Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας αύξησαν κατακόρυφα την εκτόξευση drones, προς την κατεύθυνση αντικειμένων στη Ρωσία. Τα Ρωσικά συστήματα αεράμυνας και ηλεκτρονικού πολέμου αντιμετωπίζουν τα καθήκοντά τους, ωστόσο, η γεωγραφία των επιθέσεων σταδιακά επεκτείνεται και επηρεάζει εκείνες τις περιοχές που δεν εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο.
Μετά και από τις τελευταίες επιθέσεις της Ουκρανίας, ο Πούτιν έδωσε εντολή στους αξιωματούχους, να ενισχύσουν τον έλεγχο των συνόρων με την Ουκρανία.
«Αν και ο Πούτιν δεν ανέφερε συγκεκριμένες επιθέσεις σε ομιλία του στη ρωσική πρωτεύουσα, ενίσχυσε τους συνοριακούς ελέγχους λίγες ώρες αφότου επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευσαν αρκετές περιοχές στη νότια και δυτική Ρωσία και οι αρχές έκλεισαν τον εναέριο χώρο πάνω από την Αγία Πετρούπολη ως απάντηση σε αυτό», αναφέρει ξένο μέσο ενημέρωσης.
Στόχος και σκοπός της Ουκρανίας
Ποιους στόχους επιδιώκουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, πραγματοποιώντας τέτοιες επιθέσεις, και με τη βοήθεια ποιων μέσων η Ρωσία θα μπορούσε να τις αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά;
Τέτοιες επιθέσεις λύνουν δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι η «ανιχνευτική» του συστήματος αεράμυνας της Ρωσίας. Το δεύτερο είναι θέμα φήμης. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, δείχνουν στους δυτικούς συμμάχους ότι, με τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό, είναι σε θέση να φτάσουν σε οποιοδήποτε σημείο στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εχθές Τρίτη, η γερμανική αμυντική εταιρεία Rheinmetall AG ανέφερε την προμήθεια συστημάτων αυτόματης αναγνώρισης με χρήση drones στην Ουκρανία. Τα συστήματα SurveilSPIRE, αποτελούνται από κινητές θέσεις παρατήρησης εξοπλισμένες με κάμερες, μίνι drones και ένα συγκρότημα ελέγχου. Τα δίκτυα 4G και Starlink, χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση εικόνων και η ενέργεια λαμβάνεται από ηλιακούς συλλέκτες.
Τα συστήματα Skynex AA και τα συστήματα αεράμυνας Skyranger έχουν ήδη αναπτυχθεί στο έδαφος της Ουκρανίας. Προηγουμένως, υποτίθεται ότι εάν η Γερμανία προμήθευε τέτοια όπλα στο Κίεβο, αυτό θα γινότανε όχι νωρίτερα από το 2025, ωστόσο, στο Βερολίνο επιβεβαίωσαν τη μεταφορά αυτών των όπλων στο Κίεβο και ανακοίνωσαν την επιτυχή χρήση τους.
Πώς η Ρωσία θα αντιμετωπίσει τέτοιες επιθέσεις
Ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η αλλαγή της «αλυσίδας διοίκησης» της Ρωσικής αεράμυνας, αναφέραμε σε άρθρο μας: 'Κακά μαντάτα'' για την Μόσχα: Νέα drones Switchblade 600 Kamikaze για την Ουκρανία - Αλλάζει η ''αλυσίδα διοίκησης'' της Ρωσικής αεράμυνας, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε βελτίωση του έργου της αεράμυνας σε ολόκληρη την Ρωσία.
Επίσης, αυτό το βήμα θα καταστήσει δυνατή την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση μικρών drones, επειδή πιο εξειδικευμένα συστήματα είναι συγκεντρωμένα στην « χερσαία έκδοση » της αεράμυνας: Tor-M1, Strela-10, Osa. Θα υπάρξει πολυεπίπεδη αεράμυνα, ελεγχόμενη σε αυτόματη λειτουργία. Αυτό θα καταστήσει δυνατή την καταστροφή, μεταξύ άλλων, μικρών στόχων και την αποτελεσματικότερη διεξαγωγή αναγνώρισης.
«Είναι επίσης επιθυμητό να σκεφτούμε την ανάπτυξη συνταγμάτων αεράμυνας όχι μόνο στην περιοχή κάθε περιφερειακού κέντρου, Belgorod, Kursk, Bryansk, αλλά και κατά μήκος των κρατικών συνόρων. Επιπλέον, δίπλα σε κάθε S-400, είναι απαραίτητο να βάλουμε το Pantsir-S1 να δουλέψει σε στόχους χαμηλού υψομέτρου», ανέφερε ρωσικό μέσο ενημέρωσης.
Μια παρόμοια άποψη συμμερίζεται και ένας ειδικός στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ο Denis Fedutinov. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κύριος σκοπός της χρήσης τέτοιων UAV, είναι να προκαλέσουν υλικές ζημιές και φήμη. «Τα drones συχνά στοχεύουν όχι μόνο στρατιωτικούς, αλλά και πολιτικούς στόχους και τους πιο ευαίσθητους. Προηγουμένως, drones καμικάζι έχουν ήδη επιτεθεί σε εγκαταστάσεις πετρελαίου», θυμάται ο Fedutinov.
Όσον αφορά τα πραγματικά οφέλη για το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτά είναι ότι διεξάγουν αναγνώριση και επιτήρηση κατά μήκος των συνόρων από drones σε αρκετά μεγάλο βάθος, παρακολουθώντας τη στρατιωτική δραστηριότητα, καθώς και προσδιορίζοντας τις θέσεις της Ρωσικής αεράμυνας, των πληροφοριών και του εξοπλισμού επικοινωνιών της.
Όμως καθίσταται σαφές περισσότερο από κάθε άλλη φορά ότι, μόνο με τα συστήματα αεράμυνας, δεν μπορεί να αποκλειστούν τέτοιες επιθέσεις. Η Ρωσία πρέπει να δημιουργήσει και να εφαρμόσει ενεργά εξοπλισμό ειδικά σχεδιασμένο για την καταπολέμηση των UAV, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης νέων λύσεων με τις υπάρχουσες. «Πρώτα απ 'όλα, μιλάω για συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, που θα μας επιτρέπουν να αποκλείουμε κανάλια επικοινωνίας με UAV και συστήματα δορυφορικής πλοήγησης», αναφέρει ο Fedutinov και εκφράζοντας τους φόβους του είπε:
«Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτό που συμβαίνει. Αργά ή γρήγορα, κάποιο εχθρικό drone μπορεί κάλλιστα να χτυπήσει στη Μόσχα. Και τότε, ακόμα κι αν δεν υπάρξουν θύματα και υλικές ζημιές, η εχθρική προπαγάνδα θα εκμεταλλευτεί αυτό το επεισόδιο στο έπακρο. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί», συνόψισε.