Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (Πεντάγωνο) είναι άμεσα υπεύθυνο για την εκτόξευση πυραύλων στο ρωσικό έδαφος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, το Πεντάγωνο όχι μόνο συντονίζει τις ενέργειες του Κιέβου, αλλά επίσης μεταδίδει απευθείας συντεταγμένες στον ουκρανικό στρατό για την εκτόξευση πυραύλων.
Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, όταν πραγματοποιεί επιθέσεις με ρουκέτες και επιθέσεις, το Κίεβο επιλέγει μόνο τους τύπους στόχων εναντίον των οποίων σχεδιάζεται να πραγματοποιήσει επίθεση. Μετά από αυτό, πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα διαβιβάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο αμερικανικός στρατός θέτει ήδη στόχους στη ζώνη καταστροφής ουκρανικών πυραυλικών όπλων.
Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι, αυτή η διαδικασία θα πρέπει να δώσει στην Ουάσιγκτον εμπιστοσύνη για την παροχή όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς στο Κίεβο.
Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ - ο οποίος, όπως και άλλοι, μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος - αναγνώρισε τον βασικό ρόλο των ΗΠΑ στην εκστρατεία και είπε ότι, η βοήθεια στόχευσης χρησιμεύει για τη διασφάλιση της ακρίβειας και τη διατήρηση περιορισμένων αποθεμάτων πυρομαχικών για μέγιστη αποτελεσματικότητα.
Τα πλήγματα που καθοδηγούνται από το GPS, απώθησαν τις δυνάμεις της Μόσχας στο πεδίο της μάχης και θεωρήθηκαν βασικός παράγοντας στην προσπάθεια του Κιέβου, να αποτρέψει τη σχεδόν χρόνια ρωσική επίθεση.
Το θέμα είναι ευαίσθητο για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως μη εμπόλεμος φίλος της κυβέρνησης του Κιέβου, καθώς αγωνίζεται για την κυριαρχία και την επιβίωσή της. Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ ότι, διεξάγουν έναν πόλεμο με πληρεξούσια στην Ουκρανία.
Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος περιέγραψε τη διαδικασία στόχευσης γενικά: Το ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό εντοπίζει τους στόχους που θέλει να χτυπήσει και σε ποια τοποθεσία, και στη συνέχεια αυτές οι πληροφορίες αποστέλλονται σε ανώτερους διοικητές, οι οποίοι στη συνέχεια μεταδίδουν το αίτημα στους εταίρους των ΗΠΑ για πιο ακριβείς συντεταγμένες.
Σύμφωνα με το ξένο μέσο ενημέρωσης, η Ουκρανία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει πλήγματα χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ, αλλά επειδή το Κίεβο δεν θέλει να σπαταλήσει πολύτιμα πυρομαχικά και να χάσει, συνήθως επιλέγει να μην χτυπήσει χωρίς την επιβεβαίωση των ΗΠΑ.
Το Κίεβο διαθέτει εκτοξευτές HIMARS και ένα παρόμοιο όπλο, το σύστημα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης M270, καθένα από τα οποία εκτοξεύει έναν πύραυλο κατασκευής ΗΠΑ που μπορεί να διανύσει έως και 50 μίλια.
Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης, αναζητήσει το Τακτικό Πυραυλικό Σύστημα Στρατού, ή ATACMS, ένα πυρομαχικό που μπορεί να εκτοξευτεί από τον ίδιο εκτοξευτήρα και να διανύσει έως και 185 μίλια. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν αρνήθηκαν να παράσχουν αυτό το όπλο, το οποίο είναι σε περιορισμένη προμήθεια και θεωρείται από ανώτερους αμερικανούς αξιωματούχους ως κλιμάκωση, που θα μπορούσε να προκαλέσει τη Ρωσία και να παρασύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες απευθείας στον πόλεμο.
Ουκρανικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι, οι ρωσικές δυνάμεις απέσυραν τα αποθέματα πυρομαχικών τους από το βεληνεκές HIMARS, γεγονός που οδήγησε σε απότομη πτώση των καθημερινών βομβαρδισμών των ουκρανικών πόλεων και στρατιωτών, αλλά και μείωσε την ικανότητα του Κιέβου να στοχεύει το οπλοστάσιο της Μόσχας. Με το ATACMS, οι Ουκρανοί πιθανότατα θα στόχευαν τις ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενέκριναν επίσης πρόσφατα την αγορά και την παράδοση ενός άλλου πυρομαχικού καθοδηγούμενου από GPS, της εκτοξευόμενης βόμβας μικρής διαμέτρου ή GLSDB, που μπορεί να διανύσει περισσότερα από 90 μίλια και να εκτοξευθεί από HIMARS και παρόμοιους εκτοξευτές.
Ο επικεφαλής των πυραυλικών δυνάμεων και της εκπαίδευσης πυροβολικού του ουκρανικού στρατού, Υποστράτηγος Andriy Malinovsky, δήλωσε στην Washington Post σε συνέντευξή του τον Οκτώβριο ότι, οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας είχαν επιβεβαιώσει συντεταγμένες για στόχους πριν από την αντεπίθεση στο Χάρκοβο.
Οι εταίροι είχαν επεξεργαστεί μια διαδικασία, είπε, με την Ουκρανία να λαμβάνει ακριβείς συντεταγμένες για να διασφαλίσει ότι δεν θα χάσουν το σημάδι τους με συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης καθώς η ταχεία αντεπίθεση έπιασε απροετοίμαστες τις ρωσικές δυνάμεις. Οι πληροφορίες στόχευσης, παρείχαν επίσης μια λύση για το πότε η ρωσική εμπλοκή σήματος, εμπόδισε την αναγνώριση αεροσκαφών στο πεδίο της μάχης.
Τέλος ένας τρίτος Ουκρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι, η στόχευση γίνεται μέσω μιας αμερικανικής εγκατάστασης στο έδαφος του ΝΑΤΟ και περιέγραψε τη διαδικασία ως «πολύ γρήγορη», αλλά αποκρύπτει το όνομα της βάσης κατόπιν αιτήματος Αμερικανών αξιωματούχων που επικαλέστηκαν ανησυχίες για την ασφάλεια.