Ένοπλες Συρράξεις

Ιστορικές κινήσεις στη Μ. Ανατολή: Η Σ. Αραβία απελευθέρωσε αντάρτες Χούτι καθώς ξεκινούν ειρηνευτικές συνομιλίες

Στις 8 Απριλίου, η Σαουδική Αραβία αντάλλαξε αιχμαλώτους με τους Χούτι (Ανσάρ Αλλάχ) σε ένα ακόμη βήμα προς τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη.

Ο Αμπντούλ-Καντέρ αλ-Μουρτάζα (Abdul-Qader al-Murtaza), ένας αξιωματούχος των Χούτι που είναι υπεύθυνος για τις συνομιλίες ανταλλαγής κρατουμένων, έγραψε στο Twitter ότι 13 κρατούμενοι της ομάδας που αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Σαουδική Αραβία έφτασαν στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με αντάλλαγμα έναν Σαουδάραβα κρατούμενο που είχαν ελευθερώσει νωρίτερα οι Χούτι.

«Οι κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν σήμερα από τις φυλακές της Σαουδικής Αραβίας αποτελούν μέρος της συμφωνίας που συμφωνήθηκε μέσω των Ηνωμένων Εθνών και την επόμενη Πέμπτη… η συμφωνία θα εφαρμοστεί πλήρως», είπε ο αλ-Μουρτάζα, αναφερόμενος σε μια συμφωνία που μεσολάβησαν τα Ηνωμένα Έθνη τον περασμένο μήνα, η οποία περιλαμβάνει απελευθέρωση 887 κρατουμένων.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη Χανς Γκρούντμπεργκ (Hans Grundberg) είπε ότι η συμφωνία είναι μία από τις πολλές εξελίξεις που αντικατοπτρίζουν την κίνηση προς τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη που δημιούργησε μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές στον κόσμο.

Η ανταλλαγή κρατουμένων έγινε καθώς αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας και του Ομάν έφτασαν στη Σαναά για να έχουν συνομιλίες με τον επικεφαλής του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου των Χούτι της Υεμένης για τον τερματισμό του οκταετούς πολέμου.

Επικαλούμενο μια πηγή στο συμβούλιο, το πρακτορείο ειδήσεων Saba που διοικείται από τους Χούτι είπε ότι οι αντιπροσωπείες και ο Μαχντί αλ-Μασάτ θα συζητήσουν «την άρση της πολιορκίας με όλες τις επιπτώσεις της», τον τερματισμό της επιθετικότητας και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων του λαού της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής τους μισθούς όλων των κρατικών υπαλλήλων από έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας έχει ήδη άρει τους περιορισμούς στις εισαγωγές που κατευθύνονται προς τα νότια λιμάνια της Υεμένης. Η υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση που εδρεύει στο νότο είπε σε δήλωση στις 7 Απριλίου ότι τα εμπορικά πλοία θα επιτρέπεται να ελλιμενίζονται απευθείας στα νότια λιμάνια, συμπεριλαμβανομένου του Άντεν, και όλα τα εμπορεύματα θα εκτελωνίζονται, με ορισμένες εξαιρέσεις.

Οι Χούτι κατέλαβαν την Υεμένη μετά από μια επιτυχημένη εξέγερση το 2014. Τον επόμενο χρόνο, η Σαουδική Αραβία, με την υποστήριξη πολλών αραβικών χωρών και των Ηνωμένων Πολιτειών, εξαπέλυσε εισβολή για να ανατρέψει την ομάδα. Τα επόμενα οκτώ χρόνια, περισσότεροι από 377.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον πόλεμο.

Σύμφωνα με αρκετές αναφορές, το βασίλειο πήρε τελικά την απόφαση να τερματίσει τον πόλεμο και να βοηθήσει στη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας εντός της Υεμένης. Η απόφαση του Ριάντ υποκινήθηκε άμεσα από την πρόσφατη προσέγγιση με την Τεχεράνη, τον κύριο σύμμαχο των Χούτι.

Το τέλος του πολέμου στην Υεμένη θα αναδιαμορφώσει το πολιτικό σκηνικό σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, φέρνοντας τους άξονες υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν πιο κοντά από ποτέ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, που επέκτειναν την επιρροή τους στην περιοχή σε πρωτοφανή επίπεδα την τελευταία δεκαετία ως αποτέλεσμα του ρήγματος μεταξύ των δύο αξόνων, πιθανότατα θα είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...