Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Μελλοντικός εναέριος πόλεμος: Η Κίνα “καταρρίπτει” μαχητικό F-35 σε προσομοιωμένη εναέρια μάχη!

Πλατφόρμες όπως το F-35 στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην επικρατούσα σοφία ότι, οι αερομαχίες ανήκουν στο παρελθόν, κερδίζοντας τη συγχώνευση δεδομένων και τη χαμηλή παρατηρησιμότητα σε σχέση με την απόδοση του hot-rod. 

Στην πραγματικότητα, τα F-35B και C, που είναι εξειδικευμένα για υπηρεσία σε αμφίβια επιθετικά πλοία και αεροπλανοφόρα, περιορίζονται σε σύντομα υπερηχητικά σπριντ μόλις 60 δευτερολέπτων ή λιγότερο, προκειμένου να προστατεύσουν την ευαίσθητη επικάλυψη που απορροφά τα ραντάρ πάνω από την άτρακτο των αεροσκαφών.

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να προσομοιώσει μια εναέρια μάχη, που περιλάμβανε υπερηχητικό αεροσκάφος που ταξίδευε στις 11 Mach. Απροσδόκητα, κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης, η τεχνητή νοημοσύνη ανέπτυξε αυτό που οι Κινέζοι ερευνητές περιέγραψαν ως «μια εκπληκτική τακτική» για την κατάρριψη ενός αντιπάλου. 

Κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης υπολογιστή, ένα υπερηχητικό αεροσκάφος ήρθε σε επαφή με ένα αντίπαλο μαχητικό αεροσκάφος που κινούνταν με ταχύτητα 1,3 Mach ή περίπου την τελική ταχύτητα ενός F-35. Ο πιλότος του υπερηχητικού αεροσκάφους έλαβε τότε εντολή να καταρρίψει το εχθρικό αεροσκάφος, πιθανώς το αμερικανικό μαχητικό stealth.

 Προηγούμενες προσομοιώσεις θα έπρεπε να κατευθύνουν τον πιλότο να πετάξει ακριβώς προς την κατεύθυνση του στόχου, ο πιλότος όμως βοηθούμενος από AI, πέταξε σε μια απρόβλεπτη θέση πολύ μπροστά από το εχθρικό αεροσκάφος, στη συνέχεια εκτόξευσε έναν πύραυλο  πετώντας τον προς την κατεύθυνση του εχθρού. 

Σύμφωνα με έγκριτο μέσο ενημέρωσης, η προσομοίωση υπολογιστή δείχνει ότι, η σύγκρουση τελείωσε σε λιγότερο από οκτώ δευτερόλεπτα αφότου ο πύραυλος χτύπησε το αντίπαλο μαχητικό, το οποίο βρισκόταν 30 χιλιόμετρα (18,6 μίλια) πίσω από το υπερηχητικό αεροσκάφος. 

Τα αποτελέσματα του πειράματος, καταδεικνύουν τις φιλοδοξίες της Κίνας να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη, για να ξεπεράσει τις εναέριες συγκρούσεις, τονίζοντας τις συνεχείς προσπάθειες του Πεκίνου να προωθήσει αυτήν την τεχνολογία. 

Ένας βασικός παράγοντας για τον μελλοντικό εναέριο πόλεμο

Η Κίνα έχει σημειώσει πρόοδο τα τελευταία χρόνια στη βελτίωση της αεροπορικής της δύναμης μάχης, ακόμη και στην παραγωγή ενός μαχητικού stealth πέμπτης γενιάς, καθώς στοχεύει να αναπτύξει έναν σύγχρονο στρατό ικανό να πολεμά και να κερδίζει πολέμους μέχρι τα μέσα αυτού του αιώνα.

Η έκθεση σημείωσε ότι, τα επαναχρησιμοποιήσιμα υπερηχητικά αεροσκάφη παρέχουν πολλά πιθανά πλεονεκτήματα στην εναέρια μάχη, όπως φθηνό κόστος αποστολής και ικανότητα λειτουργίας σε εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες, ενώ έχουν εξαιρετική ικανότητα ελιγμών.

Ακόμα κι έτσι, τα αεροσκάφη που ταξιδεύουν με υπερηχητικές ταχύτητες 5 Mach και υψηλότερες, δεν διαθέτουν ακόμη συστήματα ελέγχου πυρός για εκτόξευση πυραύλων. Το AI που αναπτύχθηκε από την ομάδα του Liu, θα μπορούσε να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα μάχης σε υπερηχητικά αεροσκάφη. 

Ωστόσο, δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη συστήματα ελέγχου πυρός για εκτόξευση όπλων για αεροσκάφη που πετούν με υπερηχητικές ταχύτητες 5 Mach και άνω.

Η υπερηχητική πτήση απαιτεί γρήγορες αποκρίσεις και νέα πρότυπα για συστήματα ελέγχου πυρός, τα οποία πρέπει να μπορούν να κάνουν υπολογισμούς με εξαιρετική ακρίβεια. 

Κινέζοι ερευνητές είπαν ότι, η χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης από το σύστημα ελέγχου εναέριας πυρκαγιάς, θα μπορούσε να ενισχύσει την επίγνωση της κατάστασης του αεροσκάφους και την ανταπόκριση των επιθετικών και αμυντικών ενεργειών του συστήματος. 

Οι καταστάσεις στο πεδίο της μάχης γίνονται πιο περίπλοκες και οι αποστολές μάχης γίνονται πιο περίπλοκες. Η λήψη των καλύτερων τακτικών αποφάσεων, απαιτεί ταχεία επεξεργασία πληροφοριών από την πλευρά του πιλότου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νέα στρατηγική θα αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες πτήσης του υπερηχητικού αεροσκάφους και θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης του πληρώματος. Επιτρέπει επίσης, γρήγορα χτυπήματα μεγάλης εμβέλειας.

Στην επόμενη φάση της μελέτης τους, σημείωσε η ομάδα, θα χρησιμοποιούσαν τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσουν πολλαπλά υπερηχητικά αεροσκάφη στο συντονισμό και τη διεξαγωγή μιας «επίθεσης πολλαπλών κυμάτων, πολλαπλών εργασιών».

Η παγκόσμια ικανότητα ταχείας επίθεσης και το βάθος διείσδυσης, είναι βασικοί παράγοντες για τη μελλοντική στρατηγική αποτροπή. Κάθε στρατιωτική δύναμη, έχει εντείνει την ανάπτυξη πολεμικών αεροσκαφών υψηλής ταχύτητας τα τελευταία χρόνια. 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...