Μετά τη διαρροή εγγράφων του Πενταγώνου που αποκάλυψαν ότι η Ουκρανία κοιτούσε επίμονα την έλλειψη πυραύλων αεράμυνας, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συγκεντρώθηκαν στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία για να συζητήσουν την περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία, εστιάζοντας κυρίως στην ενίσχυση της αεράμυνας της.
Στην αρχή της συνάντησης, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είπε: «Η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως τη βοήθειά μας για να θωρακίσει τους πολίτες και τις υποδομές της από την πυραυλική απειλή της Ρωσίας».
Αργότερα, ο πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλι, επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση αφορούσε κυρίως την αεράμυνα. Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι το σύστημα αεράμυνας της Ουκρανίας είναι στιβαρό και αυστηρό - «στρωμένο από μεγάλο υψόμετρο σε μεσαίο σε χαμηλό υψόμετρο και από μικρή εμβέλεια, μεσαία έως μεγάλη εμβέλεια», είπε αργότερα ο στρατηγός Μαρκ Μίλι σε συνέντευξη Τύπου.
Η ανακοίνωση έρχεται σχεδόν μια εβδομάδα αφότου το NBC News, επικαλούμενο δύο μυστικά έγγραφα του Πενταγώνου, ανέφερε ότι η Ουκρανία καταναλώνει πολλά πυρομαχικά αεράμυνας, όπως συστήματα BUK και S-300 ρωσικής κατασκευής, λόγω του συνεχούς βομβαρδισμού της χώρας από ρωσικούς πυραύλους και drones.
Ένα από τα δύο έγγραφα, με ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου, αναφέρει ότι εάν η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να αυξήσει εγκαίρως το απόθεμα πυρομαχικών αεράμυνας, η Ρωσία μπορεί να αποκτήσει αεροπορική υπεροχή και να αρχίσει να πετά αεροσκάφη πάνω από εδάφη που κατέχουν ουκρανικά στρατεύματα. «Η ικανότητα της Ουκρανίας να παρέχει αεράμυνα μεσαίου βεληνεκούς για την προστασία του FLOT (πρώτη γραμμή στρατευμάτων) θα μειωθεί πλήρως έως τις 23 Μαΐου», αναφέρεται σε ένα από τα έγγραφα.
Αυτό είναι σημαντικό επειδή η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας έχει αρνηθεί την αεροπορική υπεροχή έναντι του ουκρανικού ουρανού από τα συστήματα αεράμυνας του Κιέβου περισσότερο από ένα χρόνο μετά τον πόλεμο. Τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη συνεχίζουν να απομακρύνονται από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, καταφεύγοντας σε επιθέσεις στάσης από φόβο μήπως καταρριφθούν τα προηγμένα και ακριβά αεροσκάφη τους.
Περίπου το 89% της αντιαεροπορικής προστασίας της Ουκρανίας έναντι απειλών μεσαίου έως υψηλού βεληνεκούς άνω των 20.000 ποδιών παρέχεται από πυραύλους SA-10 και SA-11 ρωσικής κατασκευής. Το BUK SA-11, το S-300 και το NASAMS έχουν προχωρήσει όλα προς την εξάντληση. Σύμφωνα με ένα έγγραφο, οι πύραυλοι για τους S-300 θα μπορούσαν εξαντληθούν μέχρι τις 3 Μαΐου. Το έγγραφο προειδοποιεί επίσης ότι σύμφωνα με αυτό το σενάριο, τα ρωσικά αεροσκάφη θα έχουν «ελευθερία εναέριων ελιγμών» και θα μπορούσαν να επιτεθούν σε ουκρανικές χερσαίες δυνάμεις ή άλλους στόχους χωρίς τη βοήθεια drones ή πυραύλων κρουζ.
Στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι εάν τα αποθέματα πυραύλων αεράμυνας της Ουκρανίας μειωθούν, η πορεία του πολέμου μπορεί να γέρνει υπέρ της Μόσχας. Αυτό το προηγούμενο θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα θανατηφόρο δεδομένου ότι τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να εξαπολύουν μαζικές επιθέσεις με πυραύλους και UAV σε πόλεις της Ουκρανίας κάθε λίγες μέρες, ωθώντας τον στρατό να βρει μια ισορροπία μεταξύ της ανάγκης προστασίας των πιο σημαντικών περιουσιακών στοιχείων του, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων του, των στρατευμάτων πρώτης γραμμής και ζωτικής σημασίας υποδομές.
Εάν η Ουκρανία εξαντληθεί από αρκετούς πυραύλους αεράμυνας για να αποτρέψει τις ρωσικές επιθέσεις, θα χάσει την ικανότητά της να ανεφοδιάζει τα στρατεύματά της χρησιμοποιώντας αεροσκάφη ή ελικόπτερα, να συγκεντρώσει τις χερσαίες δυνάμεις της κατά μήκος της πρώτης γραμμής ή να προετοιμαστεί για μια πιθανή αντεπίθεση, αναφέρει το έγγραφο.
