Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Στρατηγός Βαλερί Γερασίμοφ : Με εντολή του το Ρωσικό Τ-90 θα αντιμετωπίσει τα άρματα μάχης Leopard-2 και Challenger-2 (MBT)

Οι πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας θα συνεχιστούν, αλλά μπορεί σύντομα να γίνουν λιγότερο συχνές και τα drones να χρειαστεί να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο των επιθέσεων. Αλλά για να επιτύχει τους στρατηγικούς βομβαρδιστικούς στόχους της – να καταστρέψει το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας – η Ρωσία πρέπει να είναι σε θέση να χτυπήσει την Ουκρανία όσο περισσότερο μπορεί, όσο πιο συχνά μπορεί.

Με την προοπτική να αντιμετωπίσει δυτικά άρματα μάχης στην Ουκρανία, καθώς η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο φέρονται να οριστικοποιούν την αποστολή των Κύριων Αρμάτων μάχης Leopard-2 και Challenger-2 (MBT), η Ρωσία όρισε τον κορυφαίο της τανκ να διευθύνει τις επιχειρήσεις.

Εξ’ άλλου, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Γερασίμοφ, είναι αξιωματικός του τεθωρακισμένου σώματος. Η μεταφορά του γίνεται στο πλαίσιο της εισαγωγής του ρωσικού T-90M και της εισαγωγής της εκσυγχρονισμένης έκδοσης «M» του επιθετικού ελικοπτέρου Ka-52 «Alligator». Η Μόσχα, φαίνεται να προετοιμάζει έναν κλασικό πόλεμο τανκς στην Ουκρανία.

Η Βούληση της Ευρώπης να εξοπλίσει την Ουκρανία

Πολωνοί, Γερμανοί και Βρετανοί ηγέτες ανακοίνωσαν συμβολικά την έγκριση για την αποστολή των αρμάτων μάχης. Ωστόσο, δεν το έχουν προχωρήσει λόγω τεσσάρων παραγόντων : η μόνιμη επιδείνωση των ήδη τεταμένων δεσμών με τη Ρωσία, η αναμονή μιας ευρωπαϊκής χώρας να κάνει την πρώτη κίνηση, η αναμονή ενός νεύματος από την Ουάσιγκτον και η εξάντληση των αποθεμάτων πυρομαχικών.

Μετά τη διευκρίνιση του Πολωνού πρωθυπουργού Moraweicki ότι, η Πολωνία, δεν θα παρέδιδε τανκς στην Ουκρανία «χωρίς έναν ευρύτερο συνασπισμό», ασκήθηκε πίεση στη Γερμανία να άρει το βέτο της σε χώρες που θέλουν να μεταφέρουν όπλα γερμανικής προέλευσης.

Ενώ αυτές οι χώρες μπορούν να μεταφέρουν μόνο από 10 έως 15 άρματα μάχης, πολύ λιγότερα από τα 300 που ζητά ο αρχηγός του στρατού της Ουκρανίας, στρατηγός Βαλερί Ζαλούσι, (είπε ότι θα χρειαστούν), ελπίζεται να επιτύχουν κάποια σαρωτικά τακτικά κέρδη στο πεδίο της μάχης. Αυτό επιτρέπει σε οποιαδήποτε διευθέτηση υπό διαπραγμάτευση, να είναι περισσότερο με τους όρους της Ουκρανίας παρά με τους όρους της Ρωσίας.

Ο διορισμός του Γερασίμοφ έρχεται σε αυτό το πλαίσιο, όπου τα ρωσικά T-90 και T-72B3, θα μπορούσαν να «ανταλλάξουν πυρ» με Leopards και Challengers στα ανατολικά.

Αναλαμβάνει επιχειρησιακή διοίκηση μετά από μια δεκαετία επικεφαλής του ρωσικού στρατού ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και ένας από τους ανώτερους αξιωματικούς του τεθωρακισμένου σώματος, έχοντας υπηρετήσει από την εποχή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ο Γερασίμοφ, ανέβηκε στις τάξεις των δυνάμεων των τανκς της Ρωσίας και αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Ακαδημία του Γενικού Επιτελείου το 1997.

