Η Ρωσία φέρεται να αντιμετωπίζει προκλήσεις στη διεξαγωγή επιθέσεων με πυραύλους ακριβείας στον συνεχιζόμενο πόλεμο με την Ουκρανία λόγω της κακής απόδοσης των στρατιωτικών και επικοινωνιακών δορυφορικών συστημάτων της. Σύμφωνα με μια έκθεση, το ζήτημα δεν σχετίζεται με την ανεπάρκεια του τροχιακού υλικού της Ρωσίας. Η Ρωσία διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο με περισσότερους από 160 δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη, εκ των οποίων οι 100 είναι στρατιωτικά συστήματα.
Η έκθεση ισχυρίζεται ότι η ανεπάρκεια της Ρωσίας έγκειται στην απουσία κατάλληλου συνδυασμού δορυφόρων και στην έλλειψη επίγειων συστημάτων και διαδικασιών που είναι απαραίτητες για τη λήψη και τη διανομή δεδομένων σε αυτούς που το χρειάζονται. Η Ρωσία φέρεται να στερείται της αναγνωριστικής ικανότητας που είναι απαραίτητη για να πραγματοποιήσει χτυπήματα ακριβείας παρά το γεγονός ότι έχει ένα δίκτυο αρκετών δορυφόρων σε τροχιά.
Το μέλλον της ρωσικής δορυφορικής χρηματοδότησης είναι αβέβαιο και οι επενδύσεις σε συστήματα αναγνώρισης έχουν παρεμποδιστεί λόγω των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Επιπλέον, η έλλειψη εξοπλισμού δορυφορικής επικοινωνίας για στρατιώτες επιδεινώνει την άκαμπτη και κατακερματισμένη δομή στρατιωτικής διοίκησης της Ρωσίας. Ένα άλλο εμπόδιο είναι η απουσία τερματικών και ηλεκτρονικών χαρτών, τα οποία είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική χρήση των δορυφόρων GPS GLONASS από τους χρήστες.
Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς που έγιναν στην προαναφερθείσα έκθεση, ο Πολ Σζιμάνσκι, ειδικός στον διαστημικό πόλεμο που έχει συνεργαστεί στενά με πολλές υπηρεσίες (Αεροπορία, Στρατός, Ναυτικό, Πεζοναύτες), είπε στους EurAsian Times, «η Ρωσία έχει γίνει αρκετά καλή στη χρήση drones να στοχεύει στο πεδίο της μάχης, και το πλεονέκτημά της δέκα προς ένα στο πυροβολικό σημαίνει ότι η Ρωσία θα κερδίσει τελικά, είτε έχει καλούς δορυφόρους ISR είτε όχι». «Ακόμη και οι εμπορικοί δορυφόροι πιθανώς δεν έχουν επαρκή χρόνο επανεπίσκεψης για να στοχεύσουν γρήγορα κινούμενα επίγεια συστήματα, αλλά τα drones έχουν».
Επιπλέον, ο Άρβιντ Πάντεϊ, ειδικός στη γεωχωρική νοημοσύνη, τόνισε ότι η Ρωσία έχει την ικανότητα για εναέρια και διαστημική ενέργεια, αλλά δεν τη χρησιμοποιεί εξ ολοκλήρου. Ο Πάντεϊ εξήγησε ότι οι σύμμαχοι της Ρωσίας, που διαθέτουν παρόμοιες διαστημικές δυνατότητες, μπορεί να προσφέρουν βοήθεια εάν είναι απαραίτητο, υποδηλώνοντας ότι η υπόθεση μη διαθεσιμότητας δεδομένων είναι αμφισβητήσιμη.
Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν μια κινεζική εταιρεία ότι βοηθά τις δραστηριότητες της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ πιέζουν επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους εταίρους να επιβάλουν κυρώσεις σε μια κινεζική δορυφορική εταιρεία για υποτιθέμενη βοήθεια στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Χρήση εμπορικών δορυφόρων στον πόλεμο
Σε αντίθεση με τη Ρωσία, η οποία έχει διαθέσει σημαντικούς πόρους σε στρατιωτικούς δορυφόρους, ο στρατός της Ουκρανίας αντλεί σημαντικά πλεονεκτήματα από εμπορικούς δορυφόρους επικοινωνίας και απεικόνισης.
