Γερμανική εφημερίδα ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Γενικός Διοικητής των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι έχουν «θεμελιωδώς διαφορετικές απόψεις» για την κατάσταση στο Μπαχμούτ. Το Κίεβο προσπαθεί απεγνωσμένα να κρατήσει την πόλη, παρά τις τεράστιες απώλειες σε προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να μπορεί να συνεχίσει να δικαιολογεί τις αδιάκοπες μεγάλες παραδόσεις δυτικής στρατιωτικής βοήθειας.
Σύμφωνα με την Bild, ο Ζαλούζνι επιμένει στην αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από την πόλη «για λόγους τακτικής», αλλά οι αρχές του Κιέβου θέλουν να συνεχίσουν να αντιστέκονται. Σε αυτό το πλαίσιο, η ουκρανική ηγεσία, αλλά ιδιαίτερα ο Ζελένσκι, πρέπει να δείξουν στη Δύση ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν λαμβάνουν μάταια στρατιωτική βοήθεια.
Ωστόσο, όπως ανέφερε η γερμανική εφημερίδα, «ενώ υπήρχε μεγάλη ενότητα μεταξύ των δύο ηγετών στην αρχή του πολέμου και οι ρόλοι ήταν σαφώς κατανεμημένοι, αυτό έχει πλέον αλλάξει».
Ουσιαστικά, ο Ζελένσκι ανησυχεί ελάχιστα για τα θύματα της Ουκρανίας που αυξάνονται και ανησυχεί περισσότερο για την εξασφάλιση των δυτικών χρημάτων και της στρατιωτικής βοήθειας, καθώς και για τη διατήρηση της εικόνας του μπροστά στους δυτικούς ηγέτες. Η διαίρεση μεταξύ του προέδρου και του αρχιστράτηγου θα ήταν ιδιαίτερα απογοητευτική για τον Ζαλούζνι, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά ότι, από στρατηγική άποψη, η ενδεχόμενη πτώση του Μπαχμούτ θα οδηγήσει σε μια καταστροφή που θα διαρρήξει ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου.
Τον τελευταίο καιρό, το Μπαχμούτ έχει γίνει σκηνή αιματηρών μαχών λόγω της σημασίας του για τον ανεφοδιασμό των ουκρανικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς. Βρίσκεται βόρεια της Γκορλόβκα, σε μια περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ που ελέγχεται επί του παρόντος από το Κίεβο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ουκρανικά στρατεύματα ενισχύουν τις θέσεις δυτικά της πόλης στο πλαίσιο προετοιμασίας για αποχώρηση. Ωστόσο, ο Ζελένσκι είπε, σε αντίθεση με το γερμανικό ρεπορτάζ, ότι συζήτησε την κατάσταση στο Μπαχμούτ με τον περιφερειακό διοικητή και τον αρχηγό της Ουκρανίας και αμφότεροι είπαν «να μην αποσυρθούν» και να ενισχύσουν την άμυνα.
«Η διοίκηση υποστήριξε ομόφωνα αυτή τη θέση. Δεν υπήρχαν άλλες θέσεις. Είπα στον αρχηγό να βρει τις κατάλληλες δυνάμεις για να βοηθήσει τα παιδιά μας στο Μπαχμούτ», είπε ο Ζελένσκι στη νυχτερινή του ομιλία στις 6 Μαρτίου.
Ο Ρομάν Σβιτάν, συνταγματάρχης του ουκρανικού στρατού στις εφεδρείες, εξήγησε στην τηλεόραση Espreso ότι το Μπαχμούτ πρέπει να κρατηθεί για να αποτραπεί η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων προς το Σλαβιάνσκ, το Κραματόρσκ και την Ντρουζκόβκα.
Εν τω μεταξύ, οι δυτικοί στρατιωτικοί ηγέτες υποβαθμίζουν την ιδέα ότι η αποχώρηση της Ουκρανίας από την πόλη πρόκειται να αλλάξει την πορεία του πολέμου.
