Μια αποθαρρυντική έκθεση από την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου, η οποία ενημερώθηκε τον Αύγουστο του 2022, επισημαίνει ανησυχίες για τη δυνατότητα επιβίωσης των πλοίων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού σε πιθανές καταστάσεις μάχης εναντίον αντιπάλων, (όπως η Κίνα), που είναι οπλισμένα με μεγάλο αριθμό UAV και αντιπλοϊκούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων μοντέλων.
Να υπενθυμίσουμε ότι, η Κίνα δεν κρύβει το γεγονός ότι αυτά τα όπλα προορίζονται να απωθήσουν αμερικανικά πλοία. Μια από τις τοποθεσίες δοκιμών όπλων της που βρίσκεται κρυμμένη στην έρημο Τακλαμακάν, έχει πλήρους μεγέθους μακέτες αμερικανικών αεροπλανοφόρων που χρησιμοποιεί για εξάσκηση στόχων.
Η Ρωσία διαθέτει επίσης υπερηχητικά όπλα, η Κίνα ανησυχεί περισσότερο για το Ναυτικό. Η χώρα έχει κλιμακώσει επιθετικά το μέγεθος του ναυτικού της στόλου την περασμένη δεκαετία και έχει αναπτύξει πολλά όπλα, κατά πλοίων συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικών πυραύλων υψηλής ευελιξίας ικανούς να φτάσουν τα 10 Mach.
Πόλεμος Στην Ουκρανία
Τα μαθήματα που προκύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία για τις δυτικές χώρες και τα ναυτικά τους, και για τα θαλάσσια θέματα ευρύτερα, κυμαίνονται από το στρατηγικό έως το τακτικό επίπεδο, είπαν οι αρχηγοί των ναυτικών της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ στην πρόσφατη εναρκτήρια Ναυτική Διάσκεψη του Παρισιού.
«Ένα πράγμα που πρέπει όλοι να επισημάνουμε είναι η σημασία της θέλησης για μάχη», είπε ο ναύαρχος Μάικλ Γκίλντεϊ, Επικεφαλής Ναυτικών Επιχειρήσεων (CNO) του Ναυτικού των ΗΠΑ (USN), σε συνέντευξη Τύπου με τους τρεις αρχηγούς μετά τη διάσκεψη, η οποία έλαβε χώρα θέση στο IFRI(το γαλλικό ινστιτούτο διεθνών σχέσεων) στο Παρίσι. Ο ναύαρχος Γκίλντεϊ, υπογράμμισε το βάθος της επιθυμίας των Ουκρανών να «παλέψουν για την ελευθερία τους… σε κάθε άτομο στην κοινωνία τους».
Ο ναύαρχος Pierre Vandier, Αρχηγός Επιτελείου του Γαλλικού Ναυτικού, σημείωσε ότι ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται να βασίζεται σε μια χερσαία εκστρατεία, έχει μια σημαντική θαλάσσια διάσταση. Μεταξύ μιας σειράς θαλάσσιων προκλήσεων στρατηγικού επιπέδου στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ο ναύαρχος Vandier επεσήμανε τη σημασία του να παραμείνει ανοιχτό το λιμάνι της Οδησσού, στη νοτιοδυτική Ουκρανία. «Ήταν πολύ σημαντικό να έχουμε αυτό το λιμάνι» , είπε.
Ο Λόρδος της Πρώτης Θάλασσας του Βασιλικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου και Αρχηγός του Ναυτικού Επιτελείου Ναύαρχος Sir Ben Key, επανέλαβε αυτό το σημείο, συμπεριλαμβανομένης της ευρύτερης διεθνούς διάστασής του:
«Η απώλεια της Οδησσού, θα είχε στραγγαλίσει την ουκρανική οικονομία λόγω της αδυναμίας εξαγωγής σιτηρών. Αυτό θα είχε δημιουργήσει τότε τεράστιες ελλείψεις τροφίμων σε χώρες πολλές χιλιάδες μίλια μακριά από την Ουκρανία. Ακόμη και σε κάτι που περιορίζεται σε μια μικρή περιοχή, οι θαλάσσιες συνέπειες της μη ύπαρξης ασφαλών θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας είναι σημαντικές και θα επηρεάσουν τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε.
«Αν και φαίνεται να είναι ένας πόλεμος για την κατοχή γης, ο καθορισμός του αποτελέσματος έχει μια πολύ ισχυρή θαλάσσια διάσταση», πρόσθεσε ο Adm Key.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο, ο ναύαρχος Vandier απαρίθμησε το φάσμα των ναυτικών δραστηριοτήτων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτά περιλαμβάνουν:
- θαλάσσια περιπολία,
- επιχειρήσεις αμφίβιων δυνάμεων,
- αποκλεισμοί (σε θάλασσα και λιμάνι),
- τη χρήση μη επανδρωμένων σκαφών (τόσο αέρος όσο και επιφανείας) για επίθεση σε πλοία
Να υπενθυμίσουμε ότι, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι, έχει ανακοινώσει την έναρξη μιας πλατφόρμας για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τη δημιουργία ενός Ουκρανικού στόλου θαλάσσιων μη επανδρωμένων σκαφών.
Επιπλέον, τεχνολογίες όπως οι πύραυλοι κρουζ έχουν χρησιμοποιηθεί σε χτυπήματα τόσο από θάλασσα σε ακτή όσο και από ακτή σε θάλασσα. Πολλά πολεμικά πλοία έχουν επίσης χαθεί. Αυτό δεν είναι τίποτα καινούργιο, αλλά το εύρος των όσων έχουν γίνει, δείχνει τη διάσταση της θαλάσσιας πτυχής αυτού του πολέμου.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο ναύαρχος Gilday συζήτησε πώς οι Ουκρανοί μαθαίνουν οι ίδιοι και πώς το μαχητικό τους πνεύμα φτάνει ακόμη και στο τακτικό επίπεδο. «Οι Ουκρανοί μαθαίνουν τον πόλεμο ενώ πολεμούν, και το κάνουν με έναν τρόπο τόσο ευκίνητο και τόσο ευέλικτο», δήλωσε ο CNO και συνέχισε:
«Αξιοποιούν την τεχνολογία σε τακτικό επίπεδο. Αυτό πηγαίνει στον στρατιώτη στο πεδίο της μάχης. Για όλα τα ναυτικά μας και τους ναυτικούς μας, αυτό είναι το πνεύμα που θέλουμε», συνέχισε ο ναύαρχος Gilday. «Αυτό φέρνει ένα ασύμμετρο πλεονέκτημα στα ναυτικά μας σε έναν αγώνα».