Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Επιθανάτιος ρόγχος για την ουκρανική αεράμυνα-Τελευταία ελπίδα οι Κινητές Μονάδες κατά των ρωσικών drones-Εξαντλούνται τα αποθέματα του Κιέβου

Η Ουκρανία θα αυξήσει την εξάρτησή της από κινητές ομάδες αεράμυνας λόγω της αδυναμίας των συστημάτων αεράμυνας να καλύψουν ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια. Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Γιούρι Ιχνάτ, στις 24 Απριλίου.

«Βρισκόμαστε σε τέτοιες συνθήκες που δεν μπορούμε πλέον να καλύψουμε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας με συστήματα αεράμυνας. Παραδίδονται τα συστήματα αεράμυνας Patriot. Και τα συστήματα S-300 και Buk δεν είναι ανθεκτικά», είπε ο Ιχνάτ.

Συνέχισε λέγοντας ότι ο ουκρανικός στρατός προχωρά σταδιακά προς την αντικατάσταση των συστημάτων αεράμυνας της Σοβιετικής εποχής. Ως μέρος αυτού, έχουν δημιουργηθεί κινητές ομάδες, οι οποίες έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όσον αφορά τα Patriot, ο Ιχνάτ είπε ότι η αποτελεσματικότητα του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Patriot θα αποδειχτεί μόνο όταν αναπτυχθεί στη μάχη, ενώ σημείωσε ενδιαφέρον να δούμε αν μπορεί να καταρρίψει τους βαλλιστικούς πυραύλους Iskander και Kinzhal. «Θα δούμε αν (το σύστημα Patriot) μπορεί να τους καταρρίψει», είπε. «Μόνο η πραγματική μάχη θα το δείξει αυτό. Το Patriot είναι ένα από τα καλύτερα συστήματα αεράμυνας στον κόσμο».

Τα άκρως απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν πρόσφατα αποκάλυψαν ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η Ουκρανία θα ξεμείνει από εξοπλισμό αεράμυνας και πυρομαχικά μέχρι τα τέλη της άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο που διέρρευσε, χαρακτηρισμένο ως άκρως απόρρητο και με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου, η αντιαεροπορική άμυνα S-300 της Σοβιετικής περιόδου της Ουκρανίας θα είχε εξαντληθεί έως τις 2 Μαΐου. Αυτό θα πρέπει να αποτελεί σοβαρή ανησυχία, καθώς τα σοβιετικά σχεδιασμένα συστήματα Buk και S-300 πιστεύεται ότι αποτελούν το 89% των συστημάτων αεράμυνας της Ουκρανίας έναντι στόχων άνω των 20.000 ποδιών.

Εξαντλείται το απόθεμα πυραύλων επιφανείας-αέρος

Τα συστήματα αεράμυνας αποτελούν τον πυρήνα της στρατηγικής εναέριου πολέμου της Ουκρανίας, άρνησης του εναέριου χώρου της στα προηγμένα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία ξεπερνούν αυτά της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας όσον αφορά την τεχνολογία και τον αριθμό.

Η Ουκρανία χρησιμοποίησε αεράμυνα μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, όπως τα S-300 και Buk-M1, τα οποία ανάγκασαν τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη να πετούν σε υψόμετρα κάτω από 4500 μέτρα, ακριβώς στην εμβέλεια των φορητών συστημάτων αεράμυνας από τον άνθρωπο (MANPADS) που ευθύνονται για σημαντικό αριθμό καταρρίψεων ρωσικών αεροσκαφών.

Η στρατηγική άρνησης των αεροπορικών μεταφορών της Ουκρανίας λειτούργησε για λίγο. Σύντομα ο ρωσικός στρατός προσαρμόστηκε στις περιστάσεις και άρχισε να χρησιμοποιεί drones καμικάζι όπως το Shahed-136 ιρανικής κατασκευής σε μεγάλους αριθμούς που κατέκλυσαν την αεράμυνα της Ουκρανίας. Οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν επιθέσεις με σμήνη χρησιμοποιώντας πολλαπλά drones καμικάζι Shahed-136 ταυτόχρονα, σε παρτίδες των πέντε ή περισσότερων, για να συντρίψουν την ουκρανική αεράμυνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν 12 μη επανδρωμένα αεροσκάφη για μια επίθεση με ένα σμήνος σε μία περίπτωση.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, οι ρωσικές δυνάμεις εκτοξεύουν επίσης τα drones καμικάζι σε ζευγάρια, με το ένα να πετά πάνω από το άλλο, είτε ως εφεδρικό εάν το κάτω καταρρίπτεται, είτε εάν το κάτω drone είναι επιτυχές, το δεύτερο μπορεί να είναι κατευθύνεται προς έναν διαφορετικό στόχο. Από τις αρχές Οκτωβρίου, η ρωσική στρατηγική ήταν να γεμίσει τους ουκρανικούς ουρανούς με πυραύλους και περιπλανώμενα πυρομαχικά για να συντρίψουν τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας και να καταστρέψουν το ενεργειακό δίκτυο και τις κρίσιμες υποδομές της.

