Όπως αναφέραμε σε πρόσφατο άρθρο μας, σήμερα και αύριο πραγματοποιείται τετραμερής συνάντηση των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας, Ρωσίας , Συρίας κα Ιράν, στην Μόσχα , με σκοπό την δημιουργία του αναγκαίου κλίματος για μελλοντική συνάντηση των ΥΠΕΞ των παραπάνω χωρών αναφορικά με την πορεία της μεταπολεμικής Συρίας.
Η επίσκεψη Άσαντ στην Μόσχα
Ωστόσο τα μαγειρέματα του Πούτιν δεν σταματούν εκεί, αφού σύμφωνα με λίαν έγκριτο Βρετανικό ΜΜΕ, "ο Μπασάρ αλ Άσαντ μετέβη "αιφνιδιαστικά" αεροπορικώς χθές στην Μόσχα, για να έχει συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο για θέματα στον πολιτικό, εμπορικό και ανθρωπιστικό τομέα, καθώς και τις προοπτικές για μια συνολική διευθέτηση της κατάστασης στη Συρία και γύρω από αυτήν."
Η ημερομηνία κάθε άλλο παρά τυχαία είναι αφού έχουν περάσει 12 χρόνια από την εξέγερση που πυροδότησε τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, που ξεκίνησε με ειρηνικές διαδηλώσεις τον Μάρτιο του 2011.
Υπενθυμίζεται ότι ο Άσαντ δεν έχει επισκεφθεί τη Μόσχα από τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν συνάντησε τον Πούτιν.
Σημειωτέον ότι αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Άσαντ εκτός Μέσης Ανατολής μετά τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου μήνα.
Ο Άσαντ συνοδεύεται από υπουργική αντιπροσωπεία ανέφερε η δήλωση της συριακής προεδρίας.
Ρώσος εμπειρογνώμονας στο Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων της χώρας του, πιστεύει ότι το καθεστώς Άσαντ θα προσπαθήσει να λάβει βοήθεια από τη Ρωσία για να λύσει την κρίση των καυσίμων αφού δέχτηκε ιρανική πίεση σχετικά με την αύξηση της τιμής των προϊόντων πετρελαίου και τη μη πώληση τους με πίστωση.
Ο Nader al-Khalil, ερευνητής στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Omran, θεώρησε επίσης, σε συνέντευξή του στο Enab Baladi, ότι πολλά αρχεία θα βρίσκονται στο τραπέζι συζήτησης, το πιο σημαντικό από τα οποία θα είναι ο κύριος φάκελος για τη Ρωσία που σχετίζεται με το πορεία ομαλοποίησης μεταξύ της Τουρκίας και του καθεστώτος ιδιαίτερα πριν από τις επικείμενες τουρκικές εκλογές.
Η συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας-Συρίας, έπεται επίσης της αιφνιδιαστικής ανακοίνωσης την Παρασκευή για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των μεγάλων αντιπάλων της Μέσης Ανατολής, Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, με τη μεσολάβηση της Κίνας.
Ο ρόλος της Ρωσίας στον εμφύλιο πόλεμο στην Συρία
Η Μόσχα έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην καταπολέμηση των ένοπλων ομάδων της αντιπολίτευσης που προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Άσαντ μέσω της στρατιωτικής της υποστήριξης, και έχει επίσης υποστηρίξει τη Δαμασκό έναντι στα Ηνωμένα Έθνη.
Η Ρωσία ξεκίνησε την στρατιωτική εκστρατεία της στη Συρία το 2015, η οποία βοήθησε να αντιστραφεί το ρεύμα σε έναν εμφύλιο πόλεμο υπέρ του Άσαντ με μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς περιοχών που ελέγχονταν από την αντιπολίτευση.
Βοήθησε τον Άσαντ να ανακτήσει μεγάλο μέρος των εδαφών που έχασε από τους αντάρτες που προσπάθησαν να τον ανατρέψουν.
Έκτοτε, η Μόσχα επέκτεινε τις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις στη χώρα με μια μόνιμη αεροπορική βάση στο Hmeymim στην επαρχία Latakia της Συρίας.
Η ναυτική βάση της Ρωσίας στην παραλιακή πόλη Ταρτούς της Μεσογείου είναι το μόνο μόνιμο λιμάνι στην εν λόγω θάλασσα του ρωσικού ναυτικού, εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Οι σχέσεις Δαμασκού-Άγκυρας
Ο πόλεμος της Συρίας οδήγησε σε τεταμένες σχέσεις μεταξύ της Δαμασκού και της Άγκυρας, η οποία εδώ και καιρό υποστηρίζει ομάδες ανταρτών που αντιτίθενται στον Άσαντ.
Ωστόσο η Μόσχα προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο συμμάχων της, που ενώνονται από έναν κοινό «εχθρό», τις κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία, που περιγράφονται ως «τρομοκράτες» από την Άγκυρα και υποστηρίζονται από την Ουάσιγκτον.
Τον περασμένο Δεκέμβριο οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Συρίας συναντήθηκαν στη Μόσχα για τις πρώτες τέτοιες συνομιλίες από την έναρξη του συριακού πολέμου.
Ο Άσαντ είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ότι μια επαναπροσέγγιση με την Τουρκία με τη μεσολάβηση της Ρωσίας θα πρέπει να στοχεύει στο «τέλος της κατοχής» από την Άγκυρα τμημάτων της Συρίας.
Δημοσιεύματα ΜΜΕ σήμερα ανέφεραν ότι οι δεσμοί μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας θα είναι μεταξύ των θεμάτων για τον Πούτιν και τον Άσαντ.
Το σχέδιο του Πούτιν
Σχετικά με τυχόν επικείμενη συνάντηση μεταξύ Άσαντ και Ερντογάν, ο Τσαγκρί Ερχάν, μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και Εξωτερικής Πολιτικής στην τουρκική προεδρία, δήλωσε στις 6 Μαρτίου ότι είναι απίθανο η συνάντηση να πραγματοποιηθεί πριν από τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία. για τις 14 Μαΐου.
Ο Ερχάν πρόσθεσε ότι ο Ερντογάν δεν αντιτίθεται κατ' αρχήν σε μια τέτοια συνάντηση, αλλά «ο καταστροφικός σεισμός άλλαξε τα πάντα», είπε.
Εκτίμησή μας είναι ότι, ο Πούτιν ο οποίος επιθυμεί διακαώς την επανεκλογή Ερντογάν, θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να γίνει η συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Άσαντ πριν τις τουρκικές εκλογές, προκειμένου ακόμη και σε περίπτωση ήττας του να δεσμεύσει την μελλοντική πορεία που θα ακολουθήσει η νεα τουρκική κυβέρνηση στο ζήτημα της Συρίας.
Κοινώς να της επιβάλλει τετελεσμένα, αφού σε περίπτωση επικράτησης του Κιλιντζάρογλου, ο Πούτιν αντιλαμβάνεται ότι η Τουρκία θα στραφεί περισσότερο προς τη Δύση, δυσκολεύοντας τους σχεδιασμούς του.
Αναφορικά δε με την επίσκεψη Άσαντ στη Μόσχα, αυτή γίνεται για να διαπραγματευτεί ο Σύριος Πρόεδρος τις παραχωρήσεις που θα κάνει μέσω της ομαλοποίησης των σχέσεων με την Τουρκία,παίρνοντας ως αντάλλαγμα χρήματα και καύσιμα από τη Ρωσία.
Οψόμεθα.