Ο Δρ. Πάβελ Λούζιν, ειδικός στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και τακτικός συνεργάτης στο The Jamestown Foundation, ισχυρίστηκε ότι ο ουκρανικός στρατός μπορεί να έχει πρόσβαση σε εικόνες υψηλής ανάλυσης οποιασδήποτε τοποθεσίας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα μέσω εμπορικών συστημάτων υπό ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Από την άλλη πλευρά, ο ρωσικός στρατός μπορεί να λάβει εικόνες από την ίδια τοποθεσία περίπου μία φορά κάθε δύο εβδομάδες.
Επιπλέον, η έκθεση ισχυρίστηκε ότι η ποιότητα των εικόνων που παράγονται από τους σημερινούς ρωσικούς δορυφόρους είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σύγκριση με τις εικόνες που παράγονται από εμπορικούς δορυφόρους από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Οι αμερικανικής κατασκευής ρουκέτες HIMARS στην Ουκρανία μπόρεσαν να στοχεύσουν με ακρίβεια τις ρωσικές αποθήκες ανεφοδιασμού και τα κεντρικά γραφεία με δορυφόρους GPS.
Το Starlink του SpaceX, το οποίο χρησιμοποιεί πολλούς δορυφόρους σε τροχιά χαμηλής γης για να δημιουργήσει συνδεσιμότητα μέσω συμπαγών επίγειων σταθμών, έχει καταστεί απαραίτητο για τις ουκρανικές στρατιωτικές επικοινωνίες. Η συγκεκριμένη ποσότητα δορυφόρων επιτήρησης των ΗΠΑ είναι εμπιστευτική. Ωστόσο, το National Reconnaissance Office έχει αρχίσει να συνεργάζεται με εμπορικές επιχειρήσεις για την απόκτηση υπερφασματικών δορυφορικών εικόνων ικανών να αναγνωρίζουν αντικείμενα σε πολλαπλά φάσματα φωτός.
Από την έναρξη της σύγκρουσης, η αμερικανική διαστημική εταιρεία χρησιμοποιεί την υπηρεσία δορυφορικού διαδικτύου Starlink για να διατηρήσει τη συνδεσιμότητα της Ουκρανίας στο Διαδίκτυο. Καθώς άλλες συνδέσεις στο Διαδίκτυο ήταν απρόσιτες λόγω εκτεταμένων καταστροφών, διακοπών ρεύματος ή εμπλοκής, το δίκτυο της εταιρείας Elon Musk έγινε αμέσως απαραίτητο για τον ουκρανικό στρατό. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 2023, η εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι είχε εφαρμόσει μέτρα για να αποτρέψει την υπηρεσία δορυφορικών επικοινωνιών Starlink από τη λειτουργία drones, ζωτικής σημασίας για τον στρατό του Κιέβου στην απόκρουση της ρωσικής επιθετικότητας.
Τότε, η ανακοίνωση προκάλεσε οργή στην Ουκρανία. Ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, ένας προεδρικός σύμβουλος, δημοσίευσε ένα tweet δηλώνοντας ότι οι εταιρείες πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του να στέκονται «στο πλευρό της Ουκρανίας και του δικαιώματος στην ελευθερία» ή «στο πλευρό [της Ρωσίας] και στο «δικαίωμά» της να σκοτώνει και να καταλαμβάνει εδάφη».
Εν τω μεταξύ, «το μοντέλο πολιτικής οικονομίας της Ρωσίας καθιστά τις ιδιωτικές προσπάθειες στο διάστημα απλά αδύνατες», δήλωσε ο Λούζιν, επισκέπτης μελετητής στη Σχολή Νομικής και Διπλωματίας Fletcher, στο Πανεπιστήμιο Tufts. Πρόσθεσε ότι το πολιτικό και οικονομικό μοντέλο της Ρωσίας δεν επιτρέπει ιδιωτικές προσπάθειες στο διάστημα, καθώς θεωρούνται πολιτικές απειλές. Πρότεινε ότι για να αποτρέψει την αναβίωση του στρατιωτικού διαστημικού προγράμματος της Ρωσίας, η Δύση πρέπει να περιορίσει την πρόσβαση της Ρωσίας σε διαστημικά ηλεκτρονικά, προηγμένο βιομηχανικό εξοπλισμό και εμπορικές δορυφορικές υπηρεσίες που ενδέχεται να παρέχουν στην Ασία και την Ευρώπη.