Ένοπλες Συρράξεις

Με κλειστά τα μάτια απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση, το Ισραήλ χτυπά Λίβανο και Συρία

Οι εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και τόσο του Λιβάνου όσο και της Συρίας εξακολουθούν να αυξάνονται, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης.

Στις 5 Μαρτίου, Λιβανέζοι στρατιώτες συμμετείχαν σε μια σπάνια αψιμαχία με Ισραηλινούς στρατιώτες που παραβίασαν τη Μπλε Γραμμή, η οποία είχε οριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη για την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον Λίβανο το 2000.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου ισχυρίστηκαν ότι μια περίπολος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων παραβίασε τη Μπλε Γραμμή στο χωριό Αϊτά αλ-Σαάμπ στο νότιο Λίβανο κατά ένα μέτρο. Μια λιβανέζικη μονάδα επενέβη και ανάγκασε την ισραηλινή περίπολο να υποχωρήσει πέρα από τη γραμμή. Αργότερα μια μονάδα της προσωρινής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο έφτασε στο σημείο για να επαληθεύσει την ισραηλινή παραβίαση.

Η συμπλοκή δεν είχε θύματα. Ωστόσο, οδήγησε σε μεγάλη ένταση κατά μήκος της Μπλε Γραμμής, με αναφορές για τη λιβανική Χεζμπολάχ να θέτει τους μαχητές της σε κατάσταση συναγερμού.

Την επόμενη μέρα, 6 Μαρτίου, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι είχε αποκαλύψει έναν ισραηλινό κατασκοπευτικό μηχανισμό κοντά στη Μπλε Γραμμή.

Η ομάδα είπε ότι η συσκευή, η οποία ήταν μεταμφιεσμένη σε βράχο, τοποθετήθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στην τοποθεσία αλ-Αμπάντ στα περίχωρα της πόλης Χούλα. Δεν αποκαλύφθηκαν περισσότερες πληροφορίες για τη συσκευή ή τη λειτουργία της.

Στις 7 Μαρτίου, το Ισραήλ έστρεψε την προσοχή του στη Συρία. Τις πρώτες πρωινές ώρες, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν σειρά επιδρομών από την Ανατολική Μεσόγειο στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Χαλεπίου στη βόρεια Συρία χρησιμοποιώντας πυρομαχικά.

Ο διάδρομος δέχθηκε τέσσερα χτυπήματα. Ως αποτέλεσμα, το αεροδρόμιο τέθηκε εκτός λειτουργίας και οι παραδόσεις εναέριας ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη Χαλέπι, που επλήγη σοβαρά από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, σταμάτησαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ισραηλινά πλήγματα σχετίζονται με πρόσφατες κινήσεις δυνάμεων που υποστηρίζονται από το Ιράν στο διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπίου.

Μια μέρα αργότερα, στις 8 Μαρτίου, μια μεγάλη έκρηξη κατέστρεψε ένα πολυώροφο κτίριο στη συνοικία αλ-Χαμιντίγια στην πόλη Ντέιρ Εζόρ της ανατολικής Συρίας. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν.

Το Συριακό Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που είχε αφεθεί όταν το ISIS είχε τον έλεγχο της γειτονιάς πριν από περίπου έξι χρόνια.

Ωστόσο, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε σε έκθεσή του ότι η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα χτυπήματος σε κέντρο δυνάμεων που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπου είχαν αποθηκευτεί ρουκέτες. Η ομάδα παρακολούθησης με έδρα το Λονδίνο είπε ότι ένα μη αναγνωρισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος εντοπίστηκε πάνω από την πόλη Ντέιρ Εζόρ λίγα λεπτά πριν από την έκρηξη.

Το Ισραήλ πιθανότατα θα συνεχίσει να προκαλεί τον Λίβανο και να επιτίθεται στη Συρία. Αν και αυτό θα δημιουργήσει περισσότερες εντάσεις, δεν θα οδηγήσει πιθανότατα σε μεγάλης κλίμακας στρατιωτική αντιπαράθεση. Τόσο ο Λίβανος όσο και η Συρία αντιμετωπίζουν επί του παρόντος πολλαπλές κρίσεις σε οικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο. Την ίδια ώρα, η νέα ισραηλινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια σοβαρή πολιτική κρίση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