Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Έγκλημα του ΝΑΤΟ- Χαμένα άρματα μάχης και χαμένος χρόνος στην Ουκρανία θα προκαλέσουν έναν μεγάλο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης

Σύμφωνα με τον Αμερικανό ειδικό και συγγραφέα  Brandon J Weichert, το δυτικό πακέτο βοήθειας μπορεί να είναι το έναυσμα για μια μεγάλη σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, ενώ πιθανόν να φέρει εντελώς αντίθετα αποτελέσματα.

“Μετά από σχεδόν ένα χρόνο εκκλήσεων στους συμμάχους του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου για προηγμένα κύρια άρματα μάχης , η συμμαχία τελικά υποχωρεί και ανακοίνωσε πως θα τα δώσει στους Ουκρανούς.

Αυτό έρχεται καθώς η ρωσική εισβολή, η οποία είχε σταματήσει μετά την ανεπιτυχή απόπειρα κατάληψης του Κιέβου, κατέληξε στην υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων στην Ανατολική Ουκρανία και την χερσόνησο της Κριμαίας.

Αφού οι Ρώσοι είχαν υποχωρήσει, αντί οι Ουκρανοί να χρησιμοποιήσουν τη νίκη τους στη Μάχη του Κιέβου ως μοχλό για να επιτύχουν μια διευθέτηση κατόπιν διαπραγματεύσεων με την Μόσχα, ξεκίνησαν αντεπίθεση.

Μόλις ο πόλεμος μετατράπηκε από έναν αμυντικό πόλεμο σε έναν επιθετικό σε έδαφος που οι Ρώσοι είχαν κρατούσαν τουλάχιστον από το 2014, τα πράγματα άλλαξαν για τους Ουκρανούς.

Τώρα, η Ρωσία έχει κινητοποιήσει πλήρως 300.000 με 350.000 στρατιώτες και είναι έτοιμη για μια μαζική αντεπίθεση κατά των εκτεταμένων ουκρανικών γραμμών.

Για να αποφευχθεί μια ολοκληρωτική καταστροφή, η συμμαχία του ΝΑΤΟ μπαίνει στην ενδέκατη ώρα για να στείλει ένα 150 άρματα μάχης, για να σώσει την παρτίδα.

Οι δυτικοί αναλυτές, εγκαταλείποντας την αίσθηση της λογικής και της αξιοπρέπειάς τους, έχουν γίνει κάτι περισσότερο από μαζορέτες για αυτήν την απόφαση (και άλλες ενέργειες).

Αλλά όταν κάποιος κοιτάξει τα χρονοδιαγράμματα, την ευθραυστότητα των αλυσίδων εφοδιασμού του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και τον τρόπο με τον οποίο οι εκτεταμένες αμυντικές γραμμές της Ουκρανίας ήδη λυγίζουν κάτω από την περιορισμένη ακόμη ρωσική πίεση, δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί εάν αυτές οι ενέργειες του ΝΑΤΟ είναι ένα  τρομερά επικίνδυνο και μάταιο λάθος.

Δεν θα βοηθήσουν την Ουκρανία, θα σκοτώσουν περισσότερους Ουκρανούς πολίτες και στρατιώτες και θα διακινδυνεύσουν έναν ευρύτερο πόλεμο με τη Δύση.

Τι στέλνει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία;

Έχει αναφερθεί ότι η Βρετανία στέλνει μια ίλη αρμάτων μάχης  ( 14-15 κομμάτια) Challenger 2.

Μετά από πολύ σκέψη, οι Γερμανοί συναίνεσαν να στείλουν άρματα μάχης Leopard 2  στην Ουκρανία, αν και αυτό εξαρτήθηκε από το να συμφωνήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να στείλουν μερικά από τα δικά τους άρματα μάχης M1 Abrams  στην Ουκρανία.

Συνολικά, η Γερμανία συμφώνησε να στείλει μια ίλη Leopards (14-15) ενώ οι Αμερικανοί συμφώνησαν να στείλουν 31 Abrams.

Ούτε μια φορά αυτές οι ασυγκίνητες (και πρόωρες) διακηρύξεις της Δύσης για νίκη επί της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είχαν λάβει υπόψιν έως τώρα ότι η Ουκρανία ικέτευε για 300 άρματα μάχης εδώ και πολλούς μήνες.

Μαζί με την κινητοποίηση άνω των 350.000 στρατιωτών, η Ρωσία παρέδωσε περίπου 200 άρματα μάχης T-90 MBT στις δυνάμεις της που πολεμούν στις αυτονομιστικές δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας στα τέλη του 2022.

