Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αμερικανός ειδικός: Γιατί επιβάλλεται η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα αμερικανικά F-16 άμεσα

O πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και σφοδρότητα, με τις μάχες στην ευρύτερη περιοχή του Αρτεμόβσκ στο Ντονμπάς να αναδεικνύεται σε μια ατελείωτη αιματοχυσία μεταξύ των Ρωσικών και Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, με τις πρώτες να επικρατούν έστω και πάρα πολύ δύσκολα.

Από την άλλη η Δύση με προεξαίχουσες τις ΗΠΑ συνεχίζουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία στα πρότυπα του λεγόμενου, "πόσο-όσο", δηλαδή της αποστέλλουν οπλικά συστήματα  και πυρομαχικά, με γνώμονα να μην προκαλέσουν τον Πούτιν.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι Αμερικανοί αναλυτές που καυτηριάζουν τη στάση αυτή της κυβέρνησης των ΗΠΑ, προτείνοντας την αποστολή στην Ουκρανία οπλικών συστημάτων που θα την βοηθήσουν να επιβληθεί στο πεδίο της μάχης, μεταξύ των οποίων είναι ο γνωστός έγκριτος αναλυτής , συγγραφέας και εκδότης Δρ. Ρούμπιν, σχετικό άρθρο του οποίου δημοσιεύεται σε έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ, κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα ακόλουθα: 

"Ξεκινήστε την εκπαίδευση των Ουκρανών στα F-16 τώρα"

"Ώρα να εκπαιδεύσουμε την Ουκρανία σε μαχητικά αεροσκάφη F-16. Ξεκινήστε την εκπαίδευση των Ουκρανών στα F-16 τώρα.

 Καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Ουκρανία συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στο πεδίο της μάχης. Ωστόσο η Ρωσία δεν δείχνει προθυμία να παραδεχτεί την ήττα ή να εκκενώσει όλη την ουκρανική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

Ο Πούτιν πιστεύει ότι ο χρόνος είναι με το μέρος του και ότι μπορεί να κερδίσει έναν πόλεμο φθοράς, ειδικά δεδομένης της απόφασης του Λευκού Οίκου να περιορίσει το οπλοστάσιο της Ουκρανίας σε όπλα που δεν μπορούν να χτυπήσουν βαθιά στη Ρωσία.

Στην πραγματικότητα παρατείνεται ο πόλεμος καθώς δίνει τη δυνατότητα στα ρωσικά εργοστάσια να εφοδιάσουν εκ νέου με πυρομαχικά και οπλικά συστήματα και μέσα τον στρατό τους. 

Ενώ, βραχυπρόθεσμα, η Ουκρανία χρειάζεται άρματα μάχης, όπως M1 Abrams κατασκευής ΗΠΑ και γερμανικά άρματα μάχης Leopard-2 , μακροπρόθεσμα η Ουκρανία χρειάζεται μαχητικά αεροσκάφη.

Ενώ οι Ουκρανοί μπορούν να χειρίζονται Abrams και Leopard μόνο μετά από εκπαίδευση, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε  συντομεύσεις εκπαίδευσης για  σύγχρονα αεροσκάφη.

Τον Ιούλιο του 2022, ο David Deptula, πρύτανης του Mitchell Institute for Aerospace Studies, ο οποίος κατά τη διάρκεια της καριέρας του στην Πολεμική Αεροπορία διηύθυνε το Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων στην αρχή του πολέμου στο Αφγανιστάν, υποστήριξε σε ένα δοκίμιο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παρέχουν στην Ουκρανία αεροπορική δύναμη .

«Οι Ουκρανοί πιλότοι με άφθονη πείρα σε μαχητικά θα μπορούσαν γρήγορα να προσαρμοστούν στα F-15 και στα F-16 και πιθανότατα θα είχαν αξιοσημείωτο πλεονέκτημα επάρκειας έναντι των Ρώσων αντιπάλων τους».

Πράγματι, όπως σημείωσε, η Εθνοφρουρά της Αεροπορίας της Καλιφόρνια έχει μια σχέση τριών δεκαετιών με την Ουκρανία . Ούτε τα υπάρχοντα αποθέματα είναι το θέμα. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ διαθέτει επί του παρόντος  "σε ναφθαλίνη" A-10 Warthog, μαχητικά F-15C/D και F-16C/D και RQ-4  Drones επιτήρησης.

Ενώ ο Μπάιντεν δεν έχει εγκρίνει ακόμη  την αποστολή F-16 στην Ουκρανία, η σύνεση και η εμπειρία υποδηλώνουν ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να εξετάσει την απόφαση να εκπαιδεύσει Ουκρανούς σε F-16.

Στην αρχή της σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο το 1999, ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον διαβεβαίωσε τόσο τη δημοκρατική βάση του όσο και τη Ρωσία ότι οι χερσαίες δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα εισέλθουν στο Κοσσυφοπέδιο. Καθώς η κατάσταση άλλαξε, ο Πρόεδρος Κλίντον συνειδητοποίησε ότι η αποστολή απαιτούσε ελικόπτερα των ΗΠΑ μεταξύ άλλων  και μερικά χερσαία στρατεύματα.

Το πρόβλημα ήταν ότι δεν είχε προετοιμάσει κανένα χώρο  πιο κοντά στο Κοσσυφοπέδιο. Όταν ο Κλίντον ζήτησε από τον Υπουργό Άμυνας Γουίλιαμ Κοέν να στείλει πυροβόλα ελικόπτερα Apache από τη Γερμανία στην κοντινή Αλβανία, το Πεντάγωνο ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο ότι μπορεί να χρειαστούν έως και τρεις μήνες για να τοποθετηθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός. Αν ο Κλίντον είχε μετακινήσει ελικόπτερα στην αρχή της σύγκρουσης, θα μπορούσε τότε να είχε μια σειρά επιλογών στο τραπέζι.

