Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται χωρίς να φαίνεται το ενδεχόμενο ειρήνευσης στον μακρινό ορίζοντα. Αντίθετα, και οι δύο πλευρές ετοιμάζονται για την επόμενη φάση της σύγκρουσης που υπόσχεται να είναι ακόμη πιο θανατηφόρα από τον μέχρι τώρα πόλεμο.
Ο ρωσικός στρατός προετοιμάζεται για μια μεγάλη επίθεση, η οποία φαίνεται να έχει ήδη ξεκινήσει σε ορισμένα μέρη. Εν τω μεταξύ, οι Ουκρανοί ετοιμάζονται να απορροφήσουν το ρωσικό πλήγμα πριν εξαπολύσουν τη δική τους αντεπίθεση.
Πόλεμος της Ουκρανίας: Τα επόμενα βήματα
Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Κρεμλίνο προετοιμάζεται για μια μεγάλη επιθετική επιχείρηση κάπου στην Ουκρανία. Η Ουκρανική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών (GUR) αναφέρει ότι η επίθεση θα πραγματοποιηθεί στις 24 Φεβρουαρίου ή γύρω στις 24 Φεβρουαρίου για να συμπληρώσει τον ένα χρόνο από τη ρωσική «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Στην τελευταία της εκτίμηση για τον πόλεμο, η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών εκτίμησε ότι ο ρωσικός στρατός «επιχειρεί να ξαναρχίσει μεγάλες επιθετικές επιχειρήσεις» από τις πρώτες ημέρες του 2023, με στόχο να καταλάβει ολόκληρη την επαρχία του Ντονιέτσκ.
Αυτό θα εξηγούσε επίσης τις εξαιρετικά βαριές απώλειες που δέχτηκαν οι ρωσικές δυνάμεις στο έδαφος. Για πρόοδο μόλις λίγων εκατοντάδων μέτρων εδάφους κάθε εβδομάδα, οι ρωσικές δυνάμεις χάνουν κατά μέσο όρο 700 στρατιώτες που σκοτώνονται και τραυματίζονται την ημέρα, γράφει ο Σταύρος Ατλαμάζογλου, αμυντικός δημοσιογράφος με ειδίκευση στις ειδικές επιχειρήσεις και βετεράνος του Ελληνικού Στρατού, στο 19FortyFive.
Δηλαδή περισσότεροι από 4.000 άνδρες, ή μια ολόκληρη ταξιαρχία, κάθε εβδομάδα. Πράγματι, ο ρωσικός στρατός χάνει κάθε εβδομάδα σχεδόν τον ίδιο αριθμό στρατευμάτων που έχασε ο στρατός των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.
«Οι ανώτεροι διοικητές πιθανότατα κάνουν σχέδια που απαιτούν από υποστελεχωμένες μονάδες να επιτύχουν μη ρεαλιστικούς στόχους λόγω πολιτικής και επαγγελματικής πίεσης», εκτιμά η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.
Ένας από τους κύριους λόγους πίσω από την αποτυχία του ρωσικού στρατού να επιτύχει σημαντική πρόοδο στο έδαφος είναι η έλλειψη πυρομαχικών και κινητών πολεμικών δυνατοτήτων. Ο σημερινός ρωσικός τρόπος πολέμου ευνοεί τις μαζικές μετωπικές επιθέσεις εναντίον οχυρωμένων θέσεων.
Σίγουρα, οι ουκρανικές άμυνες συχνά καταρρέουν υπό ακραίες πιέσεις, και γι' αυτό οι ρωσικές μονάδες προχωρούν σε ορισμένα σημεία. Αλλά αυτός είναι ένας πολύ δαπανηρός και αναποτελεσματικός τρόπος για να πολεμήσετε έναν πόλεμο, και επίσης αφήνει τις εξαντλημένες ρωσικές δυνάμεις ευάλωτες στις ουκρανικές αντεπιθέσεις.
«Οι Ρώσοι ηγέτες πιθανότατα θα συνεχίσουν να απαιτούν σαρωτικές προόδους. Παραμένει απίθανο η Ρωσία να μπορέσει να συγκεντρώσει τις δυνάμεις που απαιτούνται για να επηρεάσει ουσιαστικά την έκβαση του πολέμου μέσα στις επόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.
Η ουκρανική αντεπίθεση
Στο τέλος τους, οι Ουκρανοί ετοιμάζονται επίσης για κάποια μεγάλης κλίμακας επιθετική ενέργεια. Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν προτείνει ότι μια μεγάλη αντεπίθεση έρχεται στις αρχές της άνοιξης, πιθανότατα γύρω στον Μάιο ή ακόμα και τον Ιούνιο.
Η Κριμαία εξακολουθεί να βρίσκεται στο στόχαστρο του Κιέβου και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν συνεχώς τη δέσμευσή τους να απελευθερώσουν τη χερσόνησο, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας από το 2014.
Όσον αφορά την ουκρανική πλευρά, η διαθεσιμότητα δυτικών οπλικών συστημάτων, όπως τα εισερχόμενα κύρια άρματα μάχης M1A2 Abrams, Leopard 2 και Challenger 2, και η εξοικείωση των ουκρανικών στρατευμάτων με αυτά είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη λήψη απόφασης ως προς το πότε πρέπει να ξεκινήσει μια αντεπίθεση.