Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι αγνοούνται 2,5 τόνοι ουρανίου από τοποθεσία στην Λιβύη, προκαλώντας παγκόσμιο συναγερμό για το που πήγε αυτή η τεράστια ποσότητα, η οποία από μόνη της συνιστά έναν τρομερό κίνδυνο για ολόκληρη την Μεσόγειο.
Η Πυρηνική Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών ΔΟΑΕ αναφέρει ότι η απώλεια αποθεμάτων ουρανίου ενέχει πιθανό ραδιολογικό κίνδυνο και ανησυχίες για την ασφάλεια.
Η ΔΟΑΕ ανέφερε αυτήν την εβδομάδα ότι 10 βαρέλια συμπυκνώματος μεταλλεύματος ουρανίου έλειπαν στη Λιβύη, σημαίνοντας συναγερμό σε όλες τις αρμόδιες διεθνείς υπηρεσίες και στις χώρες της Μεσογείου.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι περίπου 2,3 τόνοι φυσικού ουρανίου έχουν χαθεί από τοποθεσία στη Λιβύη που δεν τελεί υπό τον κυβερνητικό έλεγχο.
Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι είπε στα κράτη μέλη του οργανισμού αυτή την εβδομάδα ότι οι επιθεωρητές ανέφεραν ότι 10 βαρέλια που περιείχαν συμπύκνωμα μεταλλεύματος ουρανίου είχαν χαθεί και «δεν υπήρχαν όπως είχαν δηλωθεί προηγουμένως».
Ο ΔΟΑΕ θα διεξαγάγει περαιτέρω δραστηριότητες «για να διευκρινίσει τις συνθήκες της απομάκρυνσης του πυρηνικού υλικού και την τρέχουσα θέση του», ανακοίνωσε ο οργανισμός την Τετάρτη χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
«Η απώλεια γνώσης σχετικά με την παρούσα θέση πυρηνικού υλικού μπορεί να δημιουργήσει ραδιολογικό κίνδυνο καθώς και ανησυχίες για την πυρηνική ασφάλεια», ανέφερε η ΔΟΑΕ, προσθέτοντας ότι για να φτάσουν στην τοποθεσία απαιτήθηκε «σύνθετη επιμελητεία».
Η Λιβύη το 2003, υπό τον ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, αποκήρυξε το πρόγραμμα πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων της μετά από μυστικές συζητήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το καθεστώς του Καντάφι είχε αποκτήσει φυγόκεντρες συσκευές που θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν ουράνιο καθώς και πληροφορίες σχεδιασμού για μια πυρηνική βόμβα, αν και η χώρα έκανε μικρή πρόοδο προς τη δημιουργία πυρηνικού όπλου.
Υπενθυμίζουμε ότι τα πλοία με τουρκική σημαία, είναι τα μόνα που κινούνται χωρίς να υπόκεινται στον έλεγχο της ΕΕ, με την επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα.
Υπάρχει πιθανότητα να έχει εμπλακεί η Άγκυρα στην ποσότητα αυτή του ουρανίου, τόσο για χρήση από τις τουρκικές αρχές όσο και για πώληση στο Ιράν.
Ο πολιτικός έλεγχος στην Λιβύη παραμένει μοιρασμένος μεταξύ μιας προσωρινής κυβέρνησης στην πρωτεύουσα Τρίπολη στα δυτικά και μιας άλλης στα ανατολικά που υποστηρίζεται από τον ισχυρό Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
Η ποσότητα, και η περιοχή φύλαξης, μας δίνουν πολλά να υποθέσουμε για το ποιοι εμπλέκονται πραγματικά, ενώ το σίγουρο είναι ότι έχει προκληθεί συναγερμός για να βρεθούν το που πήγε το ουράνιο και για ποιο λόγο.