Ένοπλες Συρράξεις

Nέο “Θερμό μέτωπο” στην υφαλοκρηπίδα του Αρκτικού Ωκεανού: Ο Πούτιν κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να συζητήσει τα σύνορα της

Ως γνωστόν στην Αρκτική, συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές. Το λιώσιμο των πάγων σε μεγάλες εκτάσεις της,   έχουν γίνει το τελευταίο μέτωπο στον αυξανόμενο Ψυχρό Πόλεμο, μεταξύ Ρωσίας και Κίνας από τη μία πλευρά και των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους από την άλλη. 

Η Κίνα, έχει επίσης τα  μάτια της στραμμένα  στους ορυκτούς πόρους της Γροιλανδίας. Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι η Γροιλανδία, έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση  ανεκμετάλλευτων σπάνιων ορυκτών στον κόσμο. Η αλυσίδα εφοδιασμού σπάνιου ορυκτού πλούτου, προκαλεί ύψιστη ανησυχία στον στρατό των ΗΠΑ. Αξιοσημείωτο είναι, ότι  το Γραφείο Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, δημοσίευσε  μια Λευκή Βίβλο με τίτλο «Η Αρκτική Πολιτική της Κίνας» τον Ιανουάριο του 2018.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρόκειται να αλλάξουν τις προτεραιότητες της πολιτικής τους στην περιοχή της Αρκτικής. Έτσι, οι αμερικανικές αρχές αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη θέση του πρεσβευτή για την Αρκτική και κατήγγειλαν ότι «οι δυτικές χώρες δεν έχουν αμυντική στρατηγική για ενέργειες στην Αρκτική», ζητώντας τη δημιουργία της.

 Η Ουάσιγκτον εναποθέτει μεγάλες ελπίδες στη Φινλανδία και τη Σουηδία, οι οποίες θα πρέπει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Πρόσφατα, το Αρκτικό Συμβούλιο, του οποίου αυτή τη στιγμή προεδρεύει η Ρωσία, πραγματοποιεί συνεδριάσεις χωρίς εκπροσώπους της Μόσχας, δημιουργώντας τη μορφή 7+1. 

Σύνορα της υφαλοκρηπίδας στην Αρκτική

Ο Πούτιν κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας, να συζητήσει τα σύνορα της υφαλοκρηπίδας στην Αρκτική. «Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν , σε επιχειρησιακή συνάντηση με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρότεινε να συζητηθούν τα ζητήματα των εξωτερικών συνόρων της υφαλοκρηπίδας στον Αρκτικό Ωκεανό», αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός Mikhail Mishustin, η Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Valentina Matviyenko, ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Nikolai Patrushev, ο Υπουργός Φυσικών Πόρων και Οικολογίας Alexander Kozlov και άλλοι.

«Σήμερα, συνάδελφοι, έχουμε πολλά σημαντικά ζητήματα που αφορούν τόσο την εγχώρια ατζέντα όσο και το θέμα των εξωτερικών συνόρων της υφαλοκρηπίδας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον Αρκτικό Ωκεανό», είπε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνάντησης.

Να αναφέρουμε ότι,  η Ουάσιγκτον ενημέρωσε τη στρατηγική της για την Αρκτική, η οποία περιλαμβάνει την ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στον Ανώτατο Βορρά.

Ειδικότερα, σημειώνει ότι μετά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ -και τώρα είναι αμφίβολο αν θα  ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία ένταξής τους στη συμμαχία (λόγω Τουρκίας)- θα υπάρξει θεμελιώδης αλλαγή στη σκέψη της συμμαχίας, στην περιοχή της Αρκτικής.

Η Ρωσία πρέπει να δημιουργήσει το δικό της σχήμα

Ο Pavel Gudev, κορυφαίος ερευνητής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, αναφέρει ότι  πλέον υπάρχει μια τάση στη Δύση «να μην είμαστε φίλοι και να μην συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία» και συνεχίζει:

«Η Ρωσία είναι ο ηγέτης στην Αρκτική, η δεύτερη χώρα είναι ο Καναδάς, αλλά υπάρχει μικρότερη έκταση και μήκος. Μόλις τελειώσει η ουκρανική σύγκρουση, όλα θα αλλάξουν. Η επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων είναι δύσκολη: όλα όσα προσφέρει τώρα η Μόσχα απορρίπτονται».

Σύμφωνα με τον Gudev, δεδομένου ότι οι δυτικές χώρες θέλουν τη μορφή 7 + 1 - για να αποκλείσουν τη Ρωσία από το Αρκτικό Συμβούλιο, η Μόσχα μπορεί να σκεφτεί άλλα πράγματα.

 Υπάρχουν πολλοί παρατηρητές στο Αρκτικό Συμβούλιο, για παράδειγμα, όπως η Κίνα και η Ινδία, που θέλουν να αποκτήσουν περισσότερες προτιμήσεις και να επενδύσουν. Αυτές που, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, συνήθως ονομάζονται φιλικές χώρες. Θα ήταν καλή ιδέα να δημιουργηθεί ένα σχήμα παρόμοιο με το Αρκτικό Συμβούλιο, αλλά χωρίς τη συμμετοχή των αρκτικών χωρών, που δεν είναι φιλικές προς εμάς. 

Στενή συνεργασία για την ανάπτυξη πόρων φυσικού αερίου

Ας μην ξεχνάμε ότι η Κίνα και η Ρωσία, συνεργάστηκαν στενά για την ανάπτυξη πόρων φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Σιβηρία. Οι κινεζικές κρατικές εταιρείες, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο  έργο Arctic LNG 2 της Ρωσίας  , το οποίο θα ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό την   Κίνα και σε άλλα σημεία στην Ανατολική Ασία. Το 80 τοις εκατό του φυσικού αερίου της Ρωσίας και 17 τοις εκατό των αποθεμάτων πετρελαίου της, βρίσκονται στην Αρκτική.

Η αντιμετώπιση των κινεζικών και ρωσικών συσσωρεύσεων στην Αρκτική, απαιτεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την προστασία των συμφερόντων των ΗΠΑ, εντός και γύρω από την Αλάσκα και την Καναδική Αρκτική από καταπάτηση. Ο κυβερνήτης της Αλάσκας Mike Dunleavy, προειδοποίησε  για την ανησυχία του με αυτές τις δραστηριότητες.

«Η ανάγκη προστασίας της Αρκτικής από την ξένη εκμετάλλευση, και η επιθετικότητα, δεν αποτελεί απλώς μελλοντική ανησυχία. Πριν από αρκετούς μήνες, τα ρωσικά πολεμικά πλοία, διέταξαν τα αλιευτικά πληρώματα της Αλάσκας να απομακρυνθούν από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Αμερικής στο Bering Sea », αναφέρει.

Τόσο το Πολεμικό Ναυτικό όσο και ο Στρατός, έχουν αναπτύξει στρατηγικές με στόχο τη διατήρηση της Κίνας και της Ρωσίας στην περιοχή. Μέχρι στιγμής, και οι δύο κλάδοι έχουν επί του παρόντος μόνο ασαφείς, και ακαθόριστες στρατηγικές, για την αποτροπή κάθε άλλης Δύναμης.

Στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι, η τελική στρατηγική, πρέπει να λειτουργήσει για να διατηρήσει ανοικτές τις ναυτιλιακές οδούς και να υπερασπιστεί, τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ και άλλων εθνών του ΝΑΤΟ και να αρνηθεί την πρόσβαση της Ρωσίας και της Κίνας στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους (ΑΟΖ) στην Αρκτική.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