Μετά από μήνες, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να στείλουν βόμβες μεγαλύτερου βεληνεκούς στην Ουκρανία, καθώς προετοιμάζεται να ξεκινήσει μια εαρινή επίθεση για την ανακατάληψη εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία πέρυσι.
Επί μήνες, Αμερικανοί αξιωματούχοι διστάζουν να στείλουν συστήματα μεγαλύτερου βεληνεκούς στην Ουκρανία, από την ανησυχία ότι θα χρησιμοποιηθούν για να στοχεύσουν στο εσωτερικό της Ρωσίας, κλιμακώνοντας τη σύγκρουση και τραβώντας τις ΗΠΑ βαθύτερα.
Ο επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Oleksiy Reznikov, μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση της ουκρανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ότι εάν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας λάβουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, δεν θα υπάρξουν χτυπήματα σε ρωσικές οπίσθιες εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ουκρανική διοίκηση έχει ήδη αρκετούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων των εδαφών που δεν ελέγχονται από το Κίεβο, τις νέες περιοχές της Ρωσίας.
Νωρίτερα, έγινε γνωστή η σύνθεση ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία δεν περιλάμβανε πυραύλους ATACMS, οι οποίοι επιτρέπουν χτυπήματα με βεληνεκές έως και 300 km.
Σύμφωνα με τον Ρεζνίκοφ, η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας είναι έτοιμη να συζητήσει με δυτικούς εταίρους, τους στόχους για επιθέσεις πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.
«Αν είχαμε την ικανότητα να χτυπήσουμε σε απόσταση 300 χιλιομέτρων, ο ρωσικός στρατός δεν θα μπορούσε να παράσχει άμυνα και θα έπρεπε να ηττηθεί. Η Ουκρανία είναι έτοιμη να παράσχει οποιεσδήποτε εγγυήσεις ότι, τα όπλα σας δεν θα εμπλακούν σε επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος», αναφέρει.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοίμαζαν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει βόμβες GLSDB, μια ανάπτυξη των Boeing και Saab που επιτρέπει χτυπήματα από απόσταση άνω των 150 χιλιομέτρων. Πλέον, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, έχουν στη διάθεσή τους HIMARS με πυραύλους GMLRS, που επιτρέπουν χτυπήματα με βεληνεκές έως και 80 km.
Ουκρανικές εγγυήσεις
Ο Ρέζνικοφ σημείωσε ότι, οι εγγυήσεις αφορούν τα σύνορα της Ρωσίας πριν γίνουν δεκτές στις νέες περιοχές, αλλά δεν διευκρίνισε εάν οι εγγυήσεις ισχύουν και για την Κριμαία.
«Έχουμε αρκετούς στόχους στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας και είμαστε έτοιμοι να συντονίσουμε τους στόχους μαζί με τους εταίρους μας», ανέφερε.
Να υπενθυμίσουμε ότι, το Κίεβο δεν αναγνώρισε την είσοδο στη Ρωσική Ομοσπονδία των περιοχών DPR, LPR, Zaporozhye και Kherson και τις θεωρεί «προσωρινά κατεχόμενα εδάφη».
Νέοι πύραυλοι από τις ΗΠΑ
Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης επικαλούμενο πηγές, ανέφερε ότι στις 3 Φεβρουαρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να ανακοινώσουν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Θα περιλαμβάνει βόμβες εδάφους GLSDB. Τα αιτήματα του Κιέβου για προμήθεια ATACMS ακτίνας 300 χιλιομέτρων, όπως σημειώθηκε, απορρίφθηκαν στην Ουάσιγκτον.
Θα περιλαμβάνει επίσης, εξοπλισμό υποστήριξης για συστήματα αεράμυνας Patriot, πυρομαχικά ακριβείας, αντιαρματικά συστήματα Javelin, συστήματα αντι-drone, ραντάρ πυροβολικού και εναέριας επιτήρησης, εξοπλισμό επικοινωνιών, drones RQ-20 PUMA και ανταλλακτικά για οχήματα μάχης πεζικού Bradley.
Το GLSDB αναφέρεται σε πυρομαχικά υψηλής ακρίβειας και παντός καιρού, που ελέγχονται από GPS, μπορούν να ξεπεράσουν τις ηλεκτρονικές παρεμβολές. Οι βόμβες είναι αποτελεσματικές κατά των τεθωρακισμένων οχημάτων. Η βόμβα έχει πτυσσόμενα φτερά, που της επιτρέπουν να πετάξει πάνω από 100 χλμ.
Θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει προηγουμένως, απρόσιτους στόχους και να τη βοηθήσει να συνεχίσει τις αντεπιθέσεις της, υπονομεύοντας περαιτέρω τη θέση της Ρωσίας στο εσωτερικό μέτωπο.
«Ας μη ρωτήσουμε κανέναν»
Στο Κίεβο, έχουν δηλώσει επανειλημμένα την ετοιμότητά τους να χτυπήσουν το έδαφος της Ρωσίας. Έτσι, ο σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, Mikhail Podolyak , προέβλεψε χτυπήματα σε μεγάλες ρωσικές πόλεις, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιος θα μπορούσε να τις προκαλέσει.
«Η εσωτερική κλιμάκωση του πολέμου στη Ρωσική Ομοσπονδία είναι αναπόφευκτη. Οι επιθέσεις, θα γίνουν σε διαφορετικούς στόχους. Συμπεριλαμβανομένων τέτοιων πόλεων είναι η Μόσχα , η Αγία Πετρούπολη , η Αικατερινούπολη κ.λπ., θα δεχθούν χτυπήματα», είπε.
Από την εισβολή της Ρωσίας τον περασμένο Φεβρουάριο, οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν υποσχεθεί μια μυριάδα συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία, για να ενισχύσουν τα σοβιετικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας εδάφους-αέρος S-300 του Κιέβου και το τελευταίο πακέτο βοήθειας στοχεύει, να παράσχει την ικανότητα ενσωμάτωσής τους σε όλα, τα οποία θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ικανότητα της Ουκρανίας να προστατεύεται από τις εισερχόμενες ρωσικές επιθέσεις.