Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Κίνηση-ματ από ΗΠΑ βάζει ''φρένο'' στην επέκταση της Ρωσίας στην Αφρική- Βάση στο Μαρόκο και συνεργασία με Ισραήλ

Μια μικρή χώρα, χωρίς τυμπανοκρουσίες με την αγορά  νέων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένου του F-16 Block 72, μετατρέπεται σε  κόμβο συντήρησης F-16, C-130.

Σε μια προσπάθεια να γίνει κέντρο συντήρησης στρατιωτικών αεροσκαφών για τις γειτονικές αφρικανικές χώρες, το Μαρόκο υπέγραψε στρατηγική συνεργασία με τις βελγικές εταιρείες Sabca και Sabena Aerospace, μαζί με τον αμερικανικό κολοσσό Lockheed Martin, για τη συντήρηση και υποστήριξη των F-16 και C-130 αεροσκάφος Hercules.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μαροκινή Πολεμική Αεροπορία διαθέτει ήδη 23 μαχητικά αεροσκάφη F-16, τα οποία αναμένει να αναβαθμιστούν σε Block 72 εντός της εγκατάστασης. Αυτά συμπληρώνονται από έναν στόλο τοπικά αναβαθμισμένων μαχητικών F5, που χρησιμοποιούνται ειδικά για επιχειρήσεις υποστήριξης πυρός των χερσαίων δυνάμεων, καθώς και αεροσκάφη Mirage F-1 και ALPHA-JET που διατηρούνται εντός της στρατιωτικής βάσης Μεκνές. Το Μαρόκο διαθέτει επίσης, ένα στόλο 17 μεταφορών C-130H και έχει επιδιώξει να αυξήσει αυτόν τον στόλο μέσω του προγράμματος Excess Defense Articles.

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας, είχαμε αναφέρει ότι το Μαρόκο μας έβαλε “γυαλιά”: Μετατρέπεται σε κόμβο συντήρησης F-16 και C-130.

Σε μια νέα εξέλιξη αμερικανικό μέσο ενημέρωσης, ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στον Υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν να προετοιμάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη δημιουργία αμερικανικής στρατιωτικής βιομηχανικής βάσης στο Βασίλειο του Μαρόκου. Το σχέδιο προτάθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης υψηλού επιπέδου στα τέλη Δεκεμβρίου, όταν ο Μπάιντεν και ο Όστιν συζήτησαν τη νέα παγκόσμια στρατιωτική  στρατηγική της Αμερικής.

Ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Όστιν να πιέσει το Πεντάγωνο για να διευκολύνει τις υλικοτεχνικές και νομικές πτυχές των επενδύσεων της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας στο Μαρόκο. Οραματίζεται την ενίσχυση του πρωτοποριακού ρόλου του Ραμπάτ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ενσωμάτωσή του στη διεθνή στρατιωτική εξίσωση με την ανάπτυξη των στρατιωτικών τεχνικών δυνατοτήτων του.

Σύμφωνα με πηγές των μέσων ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, πριν από τη συνάντησή του με τον Όστιν, ο Μπάιντεν έλαβε μια λεπτομερή αναφορά από τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς σχετικά με την επέκταση της επιρροής της Ρωσίας στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της Ζιμπάμπουε, του Σουδάν, της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, της Αλγερίας και του Σαχέλ και της Σαχάρας.

Το Μαρόκο έχει πολλές ανησυχίες για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής Αλγερίας με προηγμένους στόλους της πολεμικής αεροπορίας, τους οποίους το Βασίλειο κατηγορεί ότι εξοπλίζει την ομάδα ανταρτών του Μετώπου Polisario στη Δυτική Σαχάρα. 

Η  έκθεση της CIA ανέφερε ότι η Ρωσία όχι μόνο υποστηρίζει σθεναρά το αλγερινό καθεστώς στρατιωτικά και πολιτικά, αλλά συζητά επίσης τη δημιουργία μιας μεγάλης υλικοτεχνικής βάσης που θα της έδινε σημαντική διέξοδο σε χώρες νότια της ερήμου Σαχάρα. «Αυτό θα απειλήσει τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της εκεί», αναφέρει η έκθεση.

Συνεργασία τους στον τομέα της αεράμυνας και του ηλεκτρονικού πολέμου

Στις 16 και 17 Ιανουαρίου 2023 στο Ραμπάτ πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης Αμυντικής Συνεργασίας Μαρόκου-Ισραήλ.

 Συμπρόεδροι ήταν ο Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων και Γενικός Επιθεωρητής των Ενόπλων Δυνάμεων του Μαρόκου και ο Dror Shalom, Διευθυντής του Γραφείου Πολιτικών και Στρατιωτικών Υποθέσεων στο Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ. Με αυτή η συνάντηση συζήτησαν διάφορους τομείς διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, ιδίως επιμελητείας και εκπαίδευσης καθώς και προμήθεια και εκσυγχρονισμό εξοπλισμού.

Ενώ οι δύο αξιωματούχοι χαιρέτησαν το επίπεδο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, συμφώνησαν να ενισχύσουν περαιτέρω αυτή τη συνεργασία και να την επεκτείνουν σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών, της αεράμυνας και του ηλεκτρονικού πολέμου. Ο διοικητής της νότιας περιοχής περιέγραψε τη στρατιωτική συνεργασία Μαρόκου-Ισραήλ ως «που φέρει κοινά συμφέροντα και βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και υποστήριξης».

Το Μαρόκο αναπτύσσει το ισραηλινό σύστημα Barak MX

Το Μαρόκο παρέλαβε και έθεσε σε λειτουργία τα πρώτα αντιπυραυλικά συστήματα Barak MX ικανά να καταρρίψουν οποιοδήποτε αεροσκάφος ή πύραυλο σε εμβέλεια 150 χιλιομέτρων. Το σύστημα κατασκευάζεται από την ισραηλινή εταιρεία IAI (Israel Aerospace Industries). 

Το Μαρόκο έχει επενδύσει έως και 500 εκατομμύρια δολάρια, επί του παρόντος, σε αυτό το νέο αντιπυραυλικό σύστημα ικανό να καταρρίψει οποιοδήποτε εχθρικό αεροσκάφος ή πύραυλο σε αποστάσεις έως και 150 χιλιομέτρων.

Είναι ένα εξαιρετικά κινητό σύστημα που επιτρέπει στον χειριστή να υπερασπιστεί μια συγκεκριμένη περιοχή από απειλές από τον αέρα. Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί σε πλοία, όπως έκανε το Ινδικό Ναυτικό με το Barak MX. Συνοδεύεται επίσης από ραντάρ ικανά να ανιχνεύουν στόχους σε αποστάσεις έως και 470 χιλιομέτρων.

 Αν και τα συστήματα παραλήφθηκαν πρόσφατα, η αγορά πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Στρατηγικής Αμυντικής Συνεργασίας που υπογράφηκε το 2021 μεταξύ Τελ Αβίβ και Ραμπάτ.

Μια ιστορική συμφωνία και για τα δύο μέρη που επιτρέπει στο Μαρόκο πρόσβαση σε όπλα υψηλής τεχνολογίας ισραηλινής κατασκευής.  Χάρη σε αυτή τη στρατηγική συμφωνία, το Μαρόκο απέκτησε πρόσβαση σε τεχνολογία όπως τα drones «Heron» και «Hermes 900» ή τα  «Harrop».

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