Πολλοί διερωτώνται γιατί οι ΗΠΑ άλλαξαν αποφασιστικά την «επίσημη αφήγησή» τους για την ουκρανική σύγκρουση, από τον πρόωρο εορτασμό της υποτιθέμενης «αναπόφευκτης» νίκη του Κιέβου, σε σοβαρή προειδοποίηση για πιθανή απώλεια σε αυτόν τον πόλεμο με πληρεξούσιους.
Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, τελικά είναι αναμφισβήτητο ότι, αποφάσισαν να αλλάξουν την «επίσημη αφήγηση τόσο αποφασιστικά» λόγω της στρατιωτικής-βιομηχανικής κρίσης του ΝΑΤΟ, για την οποία είχαν προειδοποιήσει και οι New York Times τον περασμένο Νοέμβριο.
«Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, κήρυξε τη λεγόμενη «κούρσα υλικοτεχνικής υποστήριξης» εναντίον της Ρωσίας τη Δευτέρα, ακριβώς με αυτό το πρόσχημα και έτσι επιβεβαίωσε την ακρωτηριαστική στρατιωτική-βιομηχανική κρίση του μπλοκ», αναφέρει.
Σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης Τύπου του Γενς Στόλτενμπεργκ, που κοινοποιήθηκε από την επίσημη ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ πριν από τη συνάντησή του με τους Υπουργούς Άμυνας αυτής της αντιρωσικής συμμαχίας, είπε τα εξής σχετικά με αυτό το θέμα:
«Είναι σαφές ότι, βρισκόμαστε σε έναν αγώνα logistics. Βασικές δυνατότητες όπως πυρομαχικά, καύσιμα και ανταλλακτικά πρέπει να φτάσουν στην Ουκρανία προτού η Ρωσία μπορέσει να πάρει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης.
Υψηλότερος από τον ρυθμό παραγωγής
Οι υπουργοί θα επικεντρωθούν επίσης σε τρόπους αύξησης της αμυντικής βιομηχανικής μας ικανότητας και αναπλήρωσης των αποθεμάτων. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, καταναλώνει τεράστια ποσότητα πυρομαχικών και εξαντλεί τα αποθέματα των Συμμάχων. Ο τρέχων ρυθμός των δαπανών για πυρομαχικά της Ουκρανίας είναι πολλές φορές υψηλότερος από τον τρέχοντα ρυθμό παραγωγής μας. Αυτό θέτει σε πίεση τις αμυντικές μας βιομηχανίες».
Έτσι σύμφωνα με το ξένο μέσο, όπως αποδείχθηκε από τη συνέντευξη Τύπου του Στόλτενμπεργκ, δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το ΝΑΤΟ βιώνει μια άνευ προηγουμένου στρατιωτικοβιομηχανική κρίση, η οποία είναι υπεύθυνη για την αναμόρφωση των αφηγήσεων και της συνολικής στρατηγικής των μελών του, απέναντι στην ουκρανική σύγκρουση.
«Αυτός ο αυτοαποκαλούμενος «αγώνας υλικοτεχνικής υποστήριξης», τον οποίο περιέγραψε επίσης ως «πόλεμο φθοράς», αποδεικνύει πρώτα απ' όλα ότι το μπλοκ δεν ήταν προετοιμασμένο να διεξαγάγει έναν παρατεταμένο πόλεμο πληρεξουσίων εναντίον της Ρωσίας, διαφορετικά θα είχαν ανανεώσει προληπτικά τον στρατό τους και τα βιομηχανικά συγκροτήματα ανάλογα.
Η πρόσφατη παραδοχή των New York Times ότι, οι αντιρωσικές κυρώσεις είναι μια αποτυχία υποδηλώνει επίσης ότι, το ΝΑΤΟ υπολόγισε εντελώς λάθος από αυτή την άποψη, αναμένοντας τη Ρωσία να καταρρεύσει ως αποτέλεσμα αυτών των περιορισμών, κάτι που δεν συνέβη», αναφέρει.
Ο Πολωνός πρόεδρος επίσης, δεν απέκλεισε το σενάριο του Κιέβου να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Le Figaro, που είπε ότι θα έπρεπε να είναι αποκλειστικά η επιλογή αυτής της χώρας.
Ακόμη και ο Στόλτενμπεργκ άφησε να ξεφύγει κατά την τελευταία του συνέντευξη Τύπου ότι, «πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία ότι, χρειάζεται για να κερδίσει. Και να επιτύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη», η οποία επίσης δεν περιελάμβανε τη συνήθη ρητή καταδίκη του σεναρίου εδαφικής παραχώρησης.
Στρατιωτική-βιομηχανική κρίση του ΝΑΤΟ
«Αν κάποιος εξακολουθούσε να αρνείται την ύπαρξη της στρατιωτικής-βιομηχανικής κρίσης του ΝΑΤΟ, παρά την απροσδόκητα ειλικρινή παραδοχή του Στόλτενμπεργκ τη Δευτέρα, τότε θα πρέπει επίσης να ενημερωθεί για την αποκλειστική έκθεση του Politico που δημοσιεύτηκε την ίδια ημέρα, η οποία ενίσχυσε τον ισχυρισμό του . Τέσσερις ανώνυμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είπαν σε αυτό το πρακτορείο ότι, η χώρα τους δεν μπορεί να στείλει στο Κίεβο τα «Army Tactical Missile Systems» (ATACMS) που ζήτησε επειδή «δεν έχει κανένα (από αυτά) να διαθέσει», αναφέρει το μέσο ενημέρωσης και συνεχίζει:
«Ο αγώνας επιμελητεία/πόλεμος φθοράς τους εναντίον της Ρωσίας, τείνει προφανώς προς την εύνοια της Μόσχας αφού η Ευρασιατική Μεγάλη Δύναμη απέδειξε ότι, έχει πραγματικά τα εφόδια για να διατηρήσει τον ρυθμό, την κλίμακα και το εύρος της ειδικής επιχείρησης παρά τις απαράμιλλες κυρώσεις δισεκατομμυρίων εναντίον της».
Αυτή η αποκάλυψη θα πρέπει επομένως να χρησιμεύσει ως το παροιμιώδες «κερασάκι στην τούρτα», που αποδεικνύει ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται στη μέση μιας τόσο σοβαρής στρατιωτικοβιομηχανικής κρίσης αυτή τη στιγμή, που ο ίδιος ο Αμερικανός ηγέτης του δεν έχει την πολυτέλεια να διαθέσει σημαντικά πυρομαχικά, που θα μπορούσαν να δώσουν στους αντιπροσώπους του στο Κίεβο το πλεονέκτημα, που τόσο απεγνωσμένα χρειάζονται αυτή τη στιγμή.
«Αυτό που είναι τόσο εντυπωσιακό σε αυτή τη στρατηγική δυναμική είναι ότι, οι συνδυασμένες στρατιωτικο-βιομηχανικές δυνατότητες των χωρών του μπλοκ δεν μπορούν να ανταγωνιστούν με τον μοναδικό Ρώσο αντίπαλο τους», τονίζει το μέσο ενημέρωσης.
Αυτή η εικόνα με τη σειρά της δείχνει πόσο ισχυρό είναι το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας, που εξακολουθεί να είναι σε θέση να διατηρήσει τον ίδιο ρυθμό, κλίμακα και εύρος της συνεχιζόμενης ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία παρά τις κυρώσεις εναντίον της.