Η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας σχεδίασε επιθέσεις εναντίον βάσεων του ρωσικού στρατού και της ομάδας Wagner στη Συρία με τη βοήθεια των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων, ανέφερε η Washington Post στις 20 Απριλίου, επικαλούμενη ένα άκρως απόρρητο έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που διέρρευσε.
Το έγγραφο, ένα από τα πολλά που διέρρευσαν πρόσφατα σε μια αίθουσα συνομιλίας του Discord από το μέλος της Εθνικής Φρουράς της Μασαχουσέτης της Αεροπορίας, Τζακ Τεϊσέιρα, φέρει την σήμανση HCS-P, υποδεικνύοντας ότι ορισμένες πληροφορίες προέρχονται από ανθρώπινες πηγές.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε να σταματήσει η συνωμοσία τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, το έγγραφο που διέρρευσε, βασισμένο σε πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν στις 23 Ιανουαρίου, περιγράφει λεπτομερώς πώς προχώρησε ο σχεδιασμός και πώς θα μπορούσε να προχωρήσει μια τέτοια εκστρατεία εάν έδινε το πράσινο φως το Κίεβο. Το έγγραφο εξηγεί πώς οι Ουκρανοί αξιωματικοί των πληροφοριών θα μπορούσαν να σχεδιάσουν επιθέσεις στη Συρία που δεν θα μπορούσε να εμπλακεί η ίδια η ουκρανική κυβέρνηση.
Ο ρωσικός στρατός είναι παρών στη Συρία από το 2015, όταν παρενέβη για να υποστηρίξει την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατά του ISIS και άλλων τρομοκρατικών ομάδων. Σήμερα, η κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα φιλοξενεί ένα δίκτυο ρωσικών στρατιωτικών βάσεων, με τις δύο κύριες να είναι η αεροπορική βάση Χμέιμιμ και η ναυτική βάση Ταρτούς στην ακτή.
Το έγγραφο που διέρρευσε αποκάλυψε ότι οι αξιωματικοί της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών προτιμούσαν να χτυπήσουν ρωσικές βάσεις χρησιμοποιώντας drones και να ξεκινήσουν «αργά» ή πιθανώς να περιορίσουν τα χτυπήματά τους μόνο στις δυνάμεις Wagner. Το Κίεβο εξέτασε το ενδεχόμενο εκπαίδευσης των SDF, που ελέγχει τεράστια τμήματα της βορειοανατολικής περιοχής της Συρίας με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, να χτυπήσουν ρωσικές βάσεις και να διεξάγουν «απροσδιόριστες δραστηριότητες «άμεσης δράσης» μαζί με επιθέσεις UAV [μη επανδρωμένα αεροσκάφη]», σύμφωνα με το έγγραφο. Σε αντάλλαγμα για τη συμμετοχή στην πλοκή, οι SDF ζήτησαν εκπαίδευση, συστήματα αεράμυνας και εγγύηση ότι ο ρόλος τους θα κρατηθεί μυστικός. Η κουρδική ηγεσία της ομάδας απαγόρευσε επίσης χτυπήματα σε ρωσικές βάσεις σε κουρδικές περιοχές, αναφέρει το έγγραφο.
Σύμφωνα με το έγγραφο, η Τουρκία γνώριζε την ουκρανική συνωμοσία. Τούρκοι αξιωματούχοι «προσπάθησαν να αποφύγουν πιθανή ανατροπή» και πρότειναν στην Ουκρανία να πραγματοποιήσει τις επιθέσεις της από περιοχές των SDF αντί εκείνων στις βόρειες και βορειοδυτικές περιοχές της Συρίας, οι οποίες κρατούνται από ομάδες ανταρτών, μερικές από τις οποίες είναι γνωστό ότι υποστηρίζονται από την Άγκυρα.
Το έγγραφο προτείνει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά της αεροπορικής βάσης Χμέιμιμ με UAV ή εναντίον της Ναυτικής Βάσης Ταρτούς με μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας. Αναφέρει επίσης επιθέσεις σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που φυλάσσονται από δυνάμεις Wagner στην κεντρική περιοχή της Συρίας.
Σε μια δήλωση στην Washington Post, ο Φαρχάντ Σαμί, εκπρόσωπος των SDF, αρνήθηκε το σχέδιο και είπε ότι η ομάδα δεν είχε πάρει ποτέ «πλευρά στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο». Η εφημερίδα υποστήριξε ότι η πίεση των ΗΠΑ, η περιορισμένη προμήθεια drones από την Ουκρανία και οι αμφιβολίες για το εάν οι επιθέσεις θα μπορούσαν να πετύχουν ήταν μεταξύ των λόγων που μπορεί να ανάγκασαν τον Ζελένσκι να θέσει το σχέδιο σε αναμονή.
Πέρυσι, η Ουκρανία διέκοψε όλους τους δεσμούς με τη Συρία αφού η τελευταία αναγνώρισε το Ντόνιετσκ και το Λουγκάνσκ ως μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αργότερα, το Κίεβο επέβαλε κυρώσεις κατά του αλ Άσαντ και άλλων ανώτερων Σύριων αξιωματούχων. Η ιδέα του Κιέβου πίσω από την πλοκή είναι ότι οι επιθέσεις στη Συρία θα αναγκάσουν τη Ρωσία να μεταφέρει περισσότερα στρατιωτικά μέσα, όπως συστήματα αεράμυνας, στη χώρα, διαταράσσοντας έτσι την πολεμική της προσπάθεια στην ίδια την Ουκρανία.
Το έγγραφο που διέρρευσε τόνισε επίσης τις υψηλές εντάσεις μεταξύ των ρωσικών και των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία. Αποκάλυψε ένα περιστατικό από τις 27 Νοεμβρίου, κατά το οποίο ένα ρωσικό σύστημα αεράμυνας Pantsir-S που εδρεύει στο βορειοανατολικό αεροδρόμιο αλ-Καμίσλι άνοιξε πυρ εναντίον ενός αμερικανικού μαχητικού drone MQ-9. Σύμφωνα με την Washington Post, το drone δεν χτυπήθηκε.
Η ουκρανική συνωμοσία θα μπορούσε να προκαλέσει μια σφοδρή απάντηση από τη Ρωσία κατά των δυνάμεων του Κιέβου. Οι SDF θα είχαν επίσης πληρώσει ένα βαρύ τίμημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι ο μόνος λόγος που η Τουρκία μένει μακριά από την υπόλοιπη επικράτειά τους. Δεν είναι σαφές πώς θα είχε απαντήσει η Δαμασκός στις επιθέσεις που διοργάνωσε το Κίεβο. Ένα πιθανό σενάριο είναι να επιτραπεί σε Σύριους εθελοντές με εμπειρία μάχης να συμμετάσχουν στη μάχη με τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.
Συνολικά, η ουκρανική συνωμοσία να εξαπολύσει επιθέσεις στη Συρία αποκαλύπτει πώς το καθεστώς του Κιέβου διερευνά νέους τρόπους για να κλιμακώσει περαιτέρω τη σύγκρουση με τη Ρωσία.