Οι ΗΠΑ  δίσταζαν αρχικά να στείλουν τα άρματα μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία επειδή είναι τα κορυφαία της Αμερικής.

Η αμερικανική βιομηχανική ικανότητα δεν είναι αυτή που ήταν κάποτε, όπως αποδεικνύεται από την ντροπιαστική παραδοχή του Πενταγώνου ότι δεν διαθέτει τους απαιτούμενους αριθμούς των προηγμένων εκδόσεων του άρματος μάχης  M1 Abrams για αποστολή στην Ουκρανία επί του παρόντος.

Οι ΗΠΑ έχουν κάνει κακή δουλειά αυξάνοντας τη βιομηχανική τους παραγωγή για να αναπληρώσουν το οπλοστάσιο τους, λόγω των απαιτήσεων υποστήριξης της πολεμικής προσπάθειας της Ουκρανίας.

Υπάρχει όμως ένα ουσιαστικό όριο στο τι μπορούν να στείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, χωρίς να διακινδυνεύσουν το δικό τους οπλοστάσιο σχετικά με τα M1 Abrams.

Επειδή οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να στείλουν την πιο εξελιγμένη εκδοχή αυτών των αρμάτων μάχης, αυτά θα πρέπει να κατασκευαστούν από την αρχή.

Επομένως, η Ουκρανία δεν θα πρέπει να αναμένει παράδοση των αμερικανικών αρμάτων μάχης για 12-18 μήνες (ή περισσότερους).

Επιπλέον, δεδομένου ότι το M1 Abrams είναι η ναυαρχίδα του αμερικανικού στρατού, είναι απίθανο η Ουάσιγκτον να θέλει να διακινδυνεύσει τον εξευτελισμό της απώλειας μεγάλου αριθμού αυτών των μονάδων στη μάχη.

Εξ ου και οι αυξημένες εκκλήσεις τώρα για F-16 και άλλα προηγμένα αεροσκάφη να δοθούν στην Ουκρανία.

Άλλωστε, χωρίς αεροπορική κάλυψη, τα άρματα μάχης του ΝΑΤΟ θα είναι εύκολοι στόχοι για τα ρωσικά αεροσκάφη.

Ο κίνδυνος να χρησιμοποιήσει η Ρωσία την αποστολή αμερικανικών αρμάτων μάχης στη μάχη ως casus belli εναντίον του ΝΑΤΟ και των ίδιων των Ηνωμένων Πολιτειών βαραίνει πολύ τα απείθαρχα μυαλά των πολιτικών στις ΗΠΑ.

Αυτό εξηγεί γιατί ο αμερικανικός ενθουσιασμός για την αποστολή αυτών των κρίσιμων συστημάτων ήταν τόσο χλιαρός.

Επιπλέον, το να λες ότι θα στείλεις άρματα μάχης απέχει πολύ από το να τα στείλεις στην πραγματικότητα.

Τα βασικά μαθηματικά ξεφεύγουν από τους δυτικούς πολιτικούς

Στην περίπτωση των Γερμανών, έχουν συμφωνήσει να στείλουν 15 Leopard 2 στην Ουκρανία αλλά δεν έχουν δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Οι Αμερικανοί, με τα 31 άρματα μάχης τους, είναι ακόμη πιο προσεκτικοί στο χρονοδιάγραμμα ανάπτυξής τους.
Η Πολωνία δίνει επίσης 15 Leopard 2 και μια ποικιλία από παλαιότερα άρματα μάχης της σοβιετικής εποχής.

Εν τω μεταξύ, ο πραγματικός αριθμός των αρμάτων μάχης, εάν στην πραγματικότητα  αποσταλεί,  θα είναι μικροσκοπικός σε σύγκριση με το μέγεθος και τη διάθεση των ρωσικών τεθωρακισμένων που έχουν τοποθετηθεί εναντίον των δυνάμεων της Ουκρανίας.

Οι ΗΠΑ βασικά ζητούν από τους Ουκρανούς να επανδρώσουν άρματα μάχης, για τα οποία έχουν ελάχιστη έως καθόλου επίσημη εκπαίδευση στη λειτουργία και μηδενική εμπειρία ενάντια στην μεγαλύτερη ρωσική δύναμη.

Τα δυτικά άρματα μάχης δεν είναι απλώς ένας Stinger ή ένα Javelin, αλλά πρόκειται για κορυφαία οπλικά συστήματα που απαιτούν πολλούς μήνες, ακόμη και χρόνια, εκπαίδευση για να λειτουργήσουν.

