Η διοίκηση του ΝΑΤΟ σκοπεύει να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, για την προστασία των εταίρων σε περίπτωση κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στην Ουκρανία. Αυτό το σενάριο, απαιτεί σημαντικές οικονομικές δαπάνες για εξοπλισμό και εκπαίδευση, καθώς και τον χρόνο που απαιτείται για την κατασκευή όπλων και πυρομαχικών.
Το Politico γράφει ότι, το ΝΑΤΟ σκοπεύει να σταματήσει τη Ρωσία εάν αποφασίσει να επεκτείνει τον πόλεμο πέρα από την Ουκρανία. Για το λόγο αυτό, η συμμαχία κάνει λόγο για ενίσχυση των ανατολικών της συνόρων και την ανάγκη αποστολής έως και 300.000 στρατιωτών στα σύνορα.
Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, το ΝΑΤΟ πρέπει να πείσει μεμονωμένες χώρες να συνεισφέρουν διάφορα στοιχεία: Στρατιώτες, εκπαίδευση, καλύτερες υποδομές και, κυρίως, εκτεταμένες ποσότητες ακριβών όπλων, εξοπλισμού και πυρομαχικών.
Με τις χώρες να ανησυχούν ήδη για τα δικά τους αποθέματα πυρομαχικών, και την Ουκρανία να έχει έντονη ανάγκη για περισσότερα βλήματα και όπλα από τους συμμάχους, υπάρχει ο κίνδυνος να μην τηρήσουν όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ τις υποσχέσεις τους, να συνεισφέρουν στα νέα σχέδια της συμμαχίας.
«Είναι μια πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ στο παρελθόν, και μια πρόκληση που οι ειδικοί φοβούνται ότι, θα μπορούσε να γίνει επίμονο πρόβλημα για τη δυτική συμμαχία καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας «σέρνεται» σε δεύτερο χρόνο. Ενώ οι ΗΠΑ και η ΕΕ, κάνουν σχέδια για την προμήθεια περισσότερων όπλων γρήγορα η διαδικασία ανεφοδιασμού θα πάρει αναπόφευκτα χρόνο», αναφέρει το μέσο.
Αυτό, θα μπορούσε να προσκρούσει στις φιλοδοξίες του ΝΑΤΟ. Οι στρατιωτικοί ηγέτες αυτή την άνοιξη, θα υποβάλουν ενημερωμένα περιφερειακά αμυντικά σχέδια που έχουν σκοπό να βοηθήσουν στον επαναπροσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο η συμμαχία θα προστατεύει τους πολίτες της.
Οι αριθμοί θα είναι μεγάλοι, με αξιωματούχους να υποστηρίζουν την ιδέα για έως και 300.000 δυνάμεις του ΝΑΤΟ, που απαιτούνται για να βοηθήσουν να λειτουργήσει το νέο μοντέλο. Αυτό σημαίνει πολύ συντονισμό και επιφυλακτικότητα.
Μια ώθηση για «ετοιμότητα»
Υπάρχουν πολλά επίπεδα «ετοιμότητας».
Η πρώτη βαθμίδα, η οποία μπορεί να αποτελείται από περίπου 100.000 στρατιώτες που είναι έτοιμοι να μετακινηθούν εντός 10 ημερών, θα μπορούσε να προέλθει από την Πολωνία, τη Νορβηγία και τα κράτη της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία), δήλωσε ο Heinrich Brauß, πρώην βοηθός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ για την αμυντική πολιτική. Μπορεί επίσης, να περιλαμβάνει πολυεθνικές ομάδες μάχης που η συμμαχία έχει ήδη δημιουργήσει στην ανατολική πλευρά.
Μια δεύτερη βαθμίδα στρατευμάτων, θα στηρίξει στη συνέχεια αυτούς τους στρατιώτες, έτοιμους να αναπτυχθούν από χώρες όπως η Γερμανία σε 10 έως 30 ημέρες.
Αλλά η διαδικασία μπορεί να γίνει δύσκολη, επειδή η κίνηση τόσο γρήγορα, ακόμη και με ένα μήνα, απαιτεί πολλούς ανθρώπους, εξοπλισμό εκπαίδευση και πολλά χρήματα. Πολλοί σύμμαχοι θα πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες. Και όλοι θα πρέπει να αγοράσουν περισσότερα όπλα, πυρομαχικά και εξοπλισμό.
Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει πει επανειλημμένα ότι, οι σύμμαχοι έχουν εντείνει τις εργασίες στην παραγωγή τους τελευταίους μήνες και ότι η συμμαχία εργάζεται για νέες απαιτήσεις για αποθέματα πυρομαχικών.
Το μεγάλο τεστ
Μόλις ολοκληρωθούν τα στρατιωτικά σχέδια του ΝΑΤΟ, οι πρωτεύουσες θα κληθούν να σταθμίσουν και τελικά να διαθέσουν στρατεύματα, αεροπλάνα, πλοία και τανκς για διαφορετικά μέρη των σχεδίων.
Μια δοκιμασία για το ΝΑΤΟ θα έρθει αυτό το καλοκαίρι, όταν οι ηγέτες των 30 χωρών-μελών της συμμαχίας θα συναντηθούν στη Λιθουανία.
«Ζητάμε από τα έθνη, με βάση τα ευρήματα που έχουμε από τα τρία περιφερειακά μας σχέδια, τι χρειαζόμαστε για να κάνουμε αυτά τα σχέδια…εκτελέσιμα», είπε ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει τον ευαίσθητο σχεδιασμό, αναφέρει το μέσο ενημέρωσης.
Ένα άλλο ζήτημα είναι το ισοζύγιο εισφορών. Αξιωματούχοι και ειδικοί αναμένουν ότι, η πλειονότητα των στρατευμάτων υψηλής ετοιμότητας θα προέρχεται από ευρωπαίους συμμάχους. Αλλά αυτό σημαίνει ότι, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα πρέπει να «δυναμώσουν» και να ενισχυθούν, καθώς η Ουάσιγκτον σκέφτεται πώς να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις από την Κίνα.
Η απάντηση θα δείξει εάν το ΝΑΤΟ είναι σοβαρό να ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες του.
«Είναι δύσκολο να βεβαιωθείς ότι, θα παραμείνεις στην κορυφή του στρατιωτικού σου παιχνιδιού κατά τη διάρκεια της ειρήνης, όταν δεν υπάρχει απειλή», είπε ο Τάουνσεντ, πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ. Το ΝΑΤΟ, είπε, βρίσκεται «στη μέση» ενός stress test.