Ποιος θα στείλει πρώτος τα τανκς του

Αλλά η πολιτική γύρω από τη μεταφορά Leopard-2 και Challenger-2, είναι πιο ενδιαφέρουσα. Την περασμένη εβδομάδα, ο Guardian ανέφερε ότι η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής περίπου 10 Challenger-2 στην Ουκρανία, κάτι που επιβεβαίωσε αργότερα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολούθησε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, που υποστήριξε δημόσια την έγκριση αιτημάτων από άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, για αποστολή του Leopard 2.

Αυτό δείχνει μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στη Γερμανία, η οποία έχει προμηθεύσει σχεδόν 2.000 Leopard-2 σε 13 ευρωπαϊκές χώρες.

Εκτός από την Πολωνία, αυτές περιλαμβάνουν την Ισπανία, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Η Γερμανία έστειλε στην Ουκρανία απροσδιόριστο αριθμό οχημάτων μάχης πεζικού Marder (IFV), το αντιαεροπορικό σύστημα παρακολούθησης Gepard και την πλατφόρμα πυραύλων εδάφους-αέρος IRIS-T (SAM).

Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν το M1A1/2 Abrams MBT τους, κάτι που αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ανέφεραν ότι είναι απίθανο.

Με την τελευταία έκδοση του ισχυρότερου τανκ

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τα παλιά T-72 της σοβιετικής εποχής που δόθηκαν ως δώρο από την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία τον περασμένο Απρίλιο, το T-64 σοβιετικής προέλευσης και το τοπικά αναπτυγμένο T-80. Από τον Απρίλιο, η Τσεχική Δημοκρατία, μεταβίβασε τουλάχιστον 40 άρματα μάχης T-72M1 με αντάλλαγμα τον ανεφοδιασμό με άρματα μάχης Leopard-2A4 γερμανικής προέλευσης, μέρος μιας κυκλικής συμφωνίας.

Τα πρώτα 14 τανκς αντικατάστασης έφτασαν στην Τσεχική Δημοκρατία στα τέλη Δεκεμβρίου του περασμένου έτους. Η Πολωνία αναφέρθηκε ότι, έλαβε άρματα μάχης Challenger-2 από το Ηνωμένο Βασίλειο για να «γεμίσει» το απόθεμά της, όπως ανακοινώθηκε από τον τότε πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στα τέλη Απριλίου του περασμένου έτους.

Έτσι, τα ρωσικά T-90 και T-72B3 μπορεί να ανταλλάξουν πυρ με Leopards και Challengers στα ανατολικά. Το Leopard, ειδικότερα, έχει κριθεί ικανό να αντιμετωπίσει τη ρωσική πανοπλία με τον κεκλιμένο πυργίσκο του και με το ισχυρό του όπλο Rheinmetall RH-M 120 χλστ. 

Με τη δυνατότητα να εκτοξεύει τα Armor-Percing Fin Stabilized Discarding Sabot (APFSDS) και τα βλήματα High Explosive Anti-Tank (HEAT), οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να διαπεράσει την μετωπική θωράκιση του T-72 σε απόσταση 2.000 μέτρων.

Η Ρωσία προετοιμάζεται για τη σύγκρουση με το T-90M, την τελευταία έκδοση του ισχυρότερου τανκ της. Από τον περασμένο Δεκέμβριο, ανακοίνωσε νέες παρτίδες αρμάτων μάχης που έφτασαν στις μονάδες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ (LPR), της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας (CMD) και των μονάδων PMC Wagner.

Ο ρωσικός στρατός, εν τω μεταξύ, παρέλαβε δέκα αναβαθμισμένα επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 Alligator της παραλλαγής «Μ». Το Ka-52M διαθέτει έναν νέο πυργίσκο ηλεκτρο-οπτικής στόχευσης GOES-451M με αυξημένη εμβέλεια, ισχυρότερους τροχούς του συστήματος προσγείωσης, βελτιωμένη εργονομία στο πιλοτήριο και καλύτερη προσαρμογή στα γυαλιά νυχτερινής όρασης. Μπορεί επίσης να φέρει τον τελευταίο πύραυλο LMUR.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