Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Κόλπο γκρόσο με τη Φινλανδία- Μια ανάσα από τα ρωσικά σύνορα οι νατοϊκές υποδομές- Σε ύψιστη ετοιμότητα η Μόσχα

Είναι γνωστό ότι στις προτεραιότητες της Ρωσίας, είναι ο αποκλεισμός της επέκτασης του ΝΑΤΟ και της ανάπτυξης οπλικών συστημάτων που απειλούν την ασφάλειά της κοντά στα σύνορά της.

Το ΝΑΤΟ από την άλλη, έχει εκφράσει την ικανοποίησή του για τη λεγόμενη συνεργασία σε βάθος με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, η οποία «μοιράζεται» τις αξίες του μπλοκ και συμβάλλει στις δραστηριότητές του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορυφαίοι πολιτικοί στις  χώρες της Βαλτικής πιστεύουν ότι, η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, εν μέσω ανησυχιών για την Ουκρανία καθώς και για τη Λευκορωσία και τη χρήση μεταναστών για να δοκιμάσει την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία.

Για πολλούς η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να κάνει ολόκληρη τη βόρεια Ευρώπη πολύ πιο σταθερή και ασφαλέστερη.

Η Φινλανδία είναι μια από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν μείωσε σημαντικά τη στρατιωτική της ισχύ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, καθώς τα 1.340 χιλιόμετρα σύνορά της με τη Ρωσία και οι αναμνήσεις του σκληρού χειμερινού πολέμου 1939-40 κατά της Σοβιετικής Ένωσης, διασφάλισαν ότι τα θέματα ασφαλείας διατηρήθηκαν σε υψηλό επίπεδο.

Η Φινλανδία έχει ενσωματωθεί εδώ και καιρό στη στρατιωτική υποδομή του ΝΑΤΟ, αλλά με την επίσημη είσοδο στη συμμαχία, λαμβάνει νομικές εγγυήσεις βάσει του άρθρου 5 της Βορειοατλαντικής Συνθήκης.

 «Επιπλέον, τα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ σχεδόν διπλασιάζονται, στο άμεσο μέλλον μπορεί να εμφανιστεί ένα περιορισμένο στρατιωτικό σώμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ολόκληρη τη στρατιωτική υποδομή της χώρας», αναφέρει σε ξένο ΜΜΕ, ο Νικίτα Λιπούνοφ, αναλυτής στο Strategic Development  (Τμήμα του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών MGIMO).

 Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η Φινλανδία θα ενταχθεί στη συμμαχία την Τρίτη 4 Απριλίου, ενώ η σημαία της χώρας θα υψωθεί στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Το πιο σημαντικό πράγμα που αλλάζει είναι η επίδραση του άρθρου 5 στη συλλογική άμυνα: μια επίθεση στη Φινλανδία θα θεωρηθεί επίθεση σε ολόκληρο το μπλοκ. Έχουν νόμιμα σύνορα, αλλά από στρατιωτική-τεχνική άποψη, τα σύνορα της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ σχεδόν διπλασιάζονται.

Με την είσοδο της Φινλανδίας στη συμμαχία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν πληρέστερη πρόσβαση στη στρατιωτική υποδομή της χώρας, παρόμοια με τα στρατιωτικά αεροδρόμια στη Νορβηγία, και , ενδεχομένως, οι φινλανδικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν απευθείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ταυτόχρονα όπως προαναφέραμε, τα τελευταία δέκα χρόνια, υπήρξε μια σταδιακή συμμετοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας σε όλες τις μορφές της συμμαχίας και του έργου της: και οι δύο χώρες συνέχισαν να συμμετέχουν σε κοινές ασκήσεις ως χώρα εκτός ΝΑΤΟ, ενώ έχουν επίσης την ιδιότητα των προνομιούχων εταίρων εκτός ΝΑΤΟ.

«Η Βαλτική Θάλασσα μετατρέπεται στην πραγματικότητα σε ένα εσωτερικό υδάτινο σώμα για το ΝΑΤΟ: το ζήτημα επιλύεται όσον αφορά τη Σουηδία, αλλά νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου. Και για τη Ρωσία, η είσοδος της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι πιο ευαίσθητη από τη Σουηδία, καθώς είμαστε άμεσοι γείτονες», ανέφερε ο Λιπούνοφ.

Επισημαίνεται ότι, η Φινλανδία εντάσσεται στο ΝΑΤΟ χωρίς περιορισμούς, επιφυλάξεις ή εξαιρέσεις, δηλαδή αναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στη χώρα.

«Ο κίνδυνος εμφάνισης πυρηνικών όπλων στο έδαφος της χώρας, αν και δεν μπορεί να διαγραφεί, είναι εξαιρετικά μικρός. Η Συμμαχία ακολουθεί προσεκτική πολιτική προς αυτή την κατεύθυνση τους προηγούμενους μήνες, οπότε δεν θα περίμενα την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, στοιχείων πυραυλικής άμυνας εκεί, αλλά πιο στενή αλληλεπίδραση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους στη Βόρεια Ευρώπη», πρόσθεσε ο Λιπούνοφ.

Η Φινλανδία κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1917 μετά από 150 χρόνια ρωσικής κυριαρχίας, μόνο για τον υπεραριθμητικό στρατό της να αντιμετωπίσει μια απόπειρα σοβιετικής εισβολής κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, προκαλώντας μεγάλες απώλειες στον Κόκκινο Στρατό.

Οι εχθροπραξίες κατέληξαν σε μια ειρηνευτική συμφωνία, που οδήγησε στη Φινλανδία να παραχωρήσει αρκετές συνοριακές περιοχές στη Σοβιετική Ένωση. Οι Φινλανδοί ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν ουδέτεροι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, με αντάλλαγμα τις εγγυήσεις από τη Μόσχα ότι δεν θα εισέβαλε.

Η αναγκαστική ουδετερότητα της χώρας για να κατευνάσει τον ισχυρότερο γείτονά της, επινόησε τον όρο «Φινλανδοποίηση». Η Φινλανδία παρέμεινε εκτός της διατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας και παρά ορισμένες περικοπές μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, έχει επικεντρωθεί στη διατήρηση καλά χρηματοδοτούμενων δυνατοτήτων άμυνας και ετοιμότητας.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...