Το χρονοδιάγραμμα

Προς το παρόν, χρειάζονται περίπου δύο χρόνια για να μετακινηθούν οι πιλότοι F-16 από τον προσομοιωτή στην πτήση των ίδιων των μαχητικών F-16. Εάν η τελειότητα δεν χρειάζεται να είναι εχθρός του καλού, τότε ίσως οι Ουκρανοί που ξεκινούν εκπαίδευση αυτόν τον μήνα θα μπορούσαν να χειρίζονται F-16 ανεξάρτητα μέχρι το καλοκαίρι του 2024.

Ένα πλήρες πρόγραμμα εκπαίδευσης θα έφερνε τους Ουκρανούς πιλότους να πετάνε  F-16 στο 2025.  Μια τέτοια εκπαίδευση δεν θα ωθούσε κανένα απόφαση, αλλά θα κρατούσε όλες τις επιλογές στο τραπέζι αντί να αναγκάσει την Ουκρανία και τους συμμάχους της να αντιμετωπίσουν μια διετή καθυστέρηση μέχρις ότου ο Μπάιντεν ή ο διάδοχος του δώσει το πράσινο φως.

Είναι πιθανό ότι μια τέτοια απόφαση θα έρθει τελικά. «Η πολιτική και στρατιωτική μας ηγεσία τονίζει τη σημασία της εκ των προτέρων εκπαίδευσης των Ουκρανών πιλότων για μεγάλο χρονικό διάστημα», μου είπε ο Γιούρι Σακ, σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.

«Όπως συνέβη με άλλους τύπους δυτικών οπλικών συστημάτων, η πολιτική απόφαση να παρασχεθούν στην Ουκρανία τα μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς θα ληφθεί αργά ή γρήγορα. Όσο νωρίτερα ξεκινήσουμε την εκπαίδευση των πιλότων μας, τόσο πιο γρήγορα θα είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τα τζετ».

Φυσικά, ο Μπάιντεν μπορεί να μην αποφασίσει ποτέ να παρέχει F-16. Σε μια τέτοια κατάσταση, ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχαναν ελάχιστα. Οι Ουκρανοί πιλότοι απλώς θα κατανοούσαν καλύτερα τις δυνατότητες και τους μηχανισμούς της πλατφόρμας. Κανένα κακό, κανένα φάουλ. Ωστόσο, ο Μπάιντεν δεν πρέπει να αρνηθεί σε κανέναν διάδοχο το δικαίωμα να λάβει αυτή την απόφαση.

Το πράσινο φως  στην εκπαίδευση τώρα θα είχε σημαντική ψυχολογική επίδραση. Θα ήταν και μια δόση αδρεναλίνης στο ηθικό της Ουκρανίας και θα έδειχνε τόσο στο Κρεμλίνο όσο και στους απλούς Ρώσους ότι η επιθυμία του Πούτιν να φθείρει την Ουκρανία και τη Δύση δεν θα λειτουργήσει ποτέ.

Αντίθετα, όσο περισσότερο η Ρωσία συνεχίζει την επίθεσή της, τόσο χειρότερη θα γίνεται η  κατάσταση για τη Ρωσία και τόσο περισσότεροι Ρώσοι θα επιστρέφουν στο σπίτι με σακούλες για πτώματα.

Ο Μπάιντεν είπε: «Η διπλωματία επέστρεψε». Το να επιτραπεί στους Ουκρανούς να εκπαιδεύονται στα F-16 τώρα θα ήταν μια κερδοφόρα κίνηση,  θα πρόσθεται βάρος σε αυτή τη διπλωματία σήμερα και θα μπορούσε να προσθέσει ικανότητα στον στρατό της Ουκρανίας αύριο."

Θα αποσταλούν δυτικά μαχητικά στο Κίεβο;

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι υπάρχει η πεποίθηση πως συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες αργά ή γρήγορα οι πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία να υπαγορεύσουν την αναγκαιότητα, αποστολής σύγχρονων δυτικών μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο.

Συνεπώς η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα αμερικανικά μαχητικά F-16 θα πρέπει να αρχίσει άμεσα, ανεξάρτητα του αν και πότε θα δοθούν τα εν λόγω μαχητικά στο Κίεβο.

Ούτως ή άλλως απαιτείται εκπαίδευση 2 έτη υπο κανονικές συνθήκες στον εξομοιωτή πριν οι πιλότοι πετάξουν με τα F-16, η οποία μπορεί λόγω των συνθηκών πολέμου να συρρικνωθεί  κάπως.

Τέλος όχι άδικα η κίνηση εκπαίδευσης των Ουκρανών πιλότων στα F-16 θα στείλει μήνυμα στον Πούτιν ότι η Δύση δεν θα εγκαταλείψει την Ουκρανία, τονώνοντας ταυτόχρονα το ηθικό του Ουκρανικού λαού.

Εκτίμησή μας είναι ότι τελικά η Ουάσιγκτον θα δώσει το πράσινο φως για εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε μαχητικά F-16 τους επόμενους μήνες, με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε κάποια συγκλονιστική εξέλιξη στον τομέα των στρατιωτικών επιχειρήσεων, είτε πρόταση ειρήνευσης. 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...