Στη γύρα προς ανεύρεση πολεμικού υλικού έχει βγει ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικωφ καθώς όπως αναφέρουν πληροφορίες το Κίεβο ετοιμάζεται για την δική του εαρινή αντεπίθεση. Σε αυτό το πλαίσιο ο Ουκρανός υπουργός αφού πέρασε από την Βουλγαρία, ήρθε στην Ελλάδα και κατόπιν θα μεταβεί και στον Κύπρο. Στόχος του να «μαζέψει» οτιδήποτε ρωσικής τεχνολογίας αλλά και βαρέα άρματα μάχης.
Ζητήθηκαν τα TOR M1, τα OSA, οι S-300, τα αντιαρματικά KORNET αλλά και άρματα μάχης με τους Ουκρανούς να «φωτογραφίζουν» τα Leopard A6.
Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στην προσφώνησή του δήλωσε μεταξύ άλλων: «Από την πρώτη ημέρα, η Ελλάδα απέστειλε ανθρωπιστική βοήθεια και προσέφερε την στρατιωτική βοήθεια που μπορούσε να προσφέρει. Συνεισφέραμε στην Ουκρανία και τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε να μπορέσετε να υπερασπιστείτε την πατρίδα σας.
Εφαρμόσαμε όλες τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον εισβολέα, παρά το σημαντικό κόστος που συνεπάγετο αυτό για την πατρίδα μας, και δεν μετανιώνουμε για αυτό.
Καταδικάσαμε την παράνομη ενέργεια της Ρωσίας εναντίον του κυρίαρχου κράτους της Ουκρανίας. Επρόκειτο για μια ξεκάθαρη επιθετική πράξη, καθώς και σαφής παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής σας ακεραιότητας, και των κυριαρχικών σας δικαιωμάτων. Αποτελεί αναμφίβολα απειλή της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας.
Η αντίδρασή μας στην Ρωσική εισβολή ήταν ταχεία και αποφασιστική, καθώς έχουμε πολύ ξεκάθαρη και σταθερή στάση εναντίον κάθε είδους αναθεωρητισμού, είτε πρόκειται για αμφισβήτηση βασικών κανόνων που διέπουν τη διεθνή έννομη τάξη, είτε εκφράζεται με την απόπειρα αλλαγής των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων και μεταβολή του status quo.
Θεμελιώδης επιδίωξή μας πρέπει να είναι η προστασία της διεθνούς έννομης τάξης, κυρίως βάσει του διεθνούς δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας. Ωστόσο, άμεσος στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να σας παρέχουμε βοήθεια, στην μάχη για την εδαφική σας ακεραιότητα».
Ο ΑΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στην προσφώνησή του γνωστοποίησε πως εκτός από τα BMP-1, βλήματα πυροβολικού και σφαίρες, στην Ουκρανία έχουν δοθεί και αντιαεροπορικοί STINGER: «Αποδείξαμε την αλληλεγγύη μας με πράξεις παρέχοντας ήδη 72 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και 3.870 τόνους στρατιωτικού υλικού. Και, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Όπως γνωρίζετε, έχουμε ήδη παράσχει πυραύλους και λαβές STINGER, ρουκέτες, πυρομαχικά πυροβολικού, πυρομαχικά τυφεκίου, καθώς και οχήματα μάχης πεζικού BMP. Είμαστε επίσης έτοιμοι για μεταφορά, σε συντονισμό με το Διεθνές Κέντρο Συντονισμού Δωρεών (IDCC), άλλο ένα φορτίο BMP-1, Rockets HE 73mm, πυρομαχικά πυροβολικού και πυρομαχικά τυφεκίου».
Γεγονός είναι πως τα ρωσικά οπλικά συστήματα αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπίσουν ζήτημα με την συντήρησή τους καθώς λόγω των σχέσεων με την Ρωσία είναι πολύ αμφίβολο αν θα υπάρξει στο κοντινό μέλλον εφοδιασμός με ανταλλακτικά αφενός και αφετέρου αν δεν υπάρξει αντικάτάστασή τους από αντίστοιχα οπλικά συστήματα από Δυτικές πηγές δεν πρόκειται να αποδεσμευτούν και να δοθούν στην Ουκρανία. Εκτός αυτού υπάρχει και αυτό που λέγεται άδεια τελικού χρήστη. Για να φύγουν δηλαδή τα αυτά τα ρωσικά οπλικά συστήματα προς την Ουκρανία θα πρέπει να δοθεί άδεια από την Μόσχα, κάτι που φυσικά είναι τόσο πιθανό όσο και να προσγειωθούν εξωγήινοι στην πλατεία Συντάγματος.
Ως προς τα άρματα μάχης Leopard Α6, θέση της Αθήνας είναι ότι δεν μπορεί να δώσει οτιδήποτε θα επηρεάσει αρνητικά την αμυντική διάταξη της χώρας και ειδικά βαρέα άρματα μάχης.
Η Αθήνα ωστόσο επειδή αντιλαμβάνεται πως η Ουάσιγκτον θέλει οι σύμμαχοι να ενισχύσουν το Κίεβο με κάθε τρόπο, προσπαθεί να βρει λύσεις. Δεν είναι διόλου άσχετη η συνάντηση που είχε στις 3 Απριλίου ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Γερουσιαστή Ρικ Σκωτ (Rick Scott), μέλος της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων της Γερουσίας.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο Πενταπόσταγμα, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας προσπαθούν να βρουν τρόπο ώστε στην υπόθεση τροφοδοσίας της Ουκρανίας με πυρομαχικά να εμπλακούν τα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» Α.Β.Ε.Ε.