Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με αντιαεροπορικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς RIM-7 Sea Sparrow, ανέφερε το Politico στις 5 Ιανουαρίου.
Οι πύραυλοι θα παρασχεθούν ως μέρος ενός πακέτου στρατιωτικής βοήθειας 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Περίπου 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια του πακέτου θα διατεθούν για την Ουκρανία, ενώ τα υπόλοιπα προορίζονται να επιτρέψουν στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να αγοράσουν στρατιωτικό εξοπλισμό των ΗΠΑ.
Δύο πηγές εξοικειωμένες με το θέμα είπαν στο Politico ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να εκτοξεύσει τους πυραύλους, οι οποίοι αρχικά αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1960 για να παρέχουν «άμυνα σημείου» για πλοία του ναυτικού, από τα υπάρχοντα σοβιετικά συστήματα αεράμυνας Buk-M1.
Η Ταϊβάν ήταν η μόνη χώρα που χρησιμοποίησε την έκδοση επίγειων πυραύλων, ως μέρος του συστήματος αεράμυνας Skyguard, ενώ τα ναυτικά των ΗΠΑ και πολλά συμμαχικά ναυτικά χρησιμοποιούν την αρχική ναυτική έκδοση.
Το Sea Sparrow, το οποίο είναι παράγωγο του πυραύλου αέρος-αέρος AIM-7 Sparrow, έχει εμβέλεια εμπλοκής περίπου 19 χιλιομέτρων. Ο πύραυλος καθοδηγείται από ημιενεργό ραντάρ, την ίδια μέθοδο καθοδήγησης που χρησιμοποιούν οι πύραυλοι της σειράς 9М38 του συστήματος Buk-M1. Αυτό πιθανότατα έκανε τη διαδικασία ολοκλήρωσης ευκολότερη.
Η Ουκρανία κληρονόμησε περίπου 70 συστήματα Buk-M1 μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Πολλά από αυτά τα συστήματα καταστράφηκαν ή κατασχέθηκαν μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στη χώρα.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διαθέτουν μεγάλες ποσότητες πυραύλων Sea Sparrow, οι οποίοι θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να διατηρήσει λειτουργικά τα συστήματα Buk-M1. Τα τροποποιημένα συστήματα πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως εναντίον πυραύλων κρουζ και drones, καθώς το Sea Sparrow αναπτύχθηκε κυρίως για να εμπλέκει εναέριους στόχους σε χαμηλότερα υψόμετρα.
Η Ουκρανία έλαβε αρκετά δυτικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας και ραντάρ τους τελευταίους μήνες ως μέρος των προσπαθειών που ηγούνται των ΗΠΑ για την ανοικοδόμηση των δυνατοτήτων αεράμυνας. Παρά αυτή την υποστήριξη, το Κίεβο εξακολουθεί να είναι ανίκανο να αποκρούσει τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ρωσίας.
Η προμήθεια πυραύλων Sea Sparrow δεν θα δώσει στην Ουκρανία στρατιωτικό πλεονέκτημα. Ωστόσο, θα παρατείνει τη σύγκρουση. Αυτός φαίνεται να είναι ο κύριος στόχος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.