Η Βικτόρια Νούλαντ, υφυπουργός Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν» τις ουκρανικές επιθέσεις στην Κριμαία και χαρακτήρισε τις ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη χερσόνησο «νόμιμους στόχους».
Η Νούλαντ έκανε τα σχόλια όταν ρωτήθηκε για ένα ρεπορτάζ των New York Times που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο και είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «θερμαίνεται» στην ιδέα να βοηθήσει την Ουκρανία να επιτεθεί στη Ρωσία παρά τον κίνδυνο κλιμάκωσης.
«Η Ρωσία έχει μετατρέψει την Κριμαία σε μια τεράστια στρατιωτική εγκατάσταση… αυτοί είναι νόμιμοι στόχοι, η Ουκρανία τους χτυπά και εμείς το υποστηρίζουμε», είπε η Νούλαντ στο Carnegie Endowment for International Peace, ένα think tank με έδρα την Ουάσιγκτον.
Η Νούλαντ εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της για την «αποστρατιωτικοποίηση» της Κριμαίας. «Ανεξάρτητα από το τι αποφασίζουν οι Ουκρανοί για την Κριμαία όσον αφορά το πού θα επιλέξουν να πολεμήσουν, κλπ, η Ουκρανία δεν πρόκειται να είναι ασφαλής εκτός εάν η Κριμαία είναι τουλάχιστον αποστρατιωτικοποιημένη», είπε.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα επέκρινε τα σχόλια της Νούλαντ, λέγοντας ότι υποκινούσε μια κλιμάκωση του πολέμου. «Τώρα οι Αμερικανοί πολεμοκάπηλοι έχουν προχωρήσει ακόμη περισσότερο: υποκινούν το καθεστώς του Κιέβου να κλιμακώσει περαιτέρω, να φέρει τον πόλεμο στο έδαφος της χώρας μας. Κάπως έτσι, με απευθείας χτυπήματα», είπε η Ζαχάροβα.
Τα σχόλια της Νούλαντ ήρθαν μια ημέρα αφότου ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναγνώρισε ότι μια ουκρανική απόπειρα ανακατάληψης της Κριμαίας θα ήταν «κόκκινη γραμμή» για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και θα διακινδύνευε μια σημαντική απάντηση από τη Μόσχα. Η υποστήριξη των ΗΠΑ σε τέτοιες επιχειρήσεις θα αύξανε τον κίνδυνο πρόκλησης της Μόσχας και θα αύξανε τις πιθανότητες μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.
Ο Πούτιν έχει δείξει ότι θα κλιμακώσει σημαντικά τον πόλεμο για τις επιθέσεις στην Κριμαία. Η Ρωσία δεν ξεκίνησε μεγάλης κλίμακας πυραυλικές επιθέσεις στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας παρά μόνο μετά τη βομβιστική επίθεση στη γέφυρα Κερτς, που συνδέει την Κριμαία με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα.
Ενώ η Ουκρανία δεν ήταν σε θέση να ξεκινήσει μια επίθεση κατά της Κριμαίας, η κυβέρνηση Μπάιντεν κατέστησε σαφές καθ' όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης ότι δεν θα αποθάρρυνε το Κίεβο να επιτεθεί στη χερσόνησο.
Το καλοκαίρι του 2022, όταν οι ΗΠΑ παρείχαν για πρώτη φορά τα πυραυλικά συστήματα HIMARS στην Ουκρανία, η κυβέρνηση αναζήτησε διαβεβαιώσεις ότι τα όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν για να στοχεύσουν ρωσικό έδαφος. Όταν ρωτήθηκε από το Antiwar.com εάν αυτός ο περιορισμός ισχύει για την Κριμαία, ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε: «Η Κριμαία είναι Ουκρανία».
Η Ρωσία ελέγχει την Κριμαία από το 2014, αλλά ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Κίεβο αναγνωρίζουν τη χερσόνησο ως ρωσικό έδαφος. Ο λαός της Κριμαίας ψήφισε υπέρ της ένταξης στη Ρωσία μετά από ένα πραξικόπημα στο Κίεβο που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, στο οποίο η Νούλαντ έπαιξε καθοριστικό ρόλο και οι δημοσκοπήσεις από το 2014 έδειξαν ότι είναι ακόμα ευχαριστημένοι με την αλλαγή.