Ένοπλες Συρράξεις

Αρνητική τροπή για το Κίεβο: Η Γεωργία δεν επιστρέφει τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Buk στην Ουκρανία

Το υπουργείο Άμυνας της Γεωργίας, ανακοίνωσε ότι δεν θα επιστρέψει τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Buk, τα οποία το Κίεβο παρέδωσε στην Τιφλίδα το 2007. Το τμήμα σημείωσε ότι εκείνη την εποχή, η Τιφλίδα έλαβε το σύστημα αεράμυνας όχι δωρεάν, αλλά με βάση μια συμφωνία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Εκπρόσωποι του υπουργείου Άμυνας τόνισαν ότι, η Γεωργία δεν σκοπεύει να προμηθεύσει την Ουκρανία με όπλα, καθώς δεν θέλει να συμμετάσχει στη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Μυστικές συμφωνίες

Το Υπουργείο Άμυνας της Γεωργίας, διέψευσε τη δήλωση του Αντρέι Κασιάνοφ, Επιτετραμμένου της Ουκρανίας στη Γεωργία, ότι το 2007 η χώρα έλαβε δωρεάν αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Buk από το Κίεβο.

Το αμυντικό τμήμα παρέλαβε τα συστήματα Buk το 2007, μέσω μιας αγοράς πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. «Αυτό έγινε με μυστική συμφωνία, γι' αυτό και δεν έχουμε πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες», αναφέρει.

Το Γεωργιανό υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε ότι, η χώρα «πλήρωσε επίσης δεκάδες εκατομμύρια δολάρια» για την απόκτηση  αντιαρματικών συστημάτων Javelin από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2017. Ταυτόχρονα, το τμήμα τόνισε ότι η Γεωργία, συνεχίζει να παρέχει ανθρωπιστική και πολιτική υποστήριξη στην Ουκρανία. Ωστόσο, για το θέμα της μεταφοράς όπλων, «η κυβέρνηση της Γεωργίας έχει εκφράσει επανειλημμένα σταθερή θέση».

Την προηγούμενη μέρα, ο επιτετραμμένος της Ουκρανίας στη Γεωργία, Αντρέι Κασιάνοφ , σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής έκδοσης Evropeiska Pravda, είπε ότι το Κίεβο ζήτησε από την Τιφλίδα να επιστρέψει τα Buks που μεταφέρθηκαν το 2007.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, το ουκρανικό αίτημα περιελάμβανε και αντιαρματικά συστήματα Javelin που μεταφέρθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Γεωργία. Σημείωσε ότι η  Ουάσιγκτον ενέκρινε αυτό το αίτημα.

Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ότι, το 2007 η χώρα αγόρασε τα συστήματα Buk από την Ουκρανία «με τη βοήθεια του προέδρου Γιούσενκο» και «σε ελάχιστη τιμή». Κατά τη γνώμη του, η Τιφλίδα θα πρέπει να «ντρέπεται που αρνείται να μεταφέρει το σύστημα Buk στην Ουκρανία». Ο πρώην επικεφαλής της Γεωργίας, πρόσθεσε ότι έχει κινηθεί ποινική υπόθεση εναντίον του Γιούσενκο για την πώληση αυτών των συστημάτων αεράμυνας.

Απόρριψη στρατιωτικής βοήθειας

Στις 6 Δεκεμβρίου, ο Επιτετραμμένος της Ουκρανίας στη Γεωργία, Αντρέι Κασιάνοφ, δήλωσε σε ενημέρωση ότι το Κίεβο είχε ζητήσει πολλές φορές από την Τιφλίδα να παράσχει όπλα, αλλά το αίτημα παρέμεινε αναπάντητο.

«Η έκκληση της Ουκρανίας για στρατιωτική βοήθεια στην αδελφή μας Γεωργία, σε μια εποχή που επρόκειτο για επιβίωση, ζωή και θάνατο, ήταν απολύτως δικαιολογημένη, δίκαιη και αναγκαία», είπε και υπενθύμισε επίσης, τη στρατιωτική υποστήριξη του Κιέβου στην Τιφλίδα το 1993 και το 2008.

Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Γεωργίας το 2008, είπε ότι η Τιφλίδα «δεν θα είχε επιβιώσει τότε», χωρίς τη βοήθεια του Κιέβου. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ουκρανία η Γεωργία «εκπαίδευσε τον στρατό της», επιπλέον, το Κίεβο παρέδωσε το σύστημα Buk, το οποίο ήταν «κρίσιμο».

Τόνισε ότι, η Ουκρανία δεν σκοπεύει να κάνει τη Γεωργία συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση, στην  στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας. Ο Κασιάνοφ σημείωσε ότι, «ανησυχεί από τις συνεχείς κατηγορίες και εικασίες για αυτό το θέμα στην εσωτερική πολιτική της Γεωργίας».

Ο διπλωμάτης πρόσθεσε επίσης ότι, η Τιφλίδα δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις για αποστολή γεννητριών στην Ουκρανία, για την αποκατάσταση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.

Ο Mamuka Mdinaradze , πρόεδρος της παράταξης του κυβερνώντος κόμματος Γεωργιανού Ονείρου στο κοινοβούλιο , δήλωσε την ίδια μέρα ότι η Γεωργία δεν θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και δεν θα γίνει μέρος στη σύγκρουση, όπως θέλει το Κίεβο.

Τόνισε ότι η χώρα του παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, έχει δεχθεί περισσότερους από 30.000 πρόσφυγες και έχει υποστηρίξει και συντάξει περισσότερα από 400 έγγραφα, μεταξύ των οποίων «αφορούν τη Χάγη και το στρατιωτικό δικαστήριο κατά της Ρωσίας».

Μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Γεωργία αρνήθηκε να ενταχθεί στις αντιρωσικές κυρώσεις. Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Irakli Garibashvili, είπε τότε ότι η ένταξη στις οικονομικές και χρηματοοικονομικές κυρώσεις θα βλάψει τους κατοίκους της δημοκρατίας. Ωστόσο, σημείωσε ότι η Τιφλίδα υποστηρίζει το Κίεβο και όχι τη Μόσχα.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