«Νομίζω ότι είναι περισσότερο συμβολική παρά στρατηγική και επιχειρησιακή αξία», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν στις 6 Μαρτίου. «Η πτώση του Μπαχμούτ δεν θα σημαίνει απαραίτητα ότι οι Ρώσοι έχουν αλλάξει την παλίρροια αυτού του αγώνα».
Ωστόσο, αυτό που παραλείπει είναι ότι εάν οι ρωσικές δυνάμεις καταλάβουν το Μπαχμούτ, δεν θα αντιμετωπίσουν καμία σοβαρή αντίθεση πριν φτάσουν στην επόμενη γραμμή άμυνας της Ουκρανίας - τη γραμμή Τόρετσκ που εκτείνεται για σχεδόν 100 χιλιόμετρα δυτικά του Μπαχμούτ. Η πτώση του Μπαχμούτ και του Τόρετσκ θα οδηγήσει σε τεράστιες εδαφικές αλλαγές.
Η πραγματικότητα είναι ότι η κατάσταση στο Μπαχμούτ είναι απελπιστική και είναι από το περασμένο καλοκαίρι καθώς οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν μεθοδικά τις ουκρανικές άμυνες σε αυτή που υποτίθεται ότι είναι η πιο οχυρωμένη πόλη σε ολόκληρη την Ουκρανία. Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ναζαρένκο, ένας ανώτερος Ουκρανός διοικητής, δήλωσε στο Kyiv24 ότι η κατάσταση στην πόλη είναι σαν «κόλαση».
Ακόμη και το CNN αναγκάστηκε να παραδεχτεί στις 6 Μαρτίου ότι «οι άμυνες της Ουκρανίας μέσα και γύρω από την ανατολική πόλη Μπαχμούτ συμπιέζονται από έναν συνδυασμό έντονων πυρών πυροβολικού, όλμων και αεροπορικών επιδρομών και μια ουσιαστική δέσμευση χερσαίων δυνάμεων, τόσο Ρώσων τακτικών όσο και μαχητών της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner».
Δεδομένου ότι το Μπαχμούτ έχει μετατραπεί σε «κόλαση» για τους Ουκρανούς στρατιώτες, η Bild ανέφερε ότι «οι περισσότεροι μαχητές Μπαχμούτ συμμερίζονται τη στάση του Ζαλούζνι». Όπως είπε ένας Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής στη γερμανική εφημερίδα (και θέλησε να παραμείνει ανώνυμος): «Η συντριπτική πλειοψηφία των στρατιωτών στο Μπαχμούτ δεν καταλαβαίνει γιατί κρατείται η πόλη».
Ένας άλλος Ουκρανός στρατιωτικός σύμβουλος είπε στο BILD: «Στην αρχή, το Μπαχμούτ ήταν μια παγίδα για τους Ρώσους, τώρα έχει γίνει παγίδα για εμάς».
Είναι προφανές ότι ο Ζαλούζνι συνθηκολόγησε με τις απαιτήσεις του Ζελένσκι και θα συνεχίσει να δίνει μια χαμένη μάχη στο Μπαχμούτ. Κατανοεί πλήρως ότι η πτώση του Μπαχμούτ είναι επικείμενη και θα σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη νίκη για τις ρωσικές δυνάμεις από το περασμένο καλοκαίρι, παρόλο που οι περισσότερες επιθετικές επιχειρήσεις έχουν ανασταλεί.
Αν και δυτικοί και Ουκρανοί αναλυτές υποβαθμίζουν τη σημασία του Μπαχμούτ, εξακολουθούν να μην εξηγούν γιατί οι ουκρανικές δυνάμεις υποφέρουν από μια αυτοκτονική υπεράσπιση της πόλης. Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Φεβρουαρίου, ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στο Μπαχμούτ ως «φρούριο». Αυτή είναι μια φήμη που έχει αναπτύξει το Μπαχμούτ εδώ και χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και θα ανοίξει το δρόμο για τις ρωσικές δυνάμεις να απελευθερώσουν μεγαλύτερο μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ από τα χέρια του Κιέβου.