Ο πόλεμος συνεχίζεται στην Ουκρανία με αμείωτη ένταση με τις σφοδρότερες αλλά και μεγαλύτερης σημασίας μάχες να διεξάγονται κυρίως στα ανατολικά της χώρας στο Αρτεμόβσκ και εσχάτως στα περίχωρα της Ζαπορίγιε.
Και στις δύο περιπτώσεις οι Ρωσικές Δυνάμεις είναι εκείνες που προωθούνται διασπώντας τις Ουκραμικές γραμμές αμύνης.
Τα παραπάνω συμβαίνουν, την ώρα που πληθαίνουν οι στρατιωτικές ενδείξεις για επικείμενη μεγάλης κλίμακας επίθεση του Πούτιν.
Το ερώτημα που πλανάται είναι αν θα αντέξει η Ουκρανία σε μια μεγάλη Ρωσική επίθεση.
Σε αυτό επιχειρεί να δώσει απάντηση σχετικό άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
"Ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι φέρεται να συμβουλεύουν την ουκρανική κυβέρνηση να σταματήσει την έναρξη νέων μεγάλων επιθέσεων κατά των ρωσικών δυνάμεων εισβολής.
Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε σε ομάδα δημοσιογράφων την Παρασκευή, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι ο στρατός και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι όλα τα αμερικανικά όπλα θα πρέπει να ενταχθούν στις ουκρανικές δυνάμεις πριν αυτές επιχειρήσουν νέα επίθεση κατά των Ρώσων.
Κατά την ίδια συζήτηση, ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να επιμείνει στην απόφασή του να αποφύγει την αποστολή προηγμένων αρμάτων μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία.
Οι συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου επικεντρώθηκαν πρόσφατα στη διασφάλιση ότι τα ουκρανικά στρατεύματα είναι επαρκώς εκπαιδευμένα ώστε να χρησιμοποιούν πυραυλικά συστήματα και όπλα που παρέχονται από τη Δύση.
Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρονται να πιστεύουν ότι μια νέα επίθεση κατά της Ρωσίας θα αποδειχθεί πιο επιτυχημένη μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.
Η είδηση έρχεται καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται να στείλουν εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, ρουκέτες και βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία ως μέρος του τελευταίου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Συνολικά 59 οχήματα Bradley Fighting είναι καθ' οδόν προς την Ουκρανία, καθώς και 53 οχήματα ανθεκτικά στις νάρκες και 350 τροχοφόρα οχήματα πολλαπλών χρήσεων
Η Ουκρανία εκτρέπει την εστίαση μακριά από το Bakhmut
Μετά από συνάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Wendy Sherman και του αναπληρωτή εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου που συμβούλεψε τον Jon Finer στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα, το Κίεβο φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να επικεντρώσει εκ νέου τις προσπάθειες του μακριά από την πόλη Bakhmut .
Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στην Ουκρανία ότι η δαπάνη τεράστιων πόρων για την υπεράσπιση του Μπαχμούτ σημαίνει ότι λιγότεροι πόροι θα είναι διαθέσιμοι για την επόμενη επίθεση και ότι η απώλεια του Μπαχμούτ από τους Ρώσους είναι επικείμενη.
Ως εκ τούτου, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι προετοιμάζονται για μια νέα επίθεση στη νότια Ουκρανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση, αλλά οι αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να εργάζονται με Ουκρανούς αξιωματούχους για να τους ενθαρρύνουν να υιοθετήσουν το σχέδιο."
Πέραν όμως των ανωτέρω, υπάρχει και ένα άλλο θέμα που απασχολεί έγκριτους Διεθνείς αναλυτές, που έγκειται στο πως θα εξασφαλιστεί στρατιωτικά η Ουκρανία έναντι της Ρωσίας, μόλις ο τωρινός πόλεμος τερματιστεί.
Η μεταπολεμική Ουκρανία πρέπει να έχει πυρηνικά όπλα
Στο ερώτημα αυτό ο διακεκριμένος αναλυτής Μάϊκλ Ρούμπιν εισχυρίζεται πως η μεταπολεμική Ουκρανία θα πρέπει να είναι κράτος που να έχει πυρηνικά όπλα, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
"Η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το τελευταίο στρατιωτικό πακέτο 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία. Η Ουκρανία χρειάζεται τον εξοπλισμό που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέχουν απελπισμένα καθώς συνεχίζει να πολεμά τη ρωσική επιθετικότητα.
Αξιωματούχοι του Πενταγώνου υποστηρίζουν ωστόσο ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να έχει το M1 Abrams καθώς οι ανάγκες της σε καύσιμα θα ήταν πολύ μεγάλες.
Αν και αυτό είναι το δημόσιο σκεπτικό για την απόρριψη του αιτήματος του Κιέβου, ο πραγματικός λόγος φαίνεται περισσότερο να είναι η πεποίθηση του Λευκού Οίκου ότι μπορεί να περπατήσει σε τεντωμένο σκοινί μεταξύ της βοήθειας της Ουκρανίας και της διαβεβαίωσης προς το Κρεμλίνο ότι δεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αποτελέσει απειλή πέρα από τα σύνορά της.
Οι Ρώσοι ηγέτες έχουν επανειλημμένα απειλήσει να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα. Σίγουρα, ότι το κάνουν αντικατοπτρίζει τόσο αδυναμία όσο και απόγνωση.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, στόχος τους είναι να αναγκάσουν τους υποστηρικτές της Ουκρανίας να αυτοαποτρέπονται. Αυτό λειτούργησε ως ένδειξη τόσο της άρνησης της Γερμανίας να παράσχει Leopards όσο και της απόρριψης του Abrams από τον Μπάιντεν."
Συμπερασματικά θα λέγαμε ,πως άν η διεθνής κοινότητα καταστήσει την μεταπολεμική Ουκρανία χώρα που να έχει πυρηνικά όπλα, τότε ακόμη και ο πιο στυγνός δικτάτορας, μπορεί να το σκεφτεί δύο φορές να της επιτεθεί εκ νέου.