Οι δυνάμεις του Κιέβου ενδέχεται να τροποποιήσουν τις στρατηγικές τους για τη διατήρηση των πυρομαχικών και τη χρήση «στρατιωτικής εξαπάτησης», σύμφωνα με τα έγγραφα, για να βοηθήσουν στη διατήρηση της αεράμυνας του. Η εφημερίδα προσθέτει επίσης ότι τα δυτικά έθνη ενδέχεται να προμηθεύουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας, όπως NASAM και συστοιχίες Patriot. Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος για τον οποίο η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν έδωσε προτεραιότητα στην ενίσχυση των δυνατοτήτων αεράμυνας της Ουκρανίας έναντι όλων των άλλων.
Η αεράμυνα της Ουκρανίας, πέρα από όλα τα άλλα
Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν ήδη συμφωνήσει να παραδώσουν συστήματα αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία. Η Γαλλία και η Ιταλία συμφώνησαν επίσης να στείλουν ένα σύστημα SAMP/T-MAMBA και η Νορβηγία και ο Καναδάς αποφάσισαν να δωρίσουν Εθνικά Προηγμένα Συστήματα Πυραύλων Επιφανείας-Αέρος (NASAMS).
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ ανακοίνωσε ότι η Γερμανία παρέδωσε το πιο αναμενόμενο πρώτο αμυντικό σύστημα Patriot. Το σύστημα Patriot, ένα από τα πιο εξελιγμένα αμυντικά συστήματα που δημιουργήθηκαν από τις ΗΠΑ, έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση εχθρικών αεροσκαφών, βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ. Ωστόσο, τα συστήματα είναι ουσιαστικά άχρηστα χωρίς τους πυραύλους τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους στο ΝΑΤΟ έχουν δεσμευτεί να παραδώσουν περισσότερο εξοπλισμό και όπλα αεράμυνας, με την Ουάσιγκτον να σχεδιάζει να στείλει περισσότερες συστοιχίες πυραύλων Patriot.
Το Royal United Services Institute, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, προειδοποίησε σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε πέρυσι ότι τα δυτικά έθνη πρέπει να δράσουν γρήγορα για να ενισχύσουν την αεράμυνα της Ουκρανίας διαφορετικά θα κινδυνεύσουν να δουν τη Ρωσία να πετάει ανεξέλεγκτα στους ουρανούς. Η έκθεση προειδοποιούσε: «Η Δύση πρέπει να αποφύγει τον εφησυχασμό σχετικά με την ανάγκη να ενισχυθεί επειγόντως η ουκρανική ικανότητα αεράμυνας. Είναι καθαρά χάρη στην αποτυχία της να καταστρέψει τα κινητά συστήματα SAM της Ουκρανίας που η Ρωσία παραμένει ανίκανη να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τη δυνητικά βαριά και αποτελεσματική εναέρια δύναμη πυρός των βομβαρδιστικών σταθερών πτερύγων και των στόλων μαχητικών πολλαπλών ρόλων της για να βομβαρδίσει στρατηγικούς στόχους της Ουκρανίας και θέσεις πρώτης γραμμής από μέσο ύψος , όπως έγινε στη Συρία».
Ο Όστιν είπε σε μια ενημέρωση πρόσφατα ότι η Ουκρανία «παραμένει ισχυρή» και ότι οι κοινές προσπάθειες της Ομάδας Επαφής έδειξαν «πόσο άσχημα έχει υπολογίσει το Κρεμλίνο». Ωστόσο, δεν συζήτησε την τρέχουσα κατάσταση των αποθεμάτων όπλων αεράμυνας της Ουκρανίας ή τον πιθανό αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν οι διαρροές στην αλλαγή της πορείας του πολέμου.
«Καθώς ερχόμαστε ξανά μαζί στο Ράμσταϊν, ο κόσμος ακούει τις φωνές μας δυνατά και καθαρά», είπε ο Όστιν. «Ο ουκρανικός στρατός στέκεται ψηλά με ικανότητα και θάρρος. Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο ρωσικής επιθετικότητας και εξαπάτησης, αυτή η Ομάδα Επαφής είναι ενωμένη όσο ποτέ και πιο παγκόσμια από ποτέ στην υποστήριξη των δυνάμεων της ελευθερίας στην Ουκρανία».
Επιπλέον, ο Ολέξιι Ρέζνικοφ, υπουργός Άμυνας για την Ουκρανία, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η «ατζέντα» του Ράμσταϊν θα περιλαμβάνει εξέταση «της στρατηγικής μας για το 2023» και των απαιτήσεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.