Μια νέα τουρκική χερσαία επίθεση στη Συρία είναι «πιθανή ανά πάσα στιγμή», δήλωσε το Σάββατο κορυφαίος βοηθός του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , παρά την προσέγγιση μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας με τη μεσολάβηση της Μόσχας.
Το Κρεμλίνο προσπαθεί να τερματίσει την εχθρότητα για περισσότερο από μια δεκαετία μεταξύ των γειτόνων, που ξεκίνησε όταν οι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία προσπάθησαν να ανατρέψουν τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, στην αρχή του συριακού εμφυλίου πολέμου .
Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν , δήλωσε ότι η ρωσική πίεση για ειρήνη δεν σημαίνει ότι η Τουρκία εγκαταλείπει την επιλογή να ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία, που η Άγκυρα προειδοποιεί ότι μπορεί να συμβεί εδώ και μήνες.
Η Τουρκία έχει στρατιωτικές βάσεις στη βόρεια Συρία και υποστηρίζει επίσης, ορισμένες τοπικές πολιτοφυλακές που μάχονται κατά της κυβέρνησης Άσαντ.
Ο Ερντογάν, ο οποίος αποκάλεσε τον Άσαντ «τρομοκράτη» το 2017, σε μια στροφή της πολιτικής του πρότεινε την ιδέα να συναντήσει τον Σύρο ηγέτη, ενόψει των γενικών εκλογών στην Τουρκία, που αναμένονται τον Μάιο.
Ο Καλίν είπε ότι, οι δύο πλευρές θα πραγματοποιήσουν μια «σειρά συναντήσεων» στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια πιθανή προεδρική σύνοδο κορυφής. Είπε ότι μια προτεινόμενη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Μόσχα, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στα μέσα Φεβρουαρίου.
Επιθετικές κατασκοπευτικές δραστηριότητες
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με μυστική ανακοίνωση που έλαβε το Nordic Monitor, δεν έχουν σταματήσει οι επιθετικές, παράνομες κατασκοπευτικές δραστηριότητες Τούρκων πρακτόρων στο γερμανικό έδαφος που στοχεύουν επικριτές και αντιπάλους της κυβέρνησης του Ερντογάν.
Το ανακοινωθέν αποκαλύπτει πώς Τούρκοι κατάσκοποι, λειτουργούν στη Γερμανία υπό διπλωματική κάλυψη και διεξάγουν παράνομες επιχειρήσεις σε ξένο έδαφος, για τη συλλογή πληροφοριών και τη διαβίβασή τους στο υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα.
Η υπηρεσία πληροφοριών ανέφερε συγκεκριμένα τον Mustafa Yeşil, κορυφαίο επικριτή της κυβέρνησης Ερντογάν, ως στόχο της κατασκοπευτικής δραστηριότητας. Ο Yeşil, με διπλή υπηκοότητα Βρετανίας και Τουρκίας, ήταν πρόεδρος του Ιδρύματος Δημοσιογράφων και Συγγραφέων (GYV) έως ότου η κυβέρνηση Ερντογάν, τον κατηγόρησε το 2016 και κατέσχεσε τα περιουσιακά του στοιχεία. Έπρεπε να φύγει από την Τουρκία για να αποφύγει τη φυλάκιση με κατασκευασμένες κατηγορίες, μετά από μια άνευ προηγουμένου καταστολή των ελεύθερων, ανεξάρτητων και επικριτικών μέσων ενημέρωσης στη χώρα.
Ο Yeşil έπρεπε να ταξιδέψει στη Γερμανία και αργότερα να πετάξει στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες. Το γεγονός ότι, η τουρκική κυβέρνηση κατάφερε να λάβει το ιδιωτικό δρομολόγιο ενός σημαντικού επικριτή υποδηλώνει ότι, η υπηρεσία πληροφοριών της διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο κατασκόπων και πληροφοριοδοτών στις κοινότητες της διασποράς, ειδικά στην Ευρώπη.
Όπως και ο Yeşil, πολλοί Τούρκοι στο εξωτερικό από διάφορες ομάδες της αντιπολίτευσης, έχουν γίνει στόχος παρακολούθησης, παρενόχλησης και απειλών δολοφονίας από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών. Μερικοί απήχθησαν από την τουρκική υπηρεσία κατασκοπείας MIT από ξένες χώρες, κατά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των νόμων των χωρών υποδοχής.
Τα τελευταία χρόνια οι γερμανικές αρχές, έχουν λάβει ορισμένα μέτρα για να καταστείλουν τις παράνομες κατασκοπευτικές δραστηριότητες της Τουρκίας, αλλά η κυβέρνηση Ερντογάν προφανώς παραμένει απτόητη.
Το 2015 ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας της Γερμανίας, κατηγόρησε τον Muhammet Taha Gergerlioğlu, στενό σύμβουλο του Ερντογάν και πράκτορα της MIT, για κατασκοπεία επειδή αυτός και δύο από τους συνεργάτες του συνέλεξαν πληροφορίες για άτομα τουρκικής καταγωγής που ζούσαν στη Γερμανία και ασκούσαν κριτική στην τουρκική κυβέρνηση. Ο Gergerlioğlu, αργότερα αφέθηκε ελεύθερος στο πλαίσιο μιας πολιτικής διαπραγμάτευσης μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας.
Το 2017 μια ερευνητική έκθεση της γερμανικής αστυνομίας, συνέδεε την Άγκυρα με μια συμμορία στη Γερμανία που κατηγορείται ότι καταδιώκει αντιπάλους της τουρκικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την έρευνα, ο πρώην βουλευτής και επί χρόνια φίλος του Ερντογάν, Metin Külünk, παρείχε χρήματα στη συμμορία, Osmanen Germania, για να αγοράσει όπλα, να οργανώσει διαδηλώσεις και να στοχεύσει επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν, ανέφεραν γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Οι έρευνες της αστυνομίας έδειξαν επίσης ότι, η Osmanen Germania είχε επαφή με την Ένωση Διεθνών Δημοκρατών (UID, πρώην UETD) με έδρα την Κολωνία, μια οργάνωση που λειτουργεί ως ομάδα ξένων συμφερόντων για λογαριασμό της κυβέρνησης Ερντογάν στο εξωτερικό.