Καθώς τα ρωσικά στρατεύματα ετοιμάζονταν να εξαπολύσουν επίθεση πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία, μαχητικά stealth F-35 πέμπτης γενιάς από την έδρα τους στην Γιούτα, μεταφέρθηκαν στη Γερμανία. Μετά την έναρξη της μάχης, τους ανατέθηκαν αποστολές πάνω από τις χώρες της Βαλτικής κοντά στο θέατρο του πολέμου.
Έτσι, από τους πρώτους μήνες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα μαχητικά stealth F-35 Lightning II περιπολούν τον εναέριο χώρο πάνω από την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Αυτά τα μαχητικά υποτίθεται ότι, απαιτείται να συλλέγουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες εκτός από τις δηλωμένες αποστολές αστυνόμευσης αεροπλάνων.
Ο στόχος αυτών των αεροσκαφών stealth F-35, ήταν να συλλέξουν όσα περισσότερα ηλεκτρονικά δεδομένα μπορούσαν από τα αεροσκάφη και τους πυραύλους εδάφους-αέρος, που διασχίζουν την ανατολική Ευρώπη, ώστε το ΝΑΤΟ να κατανοήσει καλύτερα το τοπίο απειλών στην περιοχή. Επιπλέον, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πρόσθετη δύναμη εάν ο πόλεμος μεταφερόταν σε γειτονικές χώρες του ΝΑΤΟ.
Τα μαχητικά αεροσκάφη επιχειρούσαν από εγκαταστάσεις στην Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Ρουμανία, σύμφωνα με μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, το αεροσκάφος βελτίωσε την ικανότητα του ΝΑΤΟ να διατηρήσει την «αεροπορική κυριαρχία» σε αμφισβητούμενες περιοχές, ενισχύοντας τις δυνατότητες επικοινωνίας διοίκησης και ελέγχου.
Η αποστολή επέτρεψε στην αεροπορία να βελτιώσει τη νέα στρατηγική ανάπτυξης άμεσης ειδοποίησης. Επίσης, έδειξε βελτιώσεις στην ικανότητα του F-35 να συντονίζεται με την κοινή δύναμη και να αντιδρά γρήγορα σε απροσδόκητες απειλές.
Τα F-35 έχουν συνεργαστεί σε πολλές αποστολές εναέριας αστυνόμευσης από τότε, μαζί με τα μαχητικά αεροσκάφη των συμμαχικών δυνάμεων. Σύμφωνα με αμερικανικό ΜΜΕ, τα ολλανδικά F-35 πραγματοποίησαν αποστολές εναέριας αστυνόμευσης με τα πολωνικά πολεμικά αεροσκάφη MiG-29 της σοβιετικής εποχής.
«Το F-35 διαθέτει εξαιρετικούς οπτικούς και παθητικούς αισθητήρες RF (Ραδιοσυχνότητας), που του επιτρέπουν να εντοπίζει στόχους στο έδαφος. Μπορούν να αναμεταδώσουν πληροφορίες στόχων σε μαχητικά που αναπτύσσονται προς τα εμπρός που λειτουργούν ως φορτηγά όπλων», αναφέρει το μέσο ενημέρωσης.
Με άλλα λόγια, ένα F-35 που αναπτύσσεται πάνω από την Πολωνία θα μπορούσε να μεταφέρει δεδομένα στόχευσης, σε ουκρανικά μαχητικά MiG-29 που επιχειρούν πάνω από την Ουκρανία. Το F-35 θα εκτελούσε το ρόλο ενός αόρατου αισθητήρα που λειτουργεί στην ασφάλεια του πολωνικού εναέριου χώρου.
Δηλαδή το F-35, θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το ραντάρ του και να παρέχει πληροφορίες στόχευσης ουκρανικών MiG, για εμπλοκή με ρωσικούς πυραύλους κρουζ.
Ωστόσο, σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης, μια πρόσφατη έκθεση αποκαλύπτει τον σχεδιασμό, τη στρατηγική και τα διδάγματα που αντλήθηκαν από αυτές τις αναπτύξεις, οι οποίες στόχευαν κυρίως στη συλλογή ζωτικής σημασίας πληροφοριών εκτός από τη φύλαξη του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ.
Τα αμερικανικά F-35 επωφελήθηκαν από την ανάπτυξη στην πρώτη γραμμή
Το F-35 έχει κατασκευαστεί για να εξουδετερώσει και να εξαλείψει τις αντιαεροπορικές άμυνες, που θα μπορούσαν να καταρρίψουν αεροσκάφη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και να εμποδίσουν άλλα αεροσκάφη να φτάσουν σε εχθρικό έδαφος. Επίσης, απορροφούν την ακτινοβολία από τα γύρω ραντάρ, για να δημιουργήσουν μια ακριβή εικόνα των φιλικών και εχθρικών δυνάμεων στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον Διοικητή της 388 Πτέρυγας Μάχης, Σμήναρχο Κρεγκ Άντρλε, οι αεροπόροι παρατήρησαν αυτούς τους κινδύνους στο Καλίνινγκραντ, της ρωσικής επικράτειας που βρίσκεται ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία. Τοποθεσίες πυραύλων εδάφους-αέρος, βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν από τα F-35, τα οποία στη συνέχεια ενημέρωσαν τη συμμαχία.
Ορισμένοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει ότι, το F-35 συγκέντρωσε ζωτικής σημασίας πληροφορίες για να τις διαβιβάσει στην Ουκρανία. Ωστόσο, κανένας τέτοιος ισχυρισμός δεν έγινε δεκτός από το ΝΑΤΟ ή την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, αναφέρει το ΜΜΕ.
«Επειδή κάποιο στρατιωτικό υλικό, όπως τα συστήματα αεράμυνας, μπορεί να κρύψει την παρουσία τους στο πεδίο, το F-35 δεν μπορούσε πάντα να αναγνωρίσει το στρατιωτικό υλικό καθ' όλη τη διάρκεια των αποστολών. Ο Διοικητής, αναφέρει ως παράδειγμα τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς S-300», αναφέρει το ΜΜΕ.
Υποστήριξε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και αφού οι πληροφορίες είχαν καθορίσει τι και πού βρισκόταν το σύστημα πυραύλων, το μαχητικό αεροσκάφος δεν το αναγνώριζε ως S-300 επειδή φαινόταν να λειτουργεί με τρόπο που ήταν ξένο προς τις ΗΠΑ.
Δεν παύει όμως το αμερικανικής κατασκευής μαχητικό stealth, να είναι αναμφισβήτητα το πιο προηγμένο μαχητικό σήμερα. Η μείζονα επιτυχία της συμμαχίας, είναι η συνδεσιμότητα του F-35 με άλλα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.
Μέχρι το 2030, αναμένεται ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θα έχουν περισσότερα από 400 F-35 σταθμευμένα σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με την εταιρεία παραγωγής F-35 Lockheed Martin. Το αεροσκάφος θεωρείται ως ο «κυβερνήτης» κάθε επακόλουθης σύγκρουσης στην περιοχή.