Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται με την Ρωσία, την ώρα που η Φινλανδία έχει επί της ουσίας ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, με την Σουηδία να αναμένει την άρση των τουρκικών ενστάσεων για να ενταχθεί και αυτή στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.
Οι παραπάνω εξελίξεις κάθε άλλο παρά θετικές είναι για την Μόσχα, με το Καλίνινγραντ να αποκτά πλέον ακόμη μεγαλύτερη στρατηγική σημασία για την Ρωσία, αλλά και απειλή ταυτόχρονα για την Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες του ΝΑΤΟ.
Πολωνικός φράχτης στο Καλίνινγκραντ με χιλιάδες κάμερες και αισθητήρες
Έτσι σύμφωνα με έγκριτο σε αμυντικά θέματα Διεθνές ΜΜΕ, η Πολωνία ανακοίνωσε πρόσφατα τα σχέδιά της, να εγκαταστήσει χιλιάδες κάμερες και αισθητήρες κίνησης κατά μήκος των συνόρων της με τον θύλακα του Καλίνινγκραντ της Ρωσίας, για να αποτρέψει όπως λέει η Βαρσοβία, παράνομες διελεύσεις μεταναστών που ενορχηστρώθηκαν από τη Μόσχα.
Ο Πολωνός υπουργός Εσωτερικών Μαριούς Καμίνσκι είπε ότι αυτά θα ενσωνατωθούν σε ένα συρματόπλεγμα που κατασκευάζεται στα σύνορα μήκους 200 χιλιομέτρων (124 μίλια) .
«Θα έχουμε πλήρη επιτήρηση του τι συμβαίνει στα σύνορα», είπε ο Καμίνσκι.
Το έργο εκτιμάται ότι θα κοστίσει 373 εκατομμύρια ζλότι (88 εκατομμύρια δολάρια) και θα περιλαμβάνει 3.000 κάμερες και ανιχνευτές κίνησης.
Ο Φράχτης με την Λευκορωσία
Ένα μεταλλικό φράγμα ύψους πέντε μέτρων (16,5 πόδια) με παρόμοιο σύστημα επιτήρησης είναι ήδη τοποθετημένο κατά μήκος των πολωνικών συνόρων με τη Ρωσική σύμμαχο Λευκορωσία, η οποία έχει κατηγορηθεί ότι επιτρέπει σε μετανάστες να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση , μια κατηγορία που η Μινσκ αρνείται.
Η Πολωνία απαγορεύει στους ανθρώπους να φτάσουν πάνω από 200 μέτρα (656 πόδια) από τα σύνορα.
Παρά την πρακτική της Πολωνίας να αναγκάζει τους μετανάστες να επιστρέψουν στη Λευκορωσία, περίπου 100 απαγορευμένες απόπειρες διέλευσης των συνόρων αναφέρονται κάθε μέρα, λένε συνοριοφύλακες και ΜΚΟ.
Πολλοί από αυτούς που θέλουν να περάσουν είναι από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Οι λεγόμενες απωθήσεις και η συνολική σκληρή αντιμεταναστευτική στάση της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει την καταδίκη ακτιβιστών και οργανώσεων αρωγής.
Ο πολωνικός διάδρομος Suwalki, μεταξύ Λευκορωσίας και Καλίνινγκραντ
Ο Πολωνικός διάδρομος Suwalki είναι γνωστό ότι αποτελεί την μόνη χερσαία σύνδεση μεταξύ των χωρών της Βαλτικής και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Ο εν λόγω διάδρομος μόλις 65 χιλιομέτρων μεταξύ του ρωσικού θύλακα της περιοχής του Καλίνινγκραντ και της Λευκορωσίας θα μπορούσε να γίνει στόχος εισβολής του ρωσικού στρατού ο οποίος θα μπορούσε να επιτεθεί και από τις δύο κατευθύνσεις.
Αναφορικά μάλιστα με τις Βαλτικές χώρες αλλά και τον Ρωσικό στόλο της Βαλτικής, επισημαίνουμε ότι τυχόν περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση στην Ανατολική Ευρώπη, θα είχε ως πολύ πιθανή εξέλιξη, την προσπάθεια της Ρωσίας να επιχειρήσει κύκλωση των Βαλτικών χωρών με τεθωρακισμένους και μηχανοκίνητους Σχηματισμούς που θα απέκοπταν την εδαφική τους επικοινωνία με την Πολωνία, μέσω του Πολωνικού διαδρόμου Suwalki μόλις 65 χιλιομέτρων περίπου, τον οποίο θα καταλάμβαναν, εφορμώντας από τη Λευκορωσία και το Καλλίνιγκραντ ταυτόχρονα.
Στη συνέχεια το έργο θα ήταν εύκολο για τις ρωσικές δυνάμεις να καταλάβουν τις πλήρως περικυκλωμένες Βαλτικές χώρες (Εσθονία-Λιθουανία-Λετονία), ενεργώντας από Λευκορωσία αλλά και την ίδια τη Ρωσία.
Στρατιωτικά αντιλαμβανόμαστε ότι ο κίνδυνος περικύκλωσης των Βαλτικών χωρών από τις Ρωσικές Στρατιές σε περίπτωση πολέμου είναι αμεσότατος και εύκολα σχετικά υλοποιήσιμο ως σχέδιο.
Συνεπώς ο διάδρομος Suwalki αποτελεί το μαλακό υπογάστριο του ΝΑΤΟ προς βορρά.
Ωστόσο ο "γεωγραφικά αποκλεισμένος" Ρωσικός στόλος της Βαλτικής θα καταστρεφόταν από τις διαδοχικές αεροπορικές και θαλάσσιες προσβολές του ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, ενώ χερσαία επίθεση θα δεχόταν και το "ρωσικό φρούριο" του Καλλίνιγκραντ, το οποίο όπως και η Υπερδνειστερία είναι χερσαία πλήρως αποκομμένο από τη Ρωσία.