Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

''Ούτε να το σκεφτείτε'', προειδοποιεί το ΝΑΤΟ την Ρωσία: Αν ακουμπήσετε την Μολδαβία, θα αντιδράσουμε!

Οι φόβοι για διάχυση από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, εξακολουθούν να υφίστανται από τη ρωσική εισβολή εν μέσω ανησυχιών ότι, η Μόσχα θα μπορούσε να επιχειρήσει να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μέσω της νότιας Ουκρανίας, προς την αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας.

Η Μολδαβία, μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, έχει δεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στον απόηχο της απρόκλητης εισβολής της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία και έχει επίσης επηρεαστεί, από ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος και διακοπές ρεύματος, που προκαλούνται από τα χτυπήματα της Μόσχας στην ουκρανική ενεργειακή υποδομή.

Η Ρωσία, διατηρεί περίπου 1.500 στρατιώτες στην Υπερδνειστερία, οι οποίοι λέγεται ότι φρουρούν μια τεράστια αποθήκη όπλων της Σοβιετικής εποχής.

Εκτός από τα στρατεύματα που φαινομενικά φρουρούν την αποθήκη, η Ρωσία έχει άλλους 400-500 στρατιώτες στην Υπερδνειστερία, που έχουν χαρακτηριστεί ως ειρηνευτικές δυνάμεις από το τέλος του πολέμου του 1992 μεταξύ Μολδαβίας και Υπερδνειστερίας, που έληξε σε τεταμένη κατάπαυση του πυρός που επιβλήθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα.

Παρά τις επικλήσεις αθωότητας της Μόσχας, οι ενέργειές της σχετικά με τη Μολδαβία μοιάζουν εντυπωσιακά με τις κινήσεις που έκανε πριν από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία πέρυσι.

Δεν θα είναι «αδύναμη στρατιωτικά»

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Mircea Geoană, είπε ότι η Μολδαβία δεν θα είναι «αδύναμη στρατιωτικά» παρά το ουδέτερο καθεστώς της, εάν η Μόσχα επιχειρήσει να επιτεθεί στο πρώην σοβιετικό κράτος.

Ο Mircea Geoană, μιλώντας σε ρουμανικό τηλεοπτικό σταθμό, είπε ότι η «ρήτρα ουδετερότητας» στο σύνταγμα της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας «πρέπει να γίνει σεβαστή». Αυτή η ρήτρα αναφέρει ότι, η Μολδαβία θα διατηρήσει «μόνιμη ουδετερότητα», η οποία μπορεί να ανατραπεί μόνο μέσω δημοψηφίσματος.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι η Δημοκρατία της Μολδαβίας έχει, μετά τον πόλεμο στην Υπερδνειστερία, πριν από 30 χρόνια, μια ρήτρα ουδετερότητας στο Σύνταγμα. Άρα αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό », δήλωσε ο Geoană.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Μολδαβίας στο Κισινάου, υπό την ηγεσία της προέδρου Maia Sandu, κατανοεί «ότι το να είσαι ουδέτερος δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι αδύναμος στρατιωτικά», συνέχισε ο Geoană. «Το να είσαι ουδέτερος, δεν σημαίνει ότι δεν έχεις δυνάμεις για να προστατέψεις την περιοχή και τον πληθυσμό σου».

Ωστόσο, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αμφισβήτησε την ικανότητα της Μόσχας να δεσμεύσει περαιτέρω δυνάμεις στην Υπερδνειστερία, κάτι που θα σήμαινε ότι θα καταλάμβανε ολόκληρη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού.

Το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού, είναι ο πλησιέστερος σημαντικός οικισμός της Ουκρανίας στην Υπερδνειστερία και την πρωτεύουσά της, την Τιράσπολ.

Να αναφέρουμε ότι, η Μολδαβία έχει αισθανθεί κάποιες από τις συνέπειες από τον πόλεμο της Ουκρανίας και πύραυλοι εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Μολδαβίας τον περασμένο μήνα.

Επίσης, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας, σχεδίαζε μια επιχείρηση «ψευδής σημαία» εναντίον της Υπερδνειστερίας «στο εγγύς μέλλον». Το υπουργείο είπε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα θα φορούν ρωσικές στολές για να εισέλθουν στην αποσχισθείσα περιοχή, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης. Αυτό απορρίφθηκε από το Κισινάου.

Την επόμενη μέρα, η Ρωσία προειδοποίησε ότι οποιεσδήποτε επιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην Υπερδνειστερία, «θα θεωρούνταν βάσει του διεθνούς δικαίου ως επίθεση στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Μιάμιση εβδομάδα νωρίτερα, η Μολδαβία κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι σχεδίαζε να στείλει «δολιοφθορείς» με πολιτικά ρούχα, για να «ανατρέψουν τη συνταγματική τάξη» στη χώρα. Η Μόσχα το διέψευσε.

Γιατί η Ρωσία έχει θέση στη Μολδαβία

Κεντρικό στοιχείο των συμφερόντων της Ρωσίας στη Μολδαβία είναι η Υπερδνειστερία, μια αποσχισθείσα περιοχή που γλιστρά κατά μήκος της ανατολικής πλευράς της χώρας και στεγάζει ρωσικά στρατεύματα για δεκαετίες.

Η περιοχή - ένας θύλακας 1.300 τετραγωνικών μιλίων στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείστερου - ήταν η τοποθεσία ενός ρωσικού στρατιωτικού φυλακίου, κατά τα τελευταία χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. Διακήρυξε τον εαυτό της σοβιετική δημοκρατία το 1990, αντιτιθέμενη σε κάθε προσπάθεια της Μολδαβίας να γίνει ανεξάρτητο κράτος ή να συγχωνευθεί με τη Ρουμανία, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Όταν η Μολδαβία έγινε ανεξάρτητη το επόμενο έτος, η Ρωσία εισήχθη γρήγορα ως μια λεγόμενη «ειρηνευτική δύναμη» στην Υπερδνειστερία, στέλνοντας στρατεύματα για να στηρίξουν εκεί τους φιλομοσκοβίτες αυτονομιστές.

Ακολούθησε πόλεμος με τις Μολδαβικές δυνάμεις και η σύγκρουση κατέληξε σε αδιέξοδο το 1992. Η Υπερδνειστερία δεν αναγνωρίστηκε διεθνώς, ακόμη και από τη Ρωσία, αλλά οι Μολδαβικές δυνάμεις την άφησαν ένα de facto αποσχισμένο κράτος. Αυτό το αδιέξοδο, έχει αφήσει την περιοχή και τους περίπου 500.000 κατοίκους της παγιδευμένους σε κενό, με το Κισινάου να μην έχει ουσιαστικά κανέναν έλεγχο πάνω της μέχρι σήμερα.

Τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Μολδαβίας, προειδοποίησε ότι υπάρχει «πολύ υψηλός» κίνδυνος η Ρωσία να ξεκινήσει μια νέα επίθεση στα ανατολικά της Μολδαβίας το 2023. Η Μολδαβία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, καθιστώντας την πιο ευάλωτη στην ατζέντα του Πούτιν.

Εάν η Ρωσία εξαπολύσει μια εαρινή επίθεση που επικεντρώνεται στο νότο της Ουκρανίας, μπορεί να επιδιώξει ξανά να κινηθεί προς την Οδησσό και στη συνέχεια να συνδεθεί με την Υπερδνειστερία , δημιουργώντας ουσιαστικά μια χερσαία γέφυρα που θα «σαρώνει» τη νότια Ουκρανία και θα είναι λίγα  μόνο μέτρα  μακριά…. από το έδαφος του ΝΑΤΟ.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...