Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ουκρανικά USV θέλουν να “διαλύσουν” το Ρωσικό στόλο της Μαύρης θάλασσας - Πακιστανικοί πύραυλοι Yarmuk σε BM-21 Grad MLRS

Ουκρανικά  μη επανδρωμένα σκάφη θαλάσσης USV, επιχείρησαν άλλη μια επίθεση στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας στην κατεχόμενη Σεβαστούπολη στις 22 Μαρτίου.

Αυτή η νέα επίθεση έρχεται μισό χρόνο μετά την προηγούμενη γνωστή , η οποία εκτυλίχθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2022. Πιθανώς, ένα τέτοιο χρονικό διάστημα μεταξύ των επιθέσεων, οφειλόταν στην εποχή των χειμερινών καταιγίδων, κρίσιμης σημασίας για πλοία μικρού μεγέθους.

Για αρχή, αυτοί οι έξι μήνες χρησιμοποιήθηκαν από τους Ουκρανούς μηχανικούς για να βελτιώσουν τον σχεδιασμό του εκρηκτικού του σκάφους. Το μέγεθος του ναυτικού drone μειώθηκε, όλα τα περιττά στοιχεία και οι αισθητήρες τοποθετήθηκαν μέσα στη γάστρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο να κάνει το drone λιγότερο ορατό αλλά αύξησε και την ικανότητα ελιγμών του.

Προκειμένου να γίνουν τα ναυτικά drone λιγότερο ευμεγέθη, οι σχεδιαστές έπρεπε να θυσιάσουν ένα μέρος του εκρηκτικού ωφέλιμου φορτίου και της αντοχής τους, έναντι της αντίστασης σε εξωτερικές ζημιές.

Από την άλλη πλευρά, όλες οι αποχρώσεις με το τηλεχειριστήριο έχουν λυθεί και τώρα η σταθερότητα της σύνδεσης Starlink δεν επηρεάζει πλέον τη δυνατότητα ελέγχου του μη επανδρωμένου σκάφους. Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα ότι, ο ουκρανικός στρατός βρήκε ένα "εναλλακτικό κανάλι" δορυφορικής σύνδεσης αφού το Starlink απλώς σταμάτησε τη λειτουργία του σε ουκρανικά σκάφη κάθε είδους.

Φαίνεται ότι αυτά τα σκάφη καμικάζι βρίσκονται ακόμα στο δοκιμαστικό στάδιο της ανάπτυξής τους πριν εισέλθουν στη μαζική παραγωγή. Έχοντας αυτό υπόψη, οποιαδήποτε επιδρομή στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας στην κατεχόμενη Κριμαία, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως επιτόπιες δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες μάχης.

Ωστόσο, τέτοιες δοκιμές ήδη επηρεάζουν τα ναυτικά πολεμικά σκάφη γενικότερα. Δυτικοί αναλυτές εκφράζουν για άλλη μια φορά ότι, τα ουκρανικά σκάφη έχουν φέρει επανάσταση στον πόλεμο στον θαλάσσιο τομέα.

Μετά την επίθεση της 22ας Μαρτίου, οι Ρώσοι βρέθηκαν σε δύσκολη θέση: ήταν πολύ επικίνδυνο να κρατήσουν τα πλοία σταθμευμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς τα ουκρανικά drones μπορεί να φτάσουν αργά ή γρήγορα. Ταυτόχρονα, δεν ήταν λιγότερο επικίνδυνη η αποστολή τους στην ανοιχτή θάλασσα, γιατί μια συνάντηση με ναυτικά drones εκεί θα έφερνε ακόμη περισσότερα προβλήματα.

Γι' αυτό, το ρωσικό ναυτικό επέλεξε «κάτι στη μέση»: να συνεχίσει να ελίσσεται άσκοπα κοντά στην ακτή. Σύμφωνα με τη Διοίκηση του Ουκρανικού Ναυτικού, τις τελευταίες ημέρες, οι Ρώσοι κρατούσαν πάντα 8 έως 10 πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, δύο ή τρία από αυτά ήταν πυραυλοφορείς Kalibr, ωστόσο δεν υπήρξε επίθεση με πυραύλους με αυτό το όπλο στην Ουκρανία.

Η ουδετερότητα του Ισλαμαμπάντ στον πόλεμο της Ουκρανίας  καταρρέει;

Παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς, μπορεί να υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις ότι η Ουκρανία έχει εξασφαλίσει χρήσιμο πακιστανικό στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ένας λογαριασμός στο Twitter με την ονομασία «Ukraine Weapons Tracker», που παρακολουθεί τα όπλα που χρησιμοποιούνται στο πεδίο της μάχης έγραψε στο Twitter:

«Ακόμα περισσότερα πυρομαχικά που κατασκευάζονται από τα Πακιστανικά εργοστάσια πυρομαχικών (POF) στα χέρια του Ουκρανικού Στρατού, αυτή τη φορά ρουκέτες Yarmuk HE-Frag 122 mm για το BM -21. Αυτοί οι πύραυλοι είναι ανάλογοι με τον σοβιετικό 9M22U, με βεληνεκές 20,5 χλμ. και προμηθεύτηκαν μέσω τρίτου μέρους».

Σύμφωνα με αναφορές τον περασμένο Οκτώβριο, το Ηνωμένο Βασίλειο φέρεται να συνέταξε μια αεροπορική γέφυρα μεταξύ Πακιστάν και Ρουμανίας και παρέδωσε το διαβαθμισμένο φορτίο. Αυτό πυροδότησε εικασίες ότι, το Λονδίνο μπορεί να αγόρασε τα όπλα από το Ισλαμαμπάντ και να τα παρέδωσε στο Κίεβο.

Οι χώρες που δεν επιθυμούν να στείλουν στρατιωτική βοήθεια στην εμπόλεμη χώρα, έχουν ακολουθήσει τη διαδρομή τρίτων. Για παράδειγμα, υπήρχαν αναφορές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αγόραζαν βλήματα πυροβολικού των 155 mm από τη σύμμαχό τους Νότια Κορέα, για να διατηρήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού στην Ουκρανία σε λειτουργία, παρά τις ελλείψεις.

Όσο για το Πακιστάν, συνεχίζει να αρνείται την αποστολή στρατιωτικής αποστολής στην Ουκρανία. Προηγουμένως, υπήρχαν αναφορές ότι η χώρα είχε υποσχεθεί 10.000 ρουκέτες για εκτοξευτές πυραύλων Grad και 44 άρματα μάχης T-80 σε αντάλλαγμα για τη δυτική βοήθεια.

Οι προδιαγραφές υποδεικνύουν ότι, τα πακιστανικά βλήματα πυραύλων Yarmuk είναι κατάλληλα για βολή από το BM-21 Grad. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος, που οι αναφορές που δήλωναν ότι το Πακιστάν θα όπλιζε την Ουκρανία με οβίδες για αυτό το MLRS, έκαναν τον γύρο νωρίτερα. Αυτοί οι πύραυλοι πιστεύεται ότι, είναι παρόμοιοι με τους οβίδες 9M22U της Σοβιετικής εποχής που εκτοξεύονταν γενικά από το BM-21.

Ωστόσο, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το Πακιστάν διατηρεί εγκάρδιες σχέσεις με τη Ρωσία. Και σύμφωνα με Πακιστανούς αξιωματούχους, οι ειδήσεις στα διεθνή μέσα ενημέρωσης σχετικά με τη μεταφορά όπλων από τη χώρα στην Ουκρανία, στοχεύουν στη σχέση που μοιράζεται με τη Μόσχα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...