσης 750 km
Η Ουκρανική ιδιωτική εταιρεία One Way Aerospace, γνωστή για την κατασκευή των drones FPV-kamikaze με το όνομα Scalpel, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να παρουσιάσει ένα νέο σύστημα στο Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας και σε μία από τις χώρες του ΝΑΤΟ.
Δοκιμές και επιδείξεις για τα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα AQV-150 Scalpel Heavy και AQ-400, έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη Μαΐου του τρέχοντος έτους.
Το AQV-150 Scalpel Heavy είναι η νέα έκδοση του AQV-100 Scalpel, έχει κεφαλή 2,5 κιλών, μπορεί να μείνει στον αέρα για 12 λεπτά και να επιτεθεί σε στόχους σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το σημείο εκτόξευσης.
Με τη σειρά του, το AQ-400 Scythe είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος καμικάζι, που έχει σχεδιαστεί για επιθέσεις σε βάθος μεγάλου βεληνεκούς. Η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα προσιτό όπλο, που δεν θα κοστίζει πολύ και θα είναι απλό και γρήγορο στη συναρμολόγηση.
Αυτό το UAV μπορεί να απογειωθεί από ένα διάδρομο ή έναν καταπέλτη. Όσον αφορά τις προδιαγραφές, έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 100 κιλά, εκ των οποίων τα 32 κιλά είναι το ωφέλιμο φορτίο που μπορεί να αυξηθεί έως τα 43 κιλά, σε βάρος της μείωσης της απόστασης πτήσης του. Η μέγιστη πτήση είναι 750 km, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας . Το άνοιγμα των φτερών είναι 2,3 μέτρα και η ταχύτητά του είναι 144 km/h.
Επιπλέον, το AQ-400 μπορεί να συνδυαστεί με το AQ-150 σε ένα ενιαίο σύστημα επίθεσης πολλαπλών στόχων. Βασικά, είναι ένα αναλώσιμο σμήνος drones που μπορεί να χτυπήσει έως και 10 στόχους σε εμβέλεια 150 km από το σημείο εκτόξευσης.