Πριν από μέρες το Facebook, που τώρα είναι Meta, ανακοίνωσε ότι καλωσορίζει το Σύνταγμα Αζόφ της Ουκρανίας στην πλατφόρμα του. Το Αζόφ μέχρι πρόσφατα, και καθ' όλη τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ήταν στη λίστα του Meta με τις «επικίνδυνες οργανώσεις».
Ήταν σε αυτόν τον απαγορευμένο κατάλογο επειδή τα μέλη της πολιτοφυλακής εμφανίζουν τακτικά ναζιστικά σύμβολα και σήματα στις στολές τους και ως μέρος του περιεχομένου των μέσων ενημέρωσης τους. Αλλά τώρα, το περιεχόμενο υπέρ του Αζόφ μπορεί να αναρτηθεί ελεύθερα και η ομάδα μπορεί να δημιουργήσει τους δικούς της επίσημους λογαριασμούς στο Facebook και στο Instagram για πρώτη φορά.
Η Washington Post ανέφερε πρόσφατα ότι η αλλαγή «θα επιτρέψει στα μέλη του Συντάγματος Αζόφ να δημιουργούν λογαριασμούς στο Facebook και το Instagram και να δημοσιεύουν περιεχόμενο χωρίς φόβο ότι θα αφαιρεθεί, εκτός και αν παραβαίνει τους κανόνες περιεχομένου της εταιρείας». Επιπλέον, «Η κίνηση θα επιτρέψει επίσης σε άλλους χρήστες να επαινούν και να υποστηρίζουν ρητά το έργο της ομάδας».
Η εταιρεία με επικεφαλής τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ (Mark Zuckerberg) εξακολουθεί να επιδιώκει να τονίσει ότι «Ρητορική μίσους, σύμβολα μίσους, εκκλήσεις για βία και οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο που παραβιάζει τα κοινοτικά μας πρότυπα εξακολουθούν να απαγορεύονται και θα αφαιρέσουμε αυτό το περιεχόμενο εάν το βρούμε».
Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι άσκησαν ιδιαίτερα από το καλοκαίρι πιέσεις για το Εποπτικό Συμβούλιο του Facebook/Meta να χαλαρώσει τους περιορισμούς του στο Αζόφ, λέγοντας ότι ήταν «άδικο» και ότι εμποδίζει τους ουκρανικούς οργανισμούς μέσων ενημέρωσης να μοιράζονται ακριβείς πληροφορίες για τον πόλεμο σε πραγματικό χρόνο.
Η αλλαγή προσέγγισης του Facebook ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν άρχισε να επιτρέπει ορισμένες αναρτήσεις υπέρ του Αζόφ σε περιπτώσεις που πολεμούσαν τη ρωσική εισβολή, όπως ανέφερε το The Intercept τον Φεβ. 2022:
«Σύμφωνα με υλικό εσωτερικής πολιτικής που εξετάστηκε από το The Intercept, το Facebook θα «επιτρέψει τον έπαινο του τάγματος Αζόφ όταν επαινεί ρητά και αποκλειστικά τον ρόλο τους στην υπεράσπιση της Ουκρανίας ή τον ρόλο τους ως μέρος της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας». Εσωτερικά δημοσιευμένα παραδείγματα ομιλίας που το Facebook θεωρεί πλέον αποδεκτά περιλαμβάνουν: «Οι εθελοντές του κινήματος του Αζόφ είναι πραγματικοί ήρωες, είναι μια πολύ αναγκαία υποστήριξη για την εθνική φρουρά μας». «Δεχόμαστε επίθεση. Το Αζόφ υπερασπίζεται με θάρρος την πόλη μας τις τελευταίες 6 ώρες» και «νομίζω ότι το Αζόφ παίζει πατριωτικό ρόλο κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης».
Τα υλικά ορίζουν ότι το Αζόφ εξακολουθεί να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πλατφόρμες του Facebook για σκοπούς στρατολόγησης ή για τη δημοσίευση των δικών του δηλώσεων και ότι οι στολές και τα πανό του συντάγματος θα παραμείνουν ως απαγορευμένες εικόνες συμβόλων μίσους, ακόμη και όταν οι στρατιώτες του Αζόφ μπορεί να πολεμούν φορώντας και εμφανίζοντας τα. Σε μια σιωπηρή αναγνώριση της ιδεολογίας της ομάδας, το σημείωμα παρέχει δύο παραδείγματα αναρτήσεων που δεν θα επιτρέπονταν βάσει της νέας πολιτικής: «Ο Γκέμπελς, ο Φύρερ και το Αζόφ, όλα είναι σπουδαία μοντέλα για εθνικές θυσίες και ηρωισμό» και «Μπράβο Αζόφ για την προστασίας της Ουκρανίας και της λευκής εθνικιστικής κληρονομιάς της».
Η επίσημη απαγόρευση του Facebook στο Αζόφ ξεκινά από το 2019, όταν ο αμερικανικός γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης το αναγνώρισε ως ομάδα μίσους.
Ένα παράδειγμα του τύπου εικόνων που γεμίζει από καιρό τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης του Αζόφ γενικά...
Τώρα που το Αζόφ είναι εντελώς ελεύθερο να δημιουργεί λογαριασμούς και να δημοσιεύει στο Facebook, αναρωτιέται κανείς τι άλλαξε; Εξάλλου, εξακολουθούν να υπάρχουν άπειρα παραδείγματα μελών του Αζόφ που παρουσιάζουν νεοναζιστικές εικόνες, καθώς και συνεχείς δημόσιες εκδηλώσεις υποστήριξης προς τον ιστορικό συνεργάτη των Ναζί Στέπαν Μπαντέρα.