Η Ρωσία θα μπορούσε να πετάξει ολόκληρο το οπλοστάσιο αρμάτων μάχης T-90 στις γραμμές της Ουκρανίας σε λίγους μήνες, ενώ στις εξαντλημένες δυνάμεις πρώτης γραμμής της Ουκρανίας περιμένουν να φτάσουν τα λίγα άρματα μάχης του ΝΑΤΟ.

Κανείς στις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν έμαθε βασική αριθμητική;

Ας δούμε, 14 Challenger 2 από τη Βρετανία, 14 Leopard 2 από την Πολωνία και 14 Leopard 2 από τη Γερμανία ισοδυναμούν με 42 άρματα μάχης, συν τα επιπλέον 31 άρματα μάχης M1 Abrams, των οποίων η άφιξη θα γίνει μεταξύ των επόμενων εβδομάδων και των επόμενων αρκετών μηνών,  ισοδυναμεί με 73 προηγμένα ΝΑΤΟϊκά άρματα μάχης στην διάθεση της Ουκρανίας.

Το ΝΑΤΟ επιμένει ότι στην Ουκρανία θα δοθούν έως και 321 άρματα μάχης, αν και το πότε θα συμβεί αυτό ή αν αυτά τα άρματα μάχης θα είναι τα προηγμένου τύπου ή σκουπίδια της σοβιετικής εποχής δεν είναι γνωστό.

Χωρίς επαρκή αεροπορική κάλυψη, έλλειψη μεγάλου αριθμού σύγχρονων αρμάτων μάχης ενάντια σε ολόκληρη τη ρωσική τεθωρακισμένη δύναμη και τον στρατό των 350.000 ανδρών του ακούγεται σαν την εκστρατεία του Δον Κιχώτη.

Πώς σταμάτησε όμως ο ουκρανικός στρατός τη Ρωσία το 2022;

Σίγουρα, οι Ουκρανοί τα κατάφεραν πολύ καλύτερα απέναντι στους Ρώσους από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.
Ωστόσο, δεν πρέπει να αυταπατόμαστε για το πώς. Ναι, οι Ουκρανοί είναι ήρωες αλλά  δεν είναι υπεράνθρωποι.

Ο λόγος που η Ουκρανία μπόρεσε να εκτρέψει τη ρωσική εισβολή πέρυσι ήταν οι απλοί αριθμοί και η γεωγραφία, αφού οι Ρώσοι εισέβαλαν στη χώρα τους με μια ασήμαντη δύναμη 160.000 στρατιωτών που δεν είχαν τα μέσα ή την ηγεσία να καταλάβουν το Κίεβο με τον τρόπο που πίστευε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όλα αυτά έχουν αλλάξει. Οι Ρώσοι συγκεντρώνονται απέναντι από τους Ουκρανούς με τέτοιο τρόπο και αριθμούς, που η επικείμενη επίθεσή τους θα είναι καταιγιστική και φρικτή, αλλά τελικά θα διασπάσει την κουρασμένη ουκρανική αντίσταση.

Ο εφοδιασμός οπλικών συστημάτων, η γεωγραφία και η αριθμητική εξακολουθούν να μετρούν στον πόλεμο.

Δυστυχώς για το Κίεβο, αυτοί οι διαχρονικοί παράγοντες λειτουργούν τώρα εναντίον του.
Ο πόλεμος είναι μια εγγενώς πολιτική πράξη.

Οι στρατηγικοί στόχοι θα έπρεπε να ήταν η διατήρηση του ουκρανικού πυρήνα στο δυτικό τμήμα της χώρας και ο ταχύτερος δυνατός τερματισμός της εισβολής, με ένα τέλος που δεν θα μπορούσε να έρθει μόνο με τη δύναμη των όπλων.

Λόγω της αδυναμίας του Κιέβου να το δει αυτό, σε συνδυασμό με τις φανταστικές (σχεδόν παιδικές) αντιλήψεις των υποστηρικτών του στο ΝΑΤΟ, η Ουκρανία πρόκειται να συντριβεί τους επόμενους έξι μήνες από την επίθεση μιας πλήρως κινητοποιημένης Ρωσίας.

Το ΝΑΤΟ θα έχει εξαντλήσει τα δικά του αποθέματα όπλων και το ταμείο του και θα έχει φέρει τον κόσμο στα πρόθυρα μιας άλλης παγκόσμιας σύγκρουσης μεγάλης δύναμης, όλα για το τίποτα” , καταλήγει ο ίδιος.

Το άσχημο όμως σε όλα αυτά θα ήταν ένα παγκόσμιος πόλεμος στο έδαφος της Ευρώπης που για τρίτη φορά μέσα σε 120 χρόνια έχει δει δύο παγκόσμιους πολέμους

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