Το ρωσικό μαχητικό Su-57 πέμπτης γενιάς χρησιμοποιείται ενεργά ως μέρος της στρατιωτικής ειδικής επιχείρησης, συμμετέχοντας τόσο σε αεροπορικές μάχες όσο και σε χτυπήματα στο έδαφος. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Denis Manturov.
Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ρωσικής κυβέρνησης, επιβεβαίωσε τη χρήση του Su-57 στο πλαίσιο της ειδικής επιχείρησης, σημειώνοντας ότι το αεροσκάφος χρησιμοποιείται για την καταστροφή εναέριων και επίγειων στόχων.
Τα Su-57 πιθανότατα πετούν πάνω από το ρωσικό έδαφος, για να εκτοξεύσουν πυραύλους αέρος-εδάφους ή αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία , αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο τον εντοπισμό και την κατάρριψή τους από τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης, άλλα αεροσκάφη «επιχειρήθηκαν» σε συνθήκες μάχης, ιδίως τα Su-35 και Su-34. Όλα τα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη επιδεικνύουν υψηλές επιδόσεις, «γεγονός που τροφοδοτεί μόνο το ενδιαφέρον των πιθανών αγοραστών για αυτά», είπε.
Τα κύρια μαχητικά των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων που συμμετέχουν στην ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία, είναι τα Su-35S, Su-30SM, Su-57 και έχουν εμπλακεί σε επιχειρήσεις σχεδόν από την αρχή, και αυτό έχει αναφερθεί επανειλημμένα.
Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, ο τότε αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιούρι Μπορίσοφ είπε ότι, το μαχητικό πέμπτης γενιάς χρησιμοποιείται ενεργά στην Ουκρανία, και αυτό δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Το αεροσκάφος δοκιμάστηκε σε συνθήκες μάχης, χρησιμοποιήθηκε μόνο του και ομαδικά σε εξόδους.
Μεταξύ των όπλων μεγάλου βεληνεκούς του Felon, ο πύραυλος αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς R-37M, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τους Ουκρανούς πιλότους. Το R-37M είναι ένας πύραυλος αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς (AAM), ικανός να πλήξει εναέριους στόχους υψηλής ταχύτητας από περισσότερα από 300 χιλιόμετρα.
Σε συνδυασμό με ένα Su-57 που έχει χαρακτηριστικά stealth, αυτός ο πύραυλος γίνεται ακόμα πιο θανατηφόρος. Δυτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι, ο πύραυλος έχει σχεδιαστεί για να νικήσει αερομεταφερόμενα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AEW&C) και άλλα περιουσιακά στοιχεία υψηλής αξίας.
Εάν το Su-57 είναι τόσο κρυφό όσο τα αμερικάνικα όμοιά του, το αεροσκάφος αναμένεται να πετά χωρίς εντοπισμό εντός του ουκρανικού εναέριου χώρου για να καταστείλει την αντιαεροπορική άμυνα του εχθρού.
Όλα σε μια "κλωστή"
Η Νορβηγία, ιδρυτικό μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, η οποία μοιράζεται λίγο λιγότερο από 200 χιλιόμετρα χερσαίων συνόρων αλλά και τη Θάλασσα του Μπάρεντς με τη Ρωσία, έχει αναλάβει με τα μαχητικά της stealth Lockheed-Martin F-35A Lightning II, να παρέχει την προστασία, συχνά ενάντια στα ρωσικά Sukhoi Su-27 Flanker , Su-35 Flanker-E και Su-57.
Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, επί του παρόντος, περίπου τριάντα Lockheed-Martin F-35A Lightning II εξυπηρετούν με το Luftforsvaret , συμπεριλαμβανομένων των μονάδων που αναπτύσσονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, για προηγμένη εκπαίδευση και επιχειρησιακό μετασχηματισμό. Η Νορβηγία είναι μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες, που έχει κάνει μια συνολική μετάβαση σε αυτό το μαχητικό 5ης γενιάς, από το General Dynamics F-16MLU Fighting Falcon.
Και για τη Lockheed-Martin, η ανατροφοδότηση από τους Νορβηγούς πιλότους είναι απαραίτητη γιατί εκτελούν αποστολές αεράμυνας σε μία από τις πιο ευαίσθητες συνθήκες: αντιμετωπίζοντας έναν επεκτατικό και επιθετικό γείτονα. Και για τα νορβηγικά πληρώματα και πιλότους η επιθετικότητα των Ρώσων ομολόγων τους δεν είναι μυστήριο, έχουν ήδη πέσει θύματα !
Μόνο που τώρα η Μόσχα, πρέπει να αντιμετωπίσει έναν κυνηγό πολύ πιο σύγχρονο, από οποιοδήποτε από τα αεροπλάνα της που υπάρχουν στην περιοχή.
Μέρα και νύχτα, λοιπόν, οι Νορβηγοί πιλότοι βρίσκονται σε επιφυλακή, τόσο για να αναχαιτίσουν ρωσικά αεροπλάνα που φλερτάρουν με τα 196 χιλιόμετρα χερσαίων συνόρων όσο και εκείνα που επιχειρούν πάνω από τη Θάλασσα του Μπάρεντς. Και κάθε φορά τα μαχητικά που στέλνει η Μόσχα, αλλά και τα κατασκοπευτικά αεροπλάνα και αυτά της θαλάσσιας περιπολίας, λειτουργούν με κλειστούς αναμεταδότες.
Από την άλλη, πρέπει να σημειωθεί ότι τα νορβηγικά μαχητικά καταφεύγουν σε υποβάθμιση του stealth, μεταφέροντας πυραύλους αέρος-αέρος κάτω από τα φτερά και όχι εσωτερικά.
Ωστόσο, αναφορές για Su-57 που λειτουργούν από την ασφάλεια του ρωσικού εναέριου χώρου, υποδηλώνουν ελάχιστο ρόλο για το πρώτο ρωσικό αεροσκάφος stealth και το μοναδικό μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, που η Ρωσία προβάλλει ως αεροπλάνο που ξεπερνά τα F-22 και F-35.
Εμείς θα πούμε ότι, εάν το Su-57 είναι τόσο κρυφό όσο τα αμερικάνικα όμοιά του, το αεροσκάφος αναμένεται να πετά χωρίς εντοπισμό εντός του ουκρανικού εναέριου χώρου για να καταστείλει την αντιαεροπορική άμυνα του εχθρού.