Τα drones καμικάζι παρέχουν στη Ρωσία μια αναλώσιμη και οικονομικά αποδοτική εναλλακτική λύση στα πολύτιμα και ακριβά πολεμικά αεροπλάνα και τους πυραύλους κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων της. Ακόμα κι αν αυτά τα drones καταρρίφθηκαν, θα εξακολουθούσαν να εξαντλούν το πολύτιμο απόθεμα πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM) της Ουκρανίας.

Μετά από σχεδόν κάθε μεγάλης κλίμακας επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τη Ρωσία, οι ουκρανικές δυνάμεις διεκδίκησαν έναν εντυπωσιακό αριθμό καταρρίψεων, κυρίως πάνω από το 60%, και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και πάνω από το 80% των drones που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία. Υποθέτοντας ότι οι ισχυρισμοί των ουκρανικών δυνάμεων είναι έγκυροι, η σημαντική διαφορά κόστους μεταξύ των drones καμικάζι που χρησιμοποιεί η Ρωσία και των πυραύλων εδάφους-αέρος που χρησιμοποιούνται από τα ουκρανικά στρατεύματα για την κατάρριψή τους, σε συνδυασμό με τον τεράστιο αριθμό στους οποίους η Ρωσία αναπτύσσει αυτά τους καμικάζι drones, εγείρει το ερώτημα εάν η Ουκρανία μπορεί να χαρακτηρίσει την προσπάθειά της για την αντιμετώπιση των drones επιτυχημένη.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί συστήματα αεράμυνας της Σοβιετικής περιόδου, όπως πυραύλους εδάφους-αέρος S-300 για να καταρρίψει αυτά τα drones, τα οποία είχαν ήδη εξαντληθεί με ταχύτερους ρυθμούς ακόμη και πριν ο ρωσικός στρατός αρχίσει να χρησιμοποιεί drones καμικάζι.

Κινητές Μονάδες Αεράμυνας

Ο ουκρανικός στρατός προσαρμόστηκε επίσης στην εκτεταμένη ρωσική ανάπτυξη drones καμικάζι, σχηματίζοντας κινητές μονάδες αεράμυνας για να καταρρίψουν τα εισερχόμενα κύματα ιρανικής κατασκευής drone και να αφήσουν τα κύρια συστήματα αεράμυνας όπως το S-300 να εμπλακούν με μεγαλύτερους ρωσικούς πυραύλους.

Σύμφωνα με πηγές των ουκρανικών μέσων ενημέρωσης, αυτές οι κινητές μονάδες αεράμυνας αποτελούνται συνήθως από έως και τέσσερις στρατιωτικούς - έναν οδηγό, έναν πολυβολητή, έναν χειριστή MANPADS και έναν διοικητή ομάδας.

Εκατοντάδες τέτοιες αμυντικές μονάδες κινητής αεράμυνας, διάσπαρτες σε όλη την ελεγχόμενη από την Ουκρανία επικράτεια, προορίζονται να αντιμετωπίσουν τα ρωσικά drones καμικάζι. Οι διαδρομές τους επιλέγονται με βάση την ανάλυση προηγούμενων επιθέσεων ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η δυτική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία αντανακλούσε επίσης αυτή τη νέα στρατηγική χρήσης κινητών ομάδων αεράμυνας. Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο του 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο υποσχέθηκε 125 αντιαεροπορικά πυροβόλα στην Ουκρανία ως μέρος ενός πακέτου 50 εκατομμυρίων λιρών, ειδικά για την αντιμετώπιση των ιρανικών drones Shahed.

Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν επίσης αυτοσχέδια αντιαεροπορικά πολυβόλα βασισμένα στα δύο πολυβόλα αρμάτων μάχης Καλάσνικοφ PKT. Αυτά τα ζευγαρωμένα PKT της Σοβιετικής εποχής εγκαθίστανται σε ένα φορτηγό.

Επομένως, δεν υπάρχει τίποτα νέο στη χρήση κινητών μονάδων αεράμυνας. Ωστόσο, οι τελευταίες παρατηρήσεις του εκπροσώπου της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Ιχνάτ υποδηλώνουν ότι ο ουκρανικός στρατός αποφάσισε τώρα να διπλασιάσει τη χρήση αυτών των κινητών μονάδων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...