Η Ρωσία ξεκίνησε ασκήσεις με το διηπειρωτικό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων Yars και με την συμμετοχή πολλών χιλιάδων στρατιωτών, δήλωσε την Τετάρτη το υπουργείο Άμυνας της, σε κάτι που πιθανότατα θα θεωρηθεί ως άλλη μια προσπάθεια της Μόσχας αλλά κυρίως του Πούτιν, να επιδείξει την πυρηνική δύναμη της χώρας του.
Σύμφωνα με στρατιωτικούς μπλόγκερ, τα συστήματα είναι σε θέση να μεταφέρουν πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές που μπορούν να στοχεύσουν ανεξάρτητα, και μπορούν να τοποθετηθούν σε φορτηγό όχημα ή να αναπτυχθούν σε σιλό.
Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει στόχο να καταστήσει το πυραυλικό σύστημα Yars , το οποίο αντικατέστησε το σύστημα Topol, μέρος των «αήττητων όπλων» της Ρωσίας και το στήριγμα του επίγειου στοιχείου του πυρηνικού της οπλοστασίου.
«Συνολικά, πάνω από 3.000 στρατιωτικό προσωπικό και περίπου 300 τεμάχια εξοπλισμού συμμετέχουν στις ασκήσεις», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, σε ανακοίνωσή του στην υπηρεσία μηνυμάτων Telegram.
Πώς δοκιμάζονται οι ρωσικοί πύραυλοι Yars
Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν τον πλήρη έλεγχο της Στρατηγικής Πυραυλικής Δύναμης του σχηματισμού πυραύλων Omsk, μαζί με μια άσκηση διοίκησης και προσωπικού με τον σχηματισμό πυραύλων Novosibirsk, εξοπλισμένο με τα συστήματα Yars.
Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, τα κινητά συστήματα Yars θα πραγματοποιήσουν ελιγμούς σε τρεις ρωσικές περιοχές, ανέφερε το υπουργείο, χωρίς να προσδιορίσει τις περιοχές.
Επίσης, οι άντρες στρατηγικών πυραύλων θα πραγματοποιήσουν μια σειρά μέτρων για το καμουφλάζ και την αντιμετώπιση σύγχρονων εναέριων μέσων αναγνώρισης, σε συνεργασία με σχηματισμούς και μονάδες της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας και των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων.
Υπάρχουν λίγα επιβεβαιωμένα τακτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά των κινητών συστημάτων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Yars, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν επιχειρησιακό βεληνεκές 12.000 km (7.500 μίλια).
Σύμφωνα με στρατιωτικούς μπλόγκερ, τα συστήματα είναι σε θέση να μεταφέρουν πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές, που μπορούν να στοχεύσουν ανεξάρτητα και μπορούν να τοποθετηθούν σε φορτηγό όχημα ή να αναπτυχθούν σε σιλό.
Από τότε που ξεκίνησε μια εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει πολλές στρατιωτικές ασκήσεις μόνη της ή με άλλες χώρες, όπως η Κίνα ή η Νότια Αφρική.
Αύξησε επίσης, τη στρατιωτική εκπαίδευση με τη Λευκορωσία, η οποία συνορεύει τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία, πραγματοποιώντας μια σειρά από ολοκληρωμένες ασκήσεις τον περασμένο χρόνο.
Περιορισμός συλλογής πληροφοριών
Η απόφαση των ΗΠΑ να πετάξουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης νοτιότερα πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, μετά τη σύγκρουση ενός ρωσικού μαχητικού με ένα αμερικανικό drone νωρίτερα αυτό το μήνα, «περιορίζει σίγουρα την ικανότητά μας να συλλέγουμε πληροφορίες» σχετικά με τον πόλεμο της Ουκρανίας, δήλωσε ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος στο CNN.
Μετά τη σύγκρουση του ρωσικού αεροσκάφους με ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Reaper στις αρχές του μήνα, οι ΗΠΑ άρχισαν να πετούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησής τους νοτιότερα και σε μεγαλύτερο ύψος, πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα από ότι προηγουμένως, τοποθετώντας τα πιο μακριά από τον εναέριο χώρο που περιβάλλει τη χερσόνησο της Κριμαίας και τα ανατολικά τμήματα της Μαύρης Θάλασσας.
Όταν το CNN ανέφερε για πρώτη φορά αυτή την αλλαγή, ένας αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι, τα νέα δρομολόγια ήταν μέρος μιας προσπάθειας «να αποφευχθεί η υπερβολική πρόκληση», καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να είναι προσεκτική, για να αποφύγει οποιοδήποτε περιστατικό που θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε άμεση σύγκρουση με τις ρωσικές δυνάμεις. Ο αξιωματούχος είπε ότι, οι πτήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα συνεχιστούν με αυτόν τον τρόπο «προς το παρόν», αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει ήδη «όρεξη» να επιστρέψουμε στα δρομολόγια πιο κοντά στα εδάφη που κατέχονται από τη Ρωσία.
Ερωτηθείς για τον αντίκτυπο των νέων διαδρομών στη συλλογή πληροφοριών, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, στρατηγός Πάτρικ Ράιντερ είπε στο CNN, «Δεν πρόκειται να συζητήσουμε αποστολές, διαδρομές ή χρονοδιάγραμμα των επιχειρήσεων. Επίσης, δεν πρόκειται να συζητήσουμε για επιχειρήσεις πληροφοριών εκτός από το να πούμε ότι διατηρούμε μια ισχυρή ικανότητα ISR στην περιοχή και πέρα από αυτήν».
Μετά τη σύγκρουση με το αμερικανικό drone MQ-9 Reaper στις 14 Μαρτίου, αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πετούν στον διεθνή εναέριο χώρο. Ωστόσο, τα νέα δρομολόγια τοποθετούν αυτές τις πτήσεις σε περισσότερα από 40 ναυτικά μίλια από την ουκρανική ακτή, αντί για τα 12 ναυτικά μίλια που συνήθως αναγνωρίζονται ως το όριο του εναέριου χώρου ενός έθνους.
Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο στρατιωτικό αξιωματούχο των ΗΠΑ, υπάρχει ανησυχία ότι μόλις οι ΗΠΑ απομακρύνουν τις πτήσεις τους από περιοχές πιο κοντά στις ακτές της Ουκρανίας, θα είναι πιο δύσκολο να επιστρέψουν σε αυτές και να διεκδικήσουν την ελευθερία πτήσης για τα αμερικανικά αεροσκάφη.