Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Καίγονται" οι ΗΠΑ με το ρωσικό "Φλεγόμενο Ήλιο"! Σχέδιο καταστροφής θερμοβαρικών πριν φτάσουν στην Ουκρανία- Γιατί είναι τόσο επικίνδυνα;

Μετά την πρόσφατη παράδοση του TOS-1A «Solntsepek» στις ρωσικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις, ένας εμπειρογνώμονας της άμυνας των ΗΠΑ ζήτησε την καταστροφή του βαρέως συστήματος θερμοβαρικών πυραύλων Solntsepek προτού φτάσει στην προγραμματισμένη θέση ανάπτυξής του.

Από την αρχή της ουκρανικής σύγκρουσης, η Ρωσία χρησιμοποιεί εκτοξευτές θερμοβαρικών πυραύλων στην Ουκρανία. Στις 3 Μαρτίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι αερομεταφερόμενες μονάδες τους ήταν πλέον εξοπλισμένες με το τρομερό TOS-1A Solntsepek. Το υπουργείο χαρακτήρισε το Solntsepek (Φλεγόμενος Ήλιος) ως όπλο που «προκαλεί πανικό», προσθέτοντας ότι οι αλεξιπτωτιστές του καθ' οδόν προς την Ουκρανία θα χρησιμοποιούσαν αυτό το σύστημα πυροβολικού. Η Μόσχα δήλωσε ότι αυτή είναι η «πρώτη φορά» που τα αερομεταφερόμενα στρατεύματά της εξοπλίζονται με το εν λόγω όπλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένας Ρώσος συνταγματάρχης είπε στα στρατεύματα ότι τους δόθηκαν εξαιρετικά τρομακτικά όπλα που δεν έχουν αντίστοιχα στα συλλογικά δυτικά οπλοστάσια και προκαλούν φόβο στους εχθρούς της Ρωσίας. «Είμαι βέβαιος ότι η επιδέξια χρήση τους θα φέρει τη νίκη μας πιο κοντά», πρόσθεσε.

Ρωσικά θερμοβαρικά οπλικά συστήματα TOS-1 χρησιμοποιούνται επίσης στην κεντρική περιοχή του Μπαχμούτ, όπου οι ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε μια παρατεταμένη και έντονη μάχη. Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δείχνει την κάθοδο του θερμοβαρικού συστήματος στο Μπαχμούτ. Ο Ρομπ Λι, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής, μοιράστηκε βίντεο στο Twitter που καταγράφει την ακριβή στιγμή που οι πύραυλοι ήρθαν σε επαφή με το έδαφος, με αποτέλεσμα εκτεταμένες ζημιές και τεράστιες φλόγες.

Στις 4 Απριλίου, η δημοσιογράφος Τζούλια Ντέιβις δημοσίευσε μια εκπομπή ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης στο Twitter όπου αναφέρθηκε το θέμα των θερμοβαρικών όπλων. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που επικεντρώθηκε στους βομβαρδισμούς σημαντικών πόλεων στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Σολοβιόφ, παρουσιαστής της κρατικής τηλεόρασης και προπαγανδιστής του Κρεμλίνου, πίεσε για τη συνέχιση της χρήσης θερμοβαρικών όπλων και απαίτησε περισσότερη αιματοχυσία και καταστροφή.

Το οπλικό σύστημα Solntsepek έχει αναδειχθεί ως κρίσιμο στοιχείο των επιχειρήσεων του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, που χρησιμοποιείται κυρίως για την έναρξη μιας μαζικής επίθεσης στις ουκρανικές δυνάμεις.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες με έδρα τις ΗΠΑ εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητα του συστήματος να προκαλέσει σημαντική ζημιά στο πεδίο της μάχης όταν αναπτύσσεται εναντίον της Ουκρανίας.

Ο Ντέιβιντ Χάμπλινγκ, ένας αμυντικός εμπειρογνώμονας με έδρα τις ΗΠΑ, προτείνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να νικηθεί αυτό το οπλικό σύστημα είναι η γρήγορη ανίχνευση του πού βρίσκεται και η καταστροφή των εκτοξευτών προτού αναλάβουν δράση. Ο Χάμπλινγκ πρόσθεσε ότι τα ρωσικά βαριά όπλα Solntsepek είναι πολύ ισχυρά και κρίσιμα στον ρωσικό στρατό. Ο εμπειρογνώμονας εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με την έκταση της ζημιάς που αυτό το οπλικό σύστημα θα μπορούσε να προκαλέσει στην ουκρανική υποδομή.

Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε επίσης ότι το TOS-1A έχει καταστροφικό αντίκτυπο, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής της υποδομής και της πιθανότητας σημαντικής βλάβης στα εσωτερικά όργανα και εγκαυμάτων, οδηγώντας τελικά στο θάνατο όσων εκτέθηκαν.

Τι κάνει τους ρωσικούς εκτοξευτές θερμοβαρικών πυραύλων τόσο επικίνδυνους;

Το TOS-1 ή TOS-1A είναι ένας εκτοξευτής πολλαπλών πυραύλων με 30 ή 24 κάννες εξοπλισμένες με θερμοβαρικές κεφαλές. Δημιουργήθηκε για να στοχεύει στρατεύματα και δυνάμεις σε οχυρωμένες θέσεις, ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα και μεταφορές σε ανοιχτούς χώρους.

Μιλώντας στους EurAsian Times, ο Αντισυνταγματάρχης JS Sodhi, πρώην αξιωματικός του Ινδικού Στρατού, εξήγησε ότι μια θερμοβαρική βόμβα MLRS χρησιμοποιεί οξυγόνο από την ατμόσφαιρα για να προκαλέσει μια έκρηξη εξαιρετικά υψηλής θερμοκρασίας, δημιουργώντας έτσι ένα είδος κενού.

«Αυτά τα κύματα έκρηξης ενός θερμοβαρικού όπλου διαρκούν περισσότερο από αυτά ενός συμβατικού εκρηκτικού», πρόσθεσε. Ο στόχος αυτών των όπλων είναι συγκεκριμένα να προκαλέσουν ζημιές σε κτίρια, υποδομές και στο προσωπικό της εχθρικής δύναμης.

Η ΕΣΣΔ και ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησαν το όπλο TOS-1A σε συγκρούσεις όπως το Αφγανιστάν, η Τσετσενία και, πιο πρόσφατα, στην Ουκρανία από την αρχή του ολοκληρωτικού πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022. Επιπλέον, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν επίσης θερμοβαρικά όπλα τη δεκαετία του 1960.

«Αν και η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών απαγορεύει τέτοιες βόμβες σε ορισμένα συμβατικά όπλα, τέσσερις χώρες, δηλαδή οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο, διαθέτουν τέτοιες βόμβες», τόνισε ο απόστρατος αξιωματικός του Ινδικού Στρατού.

Ωστόσο, λόγω των αδιάκριτων και απεριόριστων χαρακτηριστικών τους, τα χτυπήματα που διεξάγονται με θερμοβαρικά όπλα πιθανότατα θα οδηγήσουν σε απώλειες αμάχων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...