Στις στρατιωτικές επιχειρήσεις δύο στοιχεία κυριαρχούν, το πυρ και ο ελιγμός, τα οποία κατάλληλα συνδυασμένα σε συνάρτηση με τόπο και χρόνο, θα χαρίσουν την νίκη.
Αναφορικά με τη απόκτηση υπεροχής πυρός έναντι του αντιπάλου δεν νοείται μόνο ο όγκος αλλά και η ακρίβεια των πυρών που εκτοξεύονται εναντίον του.
Η ακρίβεια των πυρών είναι εκείνη που επαυξάνει την φονικότητα τους, δρώντας πολλαπλασιαστικά στις απώλειες του εχθρού, την κατάληψη των Αντικειμενικών Σκοπών (ΑΝΣΚ) και την κάμψη του ηθικού του.
Τι φοβουνται οι Ουκρανοί;
Μετά τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε τον λόγο για τον οποίο, σύμφωνα με Ρωσικές πηγές, η Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας φοβάται την έναρξη μαζικού εκσυγχρονισμού των βομβών των αεροσκαφών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Γιούρι Ιγκνάτ, είπε ότι είναι πιο επικερδές για τη Ρωσία να εκσυγχρονίζει τις εναέριες βόμβες παρά να κατασκευάζει πυραύλους.
Ο Yuriy Ignat, στον αέρα της ουκρανικής τηλεόρασης, είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ξεκινήσει τον μαζικό εκσυγχρονισμό των αεροπορικών βομβών, μετατρέποντάς τες σε κατευθυνόμενους πυραύλους. Σημείωσε ότι αυτή η μέθοδος είναι πολύ πιο επικερδής από την παραγωγή νέων πυραύλων.
«Είναι σε επαρκή ποσότητα, απλά πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Το τίμημα είναι πολύ μικρότερο», είπε.
Αυτός ο οπλισμός μπορεί να γίνει σοβαρό πρόβλημα για τα ουκρανικά στρατεύματα.
Νωρίτερα, ο στρατιωτικός ειδικός Yuriy Podolyaka είπε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα ήταν σε πανικό επειδή οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις άρχισαν να χρησιμοποιούν νέα όπλα στη ζώνη ειδικής επιχείρησης.
Η επανάσταση του JDAM
Ακριβές, ευέλικτο και σχετικά φθηνό, το Joint Direct Attack Munition σήμερα είναι ένα βασικό οπλικό σύστημα της Πολεμικής Αεροπορίας,σε πολλές χώρες του κόσμου.
Οι ΗΠΑ πρώτες με τις υπόλοιπες μεγάλες Δυνάμεις να ακολουθούν, μελέτησαν ένα πιθανό νέο σύστημα αδρανειακής καθοδήγησης για βόμβες από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Τα πυρομαχικά ακριβείας είναι κατευθυνόμενα πυρομαχικά που προορίζονται να χτυπήσουν με ακρίβεια έναν συγκεκριμένο στόχο,ελαχιστοποιώντας τις παράπλευρες ζημιές.
Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Πολέμου του Κόλπου, τα κατευθυνόμενα πυρομαχικά αντιπροσώπευαν μόνο το 9% των όπλων που εκτοξεύτηκαν, αλλά αντιστοιχούσαν στο 75% όλων των επιτυχημένων χτυπημάτων.
Τα κατευθυνόμενα πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται γενικά σε πιο "δύσκολους στόχους", εξακολουθούν να είναι 35 φορές πιο πιθανό να καταστρέψουν τους στόχους τους από ότι τα κοινά πυρομαχικά.
Η χρήση τους από τις ΗΠΑ
Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει χρησιμοποιήσει τώρα σχεδόν 20.000 JDAM, τα οποία βραβεύονται για τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητάς τους.
Σχεδόν όλα τα πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ μπορούν να τα μεταφέρουν.
Επί του παρόντος, το κιτ καθοδήγησης είναι διαθέσιμο σε παραλλαγές που ταιριάζουν σε όλα, από το Mk 84 των 2.000 λιβρών έως το Mk 82 των 500 λιβρών.
Ένα JDAM μπορεί να εκτοξευτεί έως και 15 μίλια μακριά από τον στόχο του, σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Μόλις απελευθερωθεί, το σύστημα αδρανειακής πλοήγησης αναλαμβάνει, κατευθύνοντας αυτόνομα τη βόμβα προς τις προκαταχωρισμένες συντεταγμένες. Οι πληροφορίες τοποθεσίας μεταδίδονται από ενημερώσεις δορυφόρων GPS και διορθώνουν την πορεία του όπλου.
Από μόνο του, το σύστημα INS μπορεί να κατευθύνει ένα JDAM σε απόσταση 100 ποδιών από έναν στόχο τουλάχιστον το μισό χρόνο. Με τη βοήθεια του GPS, αυτό το πιθανό κυκλικό σφάλμα μειώνεται σε περίπου 40 πόδια και τα όπλα συχνά προσγειώνονται σε ένα μόνο μήκος βόμβας μακριά από τον στόχο τους.
Τα JDAM μπορούν να εκτοξευθούν από μεγάλο ή χαμηλό υψόμετρο.
Οι συνέπειες στον πόλεμο του εκσυγχρονισμού βομβών αεροσκαφών της Ρωσίας
Από τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό τι θα σήμαινε για το κολοσσιαίο Ρωσικό οπλοστάσιο βομβών των αεροσκαφών της, η μετατροπή τους σε "έξυπνες βόμβες" και η χρήση τους κατά Ουκρανικών στόχων.
Οι απώλειες των Ουκρανών θα ήταν πολλαπλάσιες όπως και η καταστροφική ακρίβεια και ικανότητα των Ρωσικών έξυπνων πυρομαχικών τόσο στο πεδίο της μάχης, όσο και σε στρατηγικούς στόχους στα μετόπισθεν, όπως σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, γέφυρες, υδραγωγεία και λοιπά έργα κοινής ωφελείας, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα να γείρει ακόμη περισσότερο η πλάστιγγα υπέρ της Μόσχας.